Hoppa till innehållet

Byggjätten NCC startar marknadsplats – för grus och jord

NCC har tagit av sig bygghjälmen och satt på sig en startup-huvtröja. Med appen Loop Rocks hoppas man ta över världsmarknaden för byggskräp.

Loop Rocks, NCC
Loop Rocks, NCC

I somras lanserade NCC den egenutvecklade appen Loop Rocks. Appen fungerar som en marknadsplats för det som i byggbranschen kallas sekundära byggmaterial, alltså sten, jord och fyllnadsmassor.

”Säg att man river något och behöver bli av med materialet. I dag är det en stor kostnad för lagring och transport. Samtidigt finns det någon annan byggplats som är i behov av fyllnadsmaterial. Loop Rocks för dem samman”, säger Anders Torell digitaliserings- och affärsutvecklingschef på NCC Industry.

Plattformen har testats i Sverige och används i dag av en rad stora byggbolag som NCC, Peab, Skanska och Svevia. Men även privatpersoner har börjat använda Loop Rocks.

”Genom att koppla ihop byggplatserna direkt minskar vi transporter, utsläpp och lagringskostnader samtidigt som mer material återanvänds”, säger Anders Torell.

I dag har Loop Rocks utsetts som en av sex finalister i World Economic Forums tävling Digital Disruptor inom Circular Economy.

”Loop Rocks är ett bra exempel på hur vi kan ta nya positioner i vårt ekosystem och bidra till delningsekonomin”, säger Jyri Salonen, chef för NCC Industry.

Jonas Stridh, Jyri Salonen och Anders Torell från NCC Industry.

Projektet har utvecklats av ett litet team inom NCC som ett eget startup-bolag. Affärsmodellen är än så länge att ta ut en förmedlingsavgift. Hur stor affär det beräknas bli vill NCC inte ge något exakt svar på men det handlar om stora summor.

”I Stockholm omsätter den här marknaden 4 miljarder kronor per år. En ansenlig del av det kan hanteras via Loop Rocks, och det är alltså bara i Stockholm”, säger Anders Torell.

Läs mer: Så använder byggjätten VR för att sälja hus

Att arbeta efter en process där man tar fram prototyper och snabbt testar dem på marknaden är nytt för NCC.

”Det här är ett första testskott. Vi har fått lära oss hur vi kan jobba på det här sättet och hur vi snabbt tar en idé till produkt på marknaden. Vi tycker att det har fungerat bra och har fler idéer framåt”, säger Anders Torell.

Först ska dock Loop Rocks expandera till nya marknader.

”Vi har nått kritisk massa i Sverige nu. Vi har inte bestämt exakt vart vi ska expandera men sannolikt blir det först Norden och eventuellt nedåt i Europa”, säger Anders Torell.

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera