Annons

De vill lansera ett Uber för svenska krogar

Från vänster, Anders Ingårda, Christian Olsson, Fredrik Tedsjö, Kristofer Sandström
Från vänster, Anders Ingårda, Christian Olsson, Fredrik Tedsjö, Kristofer Sandström Foto: Press
Ett effektivare betal- och bokningssystem. Det hoppas startupen Maitres på när de lanserar sin Uberliknande tjänst bland svenska restauranger.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Att komma in till stans populäraste restaurang, sätta sig till bords och äta en flerrätters middag utan att ta upp plånboken en enda gång. Det kan nu bli verklighet på några utvalda restauranger i Stockholm. Det är det nystartade företaget Maitres som under 2017 ska lansera sin app, som är kopplad till ett visst kassasystem som många restauranger använder sig av.

Bolaget har tagit in 6 miljoner kronor för att lansera sin app i första hand i Stockholm.

”Projektet startade med syftet att synliggöra stamgäster. Men det mynnade ut i en betalapp, där man både kan betala och boka bord”, säger Fredrik Tedsjö, en av de fyra grundarna.

Läs mer: Michelin betalar en miljard för svenskgrundade Bookatable

Fredrik Tedsjö har tillsammans med Anders Ingårda, Kristofer Sandström och Christian Olsson dragit igång satsningen. Alla fyra är entreprenörer med en bakgrund i restaurangvärden. När han ska beskriva hur appen ska användas rent praktiskt av användarna, drar Fredrik Tedsjö parralleller till Uber.

Läs mer: Google stämmer Uber för stöld

”Det är som att du lämnar in ditt kontokort i baren utan att egentligen göra det. Du registererar ditt kort och tar en bild på dig själv till appen, sen är det bara att kolla upp en restaurang och boka ett bord. Då kommer bokningen upp i restaurangens datasystem”, säger han.

Och likt Uber kommer restaurangerna och användarna kunna sätta betyg på varandra. Ser hovmästaren att den som vill boka bord har ett gott betyg är det mer troligt att de kommer få en plats. När besökaren sedan närmar sig restaurangen kopplar kassasystemet ihop sig med appen, och personalen blir förvarnad om gästens ankomst.

”Då kan personalen säga exempelvis 'Hej, Fredrik. Välkommen!', utan att jag varit där någon gång”, säger Fredrik Tedsjö.

Läs mer: Restaurang-app faller i börsen

Och trots att ens bord inte har blivit ledigt än, öppnas en nota till det virtuella bordet i appen, så att besökaren kan beställa i baren, utan att ta fram vare sig kort eller kontanter. Sedan när bordet blir ledigt förs notan över till det riktiga bordet.

Som det ser ut nu finns det ungefär 2.000 restauranger som har ett kassasystem som kan kopplas ihop med Maitres app. Initialt kommer 10 restauranger vara anslutna till appen under ett beta-test i vår.

Läs mer: Matapparna döms ut: "Otroligt överkapitaliserade"

”Det har alltid varit viktigt för restauranger att ta god hand om sina stammisar, från ett ekonomiskt perspektiv såklart men också på grund av branschens höga yrkesstolthet. Det är det Maîtres bygger på”, säger Fredrik Tedsjö.

Planen är att lansera appen på bred front under hösten 2017.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer