Hoppa till innehållet

Bitcoinbrytarnas dolda skattgömma

Det omtalade bitcoinbolaget KnC Miner gick med förlust i fjol. Även i år väntas stora investeringskostnader. Men vad som inte syns i bokföringen är att bolaget byggt upp ett dolt lager av tiotusentals bitcoin. “Vi behåller så mycket vi kan själva”, säger Sam Cole, vd för KnC Miner. 

Sam Cole är vd på KnC Miner
Sam Cole är vd på KnC MinerFoto: Dagens Industri

KnC Miner omsatte i fjol 640 miljoner kronor men gick med 30 miljoner kronor i förlust. Anledningen var framför allt en större avskrivning av värdet på bolagets chip.

Men vad som inte syns i KnC Miners bokslut är att bolaget sitter på en dold skattgömma. 

På grund av att Skatteverket ännu inte har någon metod för att redovisa värdet av bitcoin står inget om dessa tillgångar i KnC Miners bokslut. Där är KnC:s bitcointillgångar värderade till noll kronor. Men det är inte marknadsvärdet.

“Om vi hade kunnat rapportera in marknadsvärdet på våra bitcoin hade det sett annorlunda ut”, säger Sam Cole, vd för KnC Miner.

Vi säljer bara det vi måste sälja för att täcka våra kostnader. Resten behåller vi.

Hur många bitcoin som finns i bolagets skattkistor varierar från dag till dag. Sam Cole uppskattar att bolaget just nu har någonstans mellan 10 000 och 30 000 bitcoin i lager, motsvarande ett värde på 20 till 60 miljoner kronor. 

“Om vi skulle sälja alla bitcoin som vi får fram skulle det ha en negativ påverkan på priset. Det ligger inte i vårt intresse att sänka priset så vi behåller så mycket vi kan själva”, säger Sam Cole.

Bolaget arbetar nu tillsammans med sina revisorer för att hitta ett sätt att värdera bolagets bitcointillgångar. Förhoppningen är att under året hitta en lösning på det angenäma problemet. 

“Vi är ett bitcoinföretag, vi tror på bitcoin. Vi säljer bara det vi måste sälja för att täcka våra kostnader. Resten behåller vi”, säger Sam Saatchi, finanschef på KnC.

KnC Miner har nu två datahallar i Boden och planerar för en tredje, antingen i Boden eller i norra Finland. Med mer effektiva chip kommer den nya hallen både till storlek, men främst vad gäller kapacitet, att vara avsevärt mycket effektivare än de två tidigare.

“Våra nya 16-nanometers chip ger åtta gånger mer processorkraft till samma kostnad som de tidigare”, säger Sam Cole. 

Det innebär i klartext att KnC kan bryta mer bitcoin än tidigare, som i sin tur kan fylla på skattkammaren ytterligare.

Priset på bitcoin har det senaste året fallit från 600 till 250 dollar. Sam Cole ser dock inte ett fortsatt prisfall som ett problem för bolaget.

“När priset går ned stänger de minst lönsamma bitcoingrävarna av sina maskiner. Det gör att vi får en större andel av nya bitcoin, så det jämnar ut sig”, säger Sam Cole. 

Läs även: Hajpade bitcoinbrytare bommade vinsten

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera