Hoppa till innehållet

De ska förenkla magasineringen av dina prylar

Med hjälp av Ztorages digitala plattform kan kunderna sköta förvaringen av prylar från soffan. Nu ska bolaget växa, bland annat med backning av Wilkne-familjen.

Oscar Hentschel, medgrundare.
Oscar Hentschel, medgrundare.Foto: Pressbild.

Det är nog många som kan känna igen sig i känslan av att inte ha en aning om vad man har i sina kartonger i källar- eller vindsförrådet.

När våren utlovar sin ankomst börjar ett frenetiskt letande efter lättare jackor och skor.

Stockholmsbaserade Ztorage vill göra det enklare att ha koll på vad man har i sina kartonger och sköter hela processen med magasinering åt kunden. Utöver det kör de även ut och hämtar kundernas saker och kartonger som de vill magasinera.

”Vi såg att det i stan finns mycket folk som inte har bil, inte kan bära eller inte har möjlighet att ta sig till olika förråd. Vi tänkte då att det måste finnas ett enklare sätt med hjälp av teknik”, säger medgrundaren Oscar Hentschel.

Kunden kan med hjälp av Ztorages digitala plattform få en överblick av vilka prylar man har magasinerade. Tanken är att det ska vara enkelt att välja det man behöver magasinera eller hämta ut för tillfället och att ha koll på vad som finns magasinerat.

Läs mer: Shurgard-utmanare siktar mot börsen 

Just nu finns man i Stockholm, Uppsala och Södertälje och tjänsterna riktas till både privat- och företagskunder. Priset ligger på mellan 399 och 1 999 kronor per månad beroende på hur mycket som ska magasineras. Kunden betalar också för en utkörningsavgift och eventuell extra bärhjälp, en person ingår, när saker ska lämnas. Hämtningen är gratis.

En del i affärsidén är att Ztorage inte behöver betala lika höga hyror för sina lokaler som traditionella magsineringstjänster, som exempelvis Shurgard. Detta eftersom lokalerna inte behöver vara kundanpassade; kunderna är ju aldrig på plats själva. Dessutom kan man lägga sina lager utanför städerna.

”Vi ser att urbaniseringen ökar och Stockholm är den huvudstad i Europa som förväntas växa snabbast. Därför blir yta dyrt, då är det ohållbart att använda ytan till förvaring. Det gör att vi pratar en hel del med fastighetsägare som bygger allt mindre förråd, de vill bygga boyta. Men det finns fortfarande ett intresse att erbjuda förråd”, säger Oscar Hentschel.

Än så länge är Ztorages typ av magasinering ett relativt nytt fenomen i Sverige. I USA däremot, som bolaget sneglat mest på, är det vanligare. 

Där finns bland andra Los Angeles-baserade Clutter som grundades 2013 och som hittills tagit in nästan 100 miljoner dollar i riskkapital. Tech-profilen Niklas Zennströms Atomico finns med som en av de ledande investerarna i Clutters senaste runda 2017.

En av bolagets stora utmaningar blir därmed att få upp folks ögon för den här typen av magasinering, menar Oscar Hentschel.

”Vår utmaning är att det är ett nytt fenomen. Så vi måste lära upp kunder att det här är något som finns och att det inte är en lyxtjänst. Vår initiala respons från många kunder är att de säger att det är en bra tjänst som de undrar varför de inte kände till sedan tidigare”, säger han. 

Läs mer: Här lagras miljonvinster

Ztorage grundades 2014, men fick sin nuvarande form under 2017. Samma år omsatte bolaget blygsamma 440 000 kronor och hade ett minusresultat på 2,2 miljoner kronor. Enligt Oscar Hentschel fokuserar man i första hand på att växa under den närmsta tiden framöver.

”Vi har fokuserat de senaste åren på att bygga tjänsten. Nu är det dags att börja trycka på lite och få in fler kunder. Dessutom siktar vi på marknadsföring och partnerskap, fokus på kundtillväxt helt enkelt”, säger han.

Under tidig sommar förra året tog bolaget in 3 miljoner kronor i investeringar, bland investerarna finns bland andra Wilkne-familjen, som grundade WM-data, representerade i form av Mathias Wilkne som också backat bolaget sedan tidigare.

"Pengarna används främst till att experimentera med marknadsföring och till att fortsätta bygga bästa möjliga förvaringstjänst", säger Oscar Hentschel.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera