Foodtech är hetare än någonsin och konceptet inkluderar allt från laboratorie-odlat kött till det något mer okomplicerade mjölet gjort på syrsor. Anledningen till att det finns ett stort sug efter sådana här lösningar är för att vi inte har råd att uppehålla dagens nivåer av köttproduktion.
När jordens befolkning ökar kommer maten bli en bristvara. Och trots att animaliska produkter bara utgör en femtedel av vårt energiintag globalt står de för två tredjedelar av utsläppen av växthusgaser. Det är forskare eniga om.
Det är med andra ord en no brainer att försöka ersätta så mycket som möjligt av det proteinet vi får i oss genom de ”konventionella” animaliska produkterna med proteinkällor som gör ett väsentligt mindre avtryck på vår värld samtidigt som de kan föda fler.
Samtidigit som staten med ena handen, genom Vinnova, stöttar och investerar i den här typen av innovation, krossar den samtidigt samma innovation och bolag med hjälp av andra myndigheter.
Att syrsor och larver ses som "nya" livsmedel där det krävs stora livsmedelskontroller skapar en enorm tröskel för små foodtech-bolag att inta marknaden. Självklart behöver man se till att maten vi sätter i oss är ofarlig. Samtidigt är samhällsproblemen (svält och miljöförstöring) så pass stora att sådana undersökningar inte borde behöva bekostas av de nya foodtechbolagen på egen hand.
Det är beklagligt att svenska myndigheter och politiker inte gör allt i sin makt att förenkla för bolag med en uppenbart samhällsnyttig och innovationsrik betydelse. Och trots att EU-kommissionen har den slutgiltiga talan om “nya livsmedel” lyckas länder som Danmark och Nederländerna vara flexibla i denna fråga. Då borde även svenska politiker och myndigheter kunna det.
Det här är inte en fråga om kött eller vegetarianism. Det här är en fråga om mänsklighetens överlevnad. Och det är ett budskap som alla borde kunna svälja.
Läs mer: Miljöförvaltningen stoppar hennes insekts-startup
Ellen Gellerbrant, grundare av Hakuna Mat, som säljer en färs gjord på mjölmask och syrsor.