Annons

”Bilar är för Uber vad böcker är för Amazon”

Dara Khosrowshahi är vd för Uber.
Dara Khosrowshahi är vd för Uber. Foto: Paul Sakuma/ AP
Bilar är bara ett första steg när det gäller Ubers framtid, uppgav vd:n Dara Khosrowshahi på en konferens i San Francisco. Enligt honom kan Uber gå med vinst redan nu.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Under onsdagen stod det klart att Uber gjorde en förlust på 8,8 miljarder kronor för det senaste kvartalet, vilket var en minskning från föregående år. Men enligt Dara Khosrowshahi, som besökte Goldman Sachs Technology and Internet Conference i San Francisco under dagen, kan bolaget gå med vinst om de vill. 

”Vi kan dra åt svångremmen så att bolaget till och med går med vinst men i så fall kommer man att offra tillväxt och innovation”, sa Dara Khosrowshahi enligt Techcrunch.

Läs även: Lägre förlust för Uber under fjärde kvartalet 

Under sitt tal på konferensen gick han snabbt igenom företagets ambitioner när det kommer till matleveranser, frakt, självkörande fordon samt bussar och cyklar. 

Delningstjänster med cyklar har fått ökad uppmärksamhet av taxitjänster. Det senaste exemplet på detta är malaysiska Grab som har börjat samarbeta med Singapores cykeltjänst Obike. 

För Uber är den övergripande ambitionen att ta folk från plats A till B, oavsett sätt, och genom att försöka nå sina högt satta mål kommer bolaget att fortsätta förlora pengar, enligt vd:n. Han jämförde Uber med Amazon som tidigt var enbart en sajt för att köpa böcker på. 

”Bilar är för oss vad böcker är för Amazon”, sa Dara Khosrowshahi enligt Bloomberg.

Läs även: Uber ska bygga flygande taxibilar med Nasa 

Uber har tagit in cirka 19 miljarder dollar, motsvarande cirka 150 miljarder kronor, i riskkapital. Senast i december i fjol köpte japanska Softbank en knapp femtedel av bolaget för cirka 75 miljarder kronor.

Att ta in Softbank som delägare ledde till att Uber var tvungen att ge en rejäl rabatt på aktierna. Men Dara Khosrowshahi är nöjd att affären blev av.

”Snarare än att ha deras kapitalkanon pekandes mot mig så har jag den hellre vid min sida”, sa han.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer