Hoppa till innehållet

Bokio i Uber-samarbete – ska hjälpa förare med bokföringen

Den svenska bokföringsuppstickaren Bokio har inlett ett partnerskap med taxijätten Uber. Nu ska svenska Uber-förare få hjälp att redovisa sina inkomster.

Bokios fyra grundare: strategichef Joel Rozada, designansvarig Emma Rozada, teknikchef Mikael Eliasson och vd Viktor Stensson. Foto: Bolaget
Bokios fyra grundare: strategichef Joel Rozada, designansvarig Emma Rozada, teknikchef Mikael Eliasson och vd Viktor Stensson. Foto: Bolaget

Förra året kunde Di Digital rapportera att runt 650 svenska Uberförare upptaxerats, vissa med hundratusentals kronor. Detta efter att Skatteverket inlett en omfattande granskning av bolagen inom den svenska delningsekonomin.

Nu lanserar taxijätten en ny tekniklösning som ska göra det lättare för Uber-förare att deklarera sina inkomster. Detta gör man i samarbete med den svenska bokföringsuppstickaren Bokio (NTL).

"Vi på Uber brinner för hur teknologi kan underlätta människors vardag. Ubers partnerförare är egenföretagare och ansvariga för sin egen bokföring. Då bokföring ofta innebär en stor kostnad är det roligt att kunna erbjuda gratis bokföring från en sådan framåtsyftande svensk tech-startup som Bokio", säger Ubers Sverigechef Martin Hedevåg.

Bokio startades 2014 och lanserade sin första produkt i augusti i 2015. Användaren fotograferar av eller scannar in sina kvitton och fakturor med mobilen och dessa organiseras sedan via bolagets AI-verktyg. Ambitionen är att bli en ledande bokföringstjänst genom att erbjuda gratis, automatiserad bokföring till små och medelstora bolag. 

Läs mer: Bokio tecknar storavtal – blir lönsamt

Tjänsten kommer att erbjudas till Ubers förare i form av en anpassad webbplattform.

”För oss är det en jättechans att få en partner som Uber. Vi vill gärna samarbeta med dem och andra stora plattformsbolag för att erbjuda vår tjänst till de konsulter som jobbar via dom”, säger Bokios vd Viktor Stensson.

I måndags rapporterade Di Digital om den snabbt växande skaran av företag som erbjuder tjänster till små- och enmansföretag. Antalet konsulter och frilansare ökar på arbetsmarknaden och i den gruppen ingår allt från hantverkare till Uber-förare och personer som levererar mat via Foodora.

”Allt fler driver företag men när det kommer till exempelvis bokföringstjänster är småföretagande en eftersatt marknad. De flesta tjänster som finns idag är byggda av ekonomer för stora ekonomiavdelningar. Det är på väg att förändras, vilket är väldigt spännande för oss”, säger Viktor Stensson.

Enligt honom förhandlar Bokio just nu med ett antal riskkapitalbolag om att ta in 50 miljoner kronor i en så kallad A-runda. Pengarna ska användas till att påskynda expansionen i Sverige och utomlands.

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera