Annons

Bitcoinbrytarnas dolda skattgömma

Sam Cole är vd på KnC Miner
Sam Cole är vd på KnC Miner Foto: Dagens Industri
Det omtalade bitcoinbolaget KnC Miner gick med förlust i fjol. Även i år väntas stora investeringskostnader. Men vad som inte syns i bokföringen är att bolaget byggt upp ett dolt lager av tiotusentals bitcoin. “Vi behåller så mycket vi kan själva”, säger Sam Cole, vd för KnC Miner. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

KnC Miner omsatte i fjol 640 miljoner kronor men gick med 30 miljoner kronor i förlust. Anledningen var framför allt en större avskrivning av värdet på bolagets chip.

Men vad som inte syns i KnC Miners bokslut är att bolaget sitter på en dold skattgömma. 

På grund av att Skatteverket ännu inte har någon metod för att redovisa värdet av bitcoin står inget om dessa tillgångar i KnC Miners bokslut. Där är KnC:s bitcointillgångar värderade till noll kronor. Men det är inte marknadsvärdet.

“Om vi hade kunnat rapportera in marknadsvärdet på våra bitcoin hade det sett annorlunda ut”, säger Sam Cole, vd för KnC Miner.

Vi säljer bara det vi måste sälja för att täcka våra kostnader. Resten behåller vi.

Hur många bitcoin som finns i bolagets skattkistor varierar från dag till dag. Sam Cole uppskattar att bolaget just nu har någonstans mellan 10 000 och 30 000 bitcoin i lager, motsvarande ett värde på 20 till 60 miljoner kronor. 

“Om vi skulle sälja alla bitcoin som vi får fram skulle det ha en negativ påverkan på priset. Det ligger inte i vårt intresse att sänka priset så vi behåller så mycket vi kan själva”, säger Sam Cole.

Bolaget arbetar nu tillsammans med sina revisorer för att hitta ett sätt att värdera bolagets bitcointillgångar. Förhoppningen är att under året hitta en lösning på det angenäma problemet. 

“Vi är ett bitcoinföretag, vi tror på bitcoin. Vi säljer bara det vi måste sälja för att täcka våra kostnader. Resten behåller vi”, säger Sam Saatchi, finanschef på KnC.

KnC Miner har nu två datahallar i Boden och planerar för en tredje, antingen i Boden eller i norra Finland. Med mer effektiva chip kommer den nya hallen både till storlek, men främst vad gäller kapacitet, att vara avsevärt mycket effektivare än de två tidigare.

“Våra nya 16-nanometers chip ger åtta gånger mer processorkraft till samma kostnad som de tidigare”, säger Sam Cole. 

Det innebär i klartext att KnC kan bryta mer bitcoin än tidigare, som i sin tur kan fylla på skattkammaren ytterligare.

Priset på bitcoin har det senaste året fallit från 600 till 250 dollar. Sam Cole ser dock inte ett fortsatt prisfall som ett problem för bolaget.

“När priset går ned stänger de minst lönsamma bitcoingrävarna av sina maskiner. Det gör att vi får en större andel av nya bitcoin, så det jämnar ut sig”, säger Sam Cole. 

Läs även: Hajpade bitcoinbrytare bommade vinsten

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer