Hoppa till innehållet

Daniel Ek startar pris på KTH – ska dela ut en halv miljon om året

Spotifys vd och medgrundare Daniel Ek vill hylla entreprenörer som bryter ny mark. Nu medfinansierar han ett nytt pris vid KTH, värt en halv miljon kronor, som ska delas ut varje år. ”KTH:are har spelat stor roll i Spotifys utveckling”, säger han själv.

Exteriör på Kungliga Tekniska högskolan, KTH, i Stockholm samt Spotifys vd Daniel Ek.
Exteriör på Kungliga Tekniska högskolan, KTH, i Stockholm samt Spotifys vd Daniel Ek.Foto: TT.

Universitetet Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, instiftar ett nytt pris om 500 000 kronor som varje år ska delas ut till en entreprenör som genom nyskapande innovationer bidragit till ett bättre samhälle.

Finansiärer till priset, som fått namnet ”KTH Innovation Award”, är Spotifys vd och medgrundare Daniel Ek samt Mathias Uhlén som är professor vid KTH inom bioteknik. De har tillsammans donerat totalt 15,5 miljoner kronor.

”För mig handlar entreprenörskap om att tänka stort, ta sig an problem på kreativa sätt och inte ge upp. KTH:are har spelat stor roll i Spotifys utveckling och för Sverige som tech-nation. Jag är glad att vara med och starta 'KTH Innovation Award' och jag hoppas att det kan inspirera fler att utveckla avancerad teknik som kan göra världen bättre”, säger Daniel Ek i en skriftlig kommentar.

Priset ska inte gå till de entreprenörer som tjänat mest pengar, utan till dem som tänkt stort och inte gett upp. Mottagaren ska med kreativitet, uthållighet och mod ha skapat nytta i samhället, enligt priskriterierna.

Det ska delas ut till en eller flera personer som har eller har haft anknytning till forskning eller utbildning vid KTH. Den första vinnaren kommer att utses i juni 2021 och beslutet fattas av en priskommitté med representanter från både universitetet och utifrån.

Daniel Ek har sedan tidigare lovat att investera 1 miljard euro, motsvarande 10,6 miljarder kronor, av sitt privata kapital i teknikföretag från Europa under de närmsta tio åren genom sitt nystartade riskkapitalbolag Prima Materia.

Läs mer: Daniel Ek: Jag ska investera 10 miljarder i europeiska teknikföretag

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera