Annons

Byggjätten NCC startar marknadsplats – för grus och jord

Loop Rocks, NCC
Loop Rocks, NCC
NCC har tagit av sig bygghjälmen och satt på sig en startup-huvtröja. Med appen Loop Rocks hoppas man ta över världsmarknaden för byggskräp.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I somras lanserade NCC den egenutvecklade appen Loop Rocks. Appen fungerar som en marknadsplats för det som i byggbranschen kallas sekundära byggmaterial, alltså sten, jord och fyllnadsmassor.

”Säg att man river något och behöver bli av med materialet. I dag är det en stor kostnad för lagring och transport. Samtidigt finns det någon annan byggplats som är i behov av fyllnadsmaterial. Loop Rocks för dem samman”, säger Anders Torell digitaliserings- och affärsutvecklingschef på NCC Industry.

Plattformen har testats i Sverige och används i dag av en rad stora byggbolag som NCC, Peab, Skanska och Svevia. Men även privatpersoner har börjat använda Loop Rocks.

”Genom att koppla ihop byggplatserna direkt minskar vi transporter, utsläpp och lagringskostnader samtidigt som mer material återanvänds”, säger Anders Torell.

I dag har Loop Rocks utsetts som en av sex finalister i World Economic Forums tävling Digital Disruptor inom Circular Economy.

”Loop Rocks är ett bra exempel på hur vi kan ta nya positioner i vårt ekosystem och bidra till delningsekonomin”, säger Jyri Salonen, chef för NCC Industry.

Jonas Stridh, Jyri Salonen och Anders Torell från NCC Industry.

Projektet har utvecklats av ett litet team inom NCC som ett eget startup-bolag. Affärsmodellen är än så länge att ta ut en förmedlingsavgift. Hur stor affär det beräknas bli vill NCC inte ge något exakt svar på men det handlar om stora summor.

”I Stockholm omsätter den här marknaden 4 miljarder kronor per år. En ansenlig del av det kan hanteras via Loop Rocks, och det är alltså bara i Stockholm”, säger Anders Torell.

Läs mer: Så använder byggjätten VR för att sälja hus

Att arbeta efter en process där man tar fram prototyper och snabbt testar dem på marknaden är nytt för NCC.

”Det här är ett första testskott. Vi har fått lära oss hur vi kan jobba på det här sättet och hur vi snabbt tar en idé till produkt på marknaden. Vi tycker att det har fungerat bra och har fler idéer framåt”, säger Anders Torell.

Först ska dock Loop Rocks expandera till nya marknader.

”Vi har nått kritisk massa i Sverige nu. Vi har inte bestämt exakt vart vi ska expandera men sannolikt blir det först Norden och eventuellt nedåt i Europa”, säger Anders Torell.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer