Annons

Bygghemmas nästa mål: 5 miljarder

Bygghemmas vd Mikael Olander.
Bygghemmas vd Mikael Olander.
E-handelsbolaget Bygghemma har precis gjort sitt största förvärv hittills i och med gårdagens köp av konkurrenten Furniturebox. Nu siktar Bygghemmas vd Mikael Olander på att dubbla omsättningen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

För fem år sedan omsatte Bygghemma 200 miljoner kronor. Tillväxten har sedan dess gått i raketfart genom förvärv och en stark organisk tillväxt passerade Bygghemma i fjol 2,5 miljarder kronor i omsättning enligt Mikael Olander.

”Tittar man på det inklusive Furniturebox så blir det 3 miljarder. Vi växer snabbt och med ökande lönsamhet”, säger Mikael Olander.

Bygghemma har hela tiden vuxit med underliggande lönsamhet. Bolaget hade i fjol en marginal på 4 procent. Köpet av Furniturebox finansieras av Bygghemmas huvudägare, det norska riskkapitalbolaget FSN Capital.

”Vi har följt Furniturebox jättelänge och tycker att de gjort ett kanonjobb. Sen dök de upp på marknaden så det var ett bra tillfälle i och med att de var ute till försäljning”, säger Mikael Olander.

Läs mer: Bygghemma köper Furniturebox för en halv miljard

I och med att Furniturebox var ute till försäljning fanns det flera budgivare som ville köpa bolaget, enligt Mikael Olander.

”Det var konkurrens. Det är ett bolag som är så pass stort och framgångsrikt att det fanns ett intresse från flera. Att det blev vi handlar om att vi har en bra position och kan få till synergier”, säger han.

Hur mycket Bygghemma betalade för Furniturebox har ingen av parterna gått ut med. Men eftersom bolaget är lönsamt och det varit budgivning är köpesumman sannolikt inte lägre än omsättningen som i fjol var över 400 miljoner kronor.

”Vi betalade marknadspris men anser att vi har uppsida eftersom vi har synergier”, säger Mikael Olander.

Precis som vid tidigare förvärv av till exempel Chili och Trademax kommer varumärket Furniturebox att leva vidare. Synergierna finns istället tillexempel på inköpssidan.

”Det finns delar som de är bättre än oss på och delar som vi är bättre än dem på. Vi kommer att låta det styra när vi integrerar. Men Furniturebox kommer att sitta kvar i Stockholm och vi vill inte ändra saker som fungerar”, säger Mikael Olander.

Läs mer: Nytt miljardrekord för Bygghemma

Han räknar med att Bygghemma ska fortsätta att växa kraftigt de kommande åren både genom förvärv och organiskt.

”Det finns definitivt fler bolag som är intressanta både på möbelsidan och byggsidan. Våra ägare FSN delar synen på vägen framåt och vi är redo att göra mer förvärv”.

Nästa milstolpe som Bygghemma satt upp är en fördubblad omsättning jämfört med 2016, alltså 5 miljarder kronor.

”Vi vet inte hur lång tid det tar men vi ska göra det så fort som möjligt. Målet är att dubbla omsättningen med ökad lönsamhet”, säger Mikael Olander. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies