Hoppa till innehållet

”Därför måste vi äta larver”

Äta myror? Frågan har blivit svaret på hur vi ska lösa framtidens matförsörjning. Samtidigt stoppas svenska foodtech-bolag med intriktning på insekter av svensk byråkratisk stelbenthet, skriver Di Digitals Mimi Billing.

Foodtech är hetare än någonsin och konceptet inkluderar allt från laboratorie-odlat kött till det något mer okomplicerade mjölet gjort på syrsor. Anledningen till att det finns ett stort sug efter sådana här lösningar är för att vi inte har råd att uppehålla dagens nivåer av köttproduktion.

När jordens befolkning ökar kommer maten bli en bristvara. Och trots att animaliska produkter bara utgör en femtedel av vårt energiintag globalt står de för två tredjedelar av utsläppen av växthusgaser. Det är forskare eniga om.

Det är med andra ord en no brainer att försöka ersätta så mycket som möjligt av det proteinet vi får i oss genom de ”konventionella” animaliska produkterna med proteinkällor som gör ett väsentligt mindre avtryck på vår värld samtidigt som de kan föda fler.

Samtidigit som staten med ena handen, genom Vinnova, stöttar och investerar i den här typen av innovation, krossar den samtidigt samma innovation och bolag med hjälp av andra myndigheter. 

Att syrsor och larver ses som "nya" livsmedel där det krävs stora livsmedelskontroller skapar en enorm tröskel för små foodtech-bolag att inta marknaden. Självklart behöver man se till att maten vi sätter i oss är ofarlig. Samtidigt är samhällsproblemen (svält och miljöförstöring) så pass stora att sådana undersökningar inte borde behöva bekostas av de nya foodtechbolagen på egen hand. 

Det är beklagligt att svenska myndigheter och politiker inte gör allt i sin makt att förenkla för bolag med en uppenbart samhällsnyttig och innovationsrik betydelse. Och trots att EU-kommissionen har den slutgiltiga talan om “nya livsmedel” lyckas länder som Danmark och Nederländerna vara flexibla i denna fråga. Då borde även svenska politiker och myndigheter kunna det.

Det här är inte en fråga om kött eller vegetarianism. Det här är en fråga om mänsklighetens överlevnad. Och det är ett budskap som alla borde kunna svälja.

Läs mer: Miljöförvaltningen stoppar hennes insekts-startup
Ellen Gellerbrant, grundare av Hakuna Mat, som säljer en färs gjord på mjölmask och syrsor.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera