Hoppa till innehållet

Candy-cashen öppnar för nya startups av King-avhoppare

Activisions köp av King bådar gott för den svenska startupmarknaden. Det  menar både Per Roman hos Kings gamla rådgivare GP Bullhound och King-avhopparen och spelentreprenören Tommy Palm.

Tommy Palm, en av hjärnorna bakom Candy Crush tror att försäljningen kan ge positiva effekter för svenska startup-bolag.
Tommy Palm, en av hjärnorna bakom Candy Crush tror att försäljningen kan ge positiva effekter för svenska startup-bolag.

Aktieägarna som var med från start firar kanske inte Activisions köp. Sedan King noterades i mars 2014 har aktien backat med 20 procent, från en noteringskurs på 22,5 dollar till tisdagens budkurs på 18 dollar per aktie.

Men i kronor räknat är affären alltjämt värd 50 miljarder. Och det spridda ägandet bådar för att många av Kings grundare och medarbetare nu kommer att se sig om efter nya utmaningar.

”Det här gynnar både den svenska och brittiska startup-marknaden. En börsnotering är ju inte en exit. Men en försäljning är det. Det här kommer frigöra både kapital och humankapital över tiden”, säger Per Roman, partner på riskkapitalbolaget GP Bullhound, som var rådgivare till King redan innan börsintroduktionen.

Även King-avhopparen Tommy Palm tror att affären kan stimulera startup-sektorn. Han var en av hjärnorna bakom mobilversionen av Kings miljardsuccé Candy Crush Saga, som laddats ner av hundratals miljoner användare världen över.

”Affären är bra för den svenska startupmarknaden. Det är alltid bra att kunna referera till en framgångsrik affär när man ska träffa riskkapitalister och andra”, säger Tommy Palm som startade det egna spelbolaget Resolution Games i början av året.

I augusti stod det klart att bolaget tagit in 50 miljoner svenska kronor i en investeringsrunda ledd av Google Ventures, men där även svenska Creandum var med.

”Det går bra. Vi kör på med vårt fiskespel och har lite andra grejer på gång. Vi anställer folk och är 14 personer idag”, säger Tommy Palm.

Han har även gjort sig ett namn som ängelinvesterare och en av initiativtagarna till Stugan, ett projekt som lät 20 unga spelutvecklare från hela världen sammanstråla i en stuga i Falun i två månader i somras.

Även Tommys förre kollega Alexander Ekvall har lämnat King för att starta eget. Han sitter nu i samma lokaler som Resolution Games på Saltmätargatan på Södermalm i Stockholm.

Ett annat exempel på Kingavhoppare som gått vidare är den förre King-chefen Fredrik Åhlberg som investerat i spelstudion Like a Boss.

Störst på investeringsfronten är dock Lars Jörnow, tidigare chef för Kings utvecklingslåda King Labs. Han är numera partner på Investors storsatsning EQT Ventures, tillsammans med Kees Koolen, med en bakgrund på Booking.com och Uber, samt Hjalmar Winbladh, grundare av Sendit, Rebtel och Wrapp. Enligt uppgift till Di är deras mål att ta in drygt 4 miljarder kronor till den jättefond som ska investera i europeiska startups.

Den stora frågan är givetvis hur länge Sebastian Knutsson blir kvar i bolaget. Han är Kings kreative chef, en av grundarna och hade vid noteringen drygt 17 miljoner aktier i King. Det innebär att hans andel bör vara värd cirka 2,7 miljarder kronor idag. 

Enligt tisdagens pressmeddelande blir Sebastian Knutsson kvar på King med ett ”långtidskontrakt”.

”Även om Sebastian Knutsson jobbar vidare på King kommer han engagera sig i startupinvesteringar. Samma sak kan sägas om vd Riccardo Zacconi, även om det främst inte gäller Sverige”, säger Per Roman, partner på GP Bullhound.

Som Di Digital redan rapporterat har Sebastian Knutsson redan investerat i startupbolaget Most, tillsammans med King-grundarna Thomas Hartwig, Patrik Stymne och Lars Markgren. Bolaget har utvecklat en sensor som mäter bland annat temperaturförändringar i containertransporter.

Framgångarna med spel som Candy Crush Saga och Minecraft har generellt sett fått riskkapitalbolagen att börja punktmarkera den svenska spelmarknaden.

Ben Holmes, partner på Index Ventures, har sagt till Di Digital att han följer King-avhopparna noga och gärna investerar i svenska spelbolag. Index Ventures är ett av Europas ledande private equity-bolag med inriktning mot ny teknik och har tidigare investerat i Rebtel, Izettle och King.

Även GP Bullhound, som har kontor i Stockholm men är brittiskt i grunden, storsatsar på det svenska spelundret. Riskkapitalbolaget har bland annat investerat i svenska Poppermost med skidspelet Snow och agerat rådgivare till succébolaget Leo Vegas, med kasino i mobilen.

”Privat har jag även investerat i Nuday Games med quiz-spelet Rockscience. Även Universal music har investerat i bolaget.”, säger Per Roman på GP Bullhound.

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera