Hoppa till innehållet

De investerar 30 miljoner i Orbital Systems Nasa-dusch

Det smarta duschbolaget Orbital Systems tar in 30 miljoner kronor av investeringsbolaget Sandberg Development. 

Mehrdad Mahdjoubi är vd och grundare av Orbital Systems.
Mehrdad Mahdjoubi är vd och grundare av Orbital Systems.Foto: Jesper Frisk
Foto: Jesper Frisk

Malmöbolaget Orbital Systems (NTL) utvecklar en energi- och vattensnål dusch som renar och återcirkulerar duschvattnet. Affärsidén har lockat en rad riskkapitalister med Skypegrundaren Niklas Zennström i spetsen och bolaget har tagit in över 200 miljoner kronor. 

Vad som har kommit att kallas ”duscharnas Tesla” tar nu in ytterligare 30 miljoner kronor av Investeringsbolaget Sandberg Development, rapporterar 8 till 5. Kapitalet ska hjälpa bolaget med sin kommersialisering och det är speciellt dotterbolaget Granuldisk, med industriell erfarenhet, som aktivt ska hjälpa Orbital.

”Det är bra för oss att få in en industriell ägare som Sandberg Development, med en historik av att vara långsiktig och uthållig ägare. Deras erfarenheter från utveckling av hårdvara och innovativa idéer, främst genom sina dotterbolag, kommer att vara ett värdefullt tillskott för att utveckla Orbital framöver”, säger Mehrdad Mahdjoubi, vd och grundare av Orbital Systems till 8 till 5.

Det senaste rundan är liten i jämförelse med den på 135 miljoner kronor, som bolaget tog in under våren 2017. 

Läs även: H&M-chefen investerar i Zennströms duschbolag 

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera