Annons

De utmanar storbankerna med bolåneränta på 0,95 procent

Elisabeth Thand Ringqvist, ordförande, och Alexander Widegren, vd och grundare bakom Enklas moderbolag Simplex.
Elisabeth Thand Ringqvist, ordförande, och Alexander Widegren, vd och grundare bakom Enklas moderbolag Simplex.
Bolaget bakom jämförelsetjänsten Lånbyte går till frontalangrepp mot Sveriges storbanker. Med nya tjänsten Enkla erbjuds bolån till en rekordlåg ränta på 0,95 procent bundet på tre år.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Marknadens lägsta ränta. Så marknadsför sig Enkla, en ny tjänst från startupbolaget Simplex. Bolaget har de senaste fyra åren drivit jämförelsetjänsten Lånbyte.

"Vi erbjuder marknadens lägsta bolåneränta. Men vi gör bara byten av existerande bolån med en belåningsgrad på högst 85 procent. Det är samma villkor för alla, 0,95 procent bundet på tre år. Vi har inga dolda avgifter, ger inga rabatter och man kan låna upp till fem miljoner kronor”, säger Alexander Widegren, vd och grundare bakom bolaget Simplex.

Man kan konstatera att räntan är exceptionellt låg. Motsvarande snittränta hos storbankerna är cirka 1,6 procent för ett bolån bundet på tre år.

”Genom att minska antalet mellanhänder och ta bort förhandlingsprocessen har Enkla tagit fram en av de bästa bolåneräntorna på marknaden”, säger Johan Lundberg, grundare på riskkapitalbolaget NFT Ventures, som är en av Simplex tidiga investerare.

Vi har kapacitet att ta in 100 miljarder kronor inom 18 månader.

Även Collectors riskkapitalbolag Collector Ventures är delägare i bolaget. 

"Vi följer med stort intresse Enklas ambitiösa plan och tror att den har bärighet. De har undersökt marknaden noggrant och vet vart de ska”, säger Lena Apler, grundare av Collector Bank.

Enklas mål är att låna upp 100 miljarder kronor på 18 månader genom att utfärda bostadsobligationer på den internationella marknaden. Lyckas man med det kapar man åt sig drygt 3 procent av den svenska marknaden för bolån.

”Pengarna tas in i etapper. Först en miljard under våren, sedan fem miljarder efter det. Intresset är stort och vi har kapacitet att ta in 100 miljarder kronor inom 18 månader. Men vi skalar upp i den takt marknaden utvecklas, både när det gäller placeringarna och efterfrågan på lånen”, säger Elisabeth Thand Ringqvist, ordförande i Simplex och rådgivare hos storägaren NFT Ventures. 

Storägarna: Lena Apler, grundare av Collector Bank, och Johan Lundberg, grundare på riskkapitalbolaget NFT Ventures.
Storägarna: Lena Apler, grundare av Collector Bank, och Johan Lundberg, grundare på riskkapitalbolaget NFT Ventures.

Bakom Enkla står ett antal personer med djup erfarenhet av finansbranschen och digitala affärer. Kreditchef är exempelvis Bengt-Olof Lalér, tidigare kreditchef på SBAB och vice vd för Skandiabanken. Och marknadschef är Jordan Nasser, tidigare digital chef på H&M. 

Chef för institutionell försäljning är finansmannen Marcus Widegren, Alexanders tvillingbror. Han har en bakgrund från Lehman Brothers, HQ Bank och Carnegie, och han var försäljningschef på norska Spotify-kopian Aspiro när artisten Jay Z köpte bolaget 2015.

”Jag och Marcus har åkt skytteltrafik mellan Frankfurt, Zurich, London och Stockholm de senaste månaderna för att bygga den här orderboken”, säger Alexander Widegren. 

Vi vänder oss till bostadsägare som redan har en lånehistorik hos en svensk bank.

Enkla lånar upp pengarna genom att utförda obligationer med en avkastning på några bråkdelar av en procent. För att internationella investerare ska stå ut med en avkastning nära nollan måste risken anses vara extremt låg.

”Vi vänder oss till bostadsägare med låg skuldkvot som redan har en lånehistorik hos en svensk bank. Storbankerna tjänar mer pengar på stora lån, på grund av sin höga handläggningskostnad. Men vi har en övre gräns på fem miljoner kronor då vi hellre vill ha många mindre lån för att sprida risken”, säger Alexander Widegren.

Läs mer: Bolånekriget: ”Det går att lägga sig lägre än storbankerna gör i dag” 

Simplex startades 2013 och lanserade sin första tjänst, Lånbyte, följande år. Sedan dess har man hjälpt tiotusentals kunder förhandla ner sina räntor och byta långivare, i utbyte mot en fast avgift.

”Det som tar mest tid är ju själva bolånehandläggningen, med lånenummer, amorteringsunderlag med mera. Vi har lyckats digitalisera den processen och är nu redo att ta hela låneaffären själva”, säger Alexander Widegren.

Vi är ingen är en bank så amorteringen är individuell hos oss.

I dag har Lånbyte en kunddatabas bestående av cirka 20000 svenska bostadsägare med bostadslån på totalt 40 miljarder kronor. Alexander Widegren hoppas nu att många av dessa ska nappa på Enklas bolåneerbjudande. 

”Jag tror vi kan locka minst 80 procent av dessa kunder att byta till Enklas bolån”, säger han.

Målet är att allt ska ske digitalt. Någon avancerad kundtjänst per telefon är det inte tal om.

”Vi har sex kollegor på vårt frontdesk. Men vi tar bara inkommande samtal och behandlar bara existerande bolån”, säger Alexander Widegren.

Vad har ni för krav på amortering?

”Vi är ingen bank, så amorteringen är individuell hos oss. Men utgångspunkten är att kunden behåller sina befintliga amorteringsvillkor.”

Simplex har ett tillstånd som bostadskreditinstitut från Finansinspektionen sedan december 2017. Man tar emot nya kunder från och med nu på Enkla.com. Men först efter påsk börjar erbjudandet gälla skarpt, om allt går enligt plan.

Fotnot: NFT Ventures har bland annat tagit in pengar från mediekoncernen Bonnier, som även äger Dagens Industri.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer