Annons

Daniel Ek: Jag ska investera 10 miljarder i europeiska teknikföretag

Spotifys vd och grundare Daniel Ek avger ett generöst löfte.
Spotifys vd och grundare Daniel Ek avger ett generöst löfte.
Spotifys vd och grundare Daniel Ek lovar att investera 1 miljard euro, motsvarande 10,6 miljarder kronor, av sitt privata kapital i teknikföretag från Europa under de närmsta tio åren.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

”Jag har varit tydlig – sälj inte! Och ännu viktigare, sälj inte för tidigt. Europa behöver fler företag som Spotify, Klarna, Zalando och Adyen.”

Det säger den svenska musikjätten Spotifys vd och grundare Daniel Ek vid en telekonferens anordnad av teknikfestivalen Slush, som en vädjan till europeiska entreprenörer.

Han ser kapitalbrist som ett stort problem på marknaden i dag, vilket tvingar europeiska företagare att släppa kontrollen över sina teknikbolag allt för tidigt på resan. Ofta säljs de då till jättar från USA.

”Om jag hade lyssnat på alla i min närhet som gav rådet att sälja Spotify, hade vi inte varit där vi är i dag.”

Därför lovar nu Daniel Ek att investera 1 miljard euro, motsvarande 10,6 miljarder kronor i dagens penningvärde, i teknikföretag från Europa under de närmsta tio åren.

”Jag kommer att fokusera på 'deeptech'. Det kan handla om allt i från artificiell intelligens, bioteknik, materialteknik till energisektorn”, säger Daniel Ek.

Han påpekar att det inte handlar om filantropi utan affärsmässiga investeringar ur egen ficka, som bland annat kommer ske i samarbete med etablerade riskkapitalbolag.

”Som många vet gillar jag inte uppmärksamhet. Men om jag ska prata om de här problemen måste jag vara med och försöka lösa dem själv”, säger han.

Daniel Ek har i dagsläget en privat förmögenhet på runt 35 miljarder kronor, kopplat tills hans ägarandel på 8 procent i Spotify. Aktien har stigit med 93 procent sedan årsskiftet på New York-börsen.

Han förklarar att han har en optimistisk bild över framtiden, trots den rådande coronapandemin. Nu bör alla satsa i stället för att bromsa, heter det.

”De flesta bra idéer föds i kristider. När Spotify grundades var till exempel musikindustrin i kris på grund av den utbredda piratkopieringen”, säger Daniel Ek.

Spotifygrundaren har redan ett antal kända investeringar i portföljen. 

Daniel Ek tycks ha ett stort intresse för den digitala vårdsektorn. Di kunde i början av 2020 avslöja att han köpt en ägarpost om 2,2 procent av aktierna i den svenska nätläkaren Kry, som är marknadsledande i Europa, för 175 miljoner kronor. 

Han driver även ett eget hemlighetsfullt projekt i bolaget HJN Sverige, som framöver ska arbeta med diagnostik av sjukdomar genom ny teknik. Di har avslöjat att han som ensam ägare hittills finansierat produktutvecklingen med 31,5 Mkr. 

Sedan flera år tillbaka är han även formellt sett delägare i det svenska blodtestbolaget Werlabs, genom ett av sina företag på Cypern, även om hans hustru Sofia Ek uppges ha varit ansvarig för investeringen.

Daniel Ek har därutöver investerat i brittiska Student.com, som drivs av vännen Shakil Khan, och gått in med 92 Mkr i miljöteknikbolaget Swedish Stirling. 37-åringen är också en av huvudmännen bakom konferensen Brilliant Minds ihop med näringslivsfamiljerna Stenbeck, Olsson och Wallenberg.

Läs mer: Daniel Ek investerar i Kry – som värderas till 8 miljarder  

Läs mer: Daniel Ek ska upptäcka sjukdomar – plöjer ned 30 miljoner i sitt nya bolag 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer