Hoppa till innehållet

Debatt: En miljon svenskar vill jobba med it – ändå råder kompetensbrist

Det saknas 70 000 it-experter i Sverige fram till 2022 – trots att en miljon svenskar kan tänka sig att jobba inom sektorn. Nu måste både branschen och regeringen kavla upp ärmarna för att lösa problemet, skriver bland andra Hélène Barnekow från Microsoft och Åsa Zetterberg från IT & Telekomföretagen på Di Digital Debatt.

Åsa Zetterberg är förbundsordförande på IT & Telekomföretagen, Hélène Barnekow är vd på Microsoft i Sverige.
Åsa Zetterberg är förbundsordförande på IT & Telekomföretagen, Hélène Barnekow är vd på Microsoft i Sverige.Foto: Press, TT och Jack Mikrut (Di).

Sveriges mål är att vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter och hamnar ofta högt i internationella rankingar. Men försprånget krymper och en av de främsta utmaningarna som behöver hanteras för att framtidssäkra Sverige rör utbildning och digital kompetens. Beräkningar från IT & Telekomföretagen visar att det fattas 70 000 it-experter fram till 2022.

Sveriges konkurrenskraft och möjlighet att ställa om till ett klimatsmart samhälle och erbjuda en god välfärd förutsätter en digital sektor i världsklass. Detta förutsätter i sin tur tillgång till talanger och personer med digital spetskompetens. Det är därför oerhört angeläget att Sverige tar vara på den vilja och det intresse som bevisligen finns bland många svenskar. 

Det har larmats om kompetensbristen länge. Vi har själva höjt rösten och stått på barrikaderna.

På vårt uppdrag har Kantar Sifo frågat svenska folket hur de ser på ett yrkesliv inom it och digitalisering. Undersökningen visar att en miljon svenskar kan tänka sig att jobba med it-relaterade områden och att hälften av dem kan tänka sig att vidareutbilda sig för detta. Då ter sig resursbristen på it-experter orimlig och onödig. 

Det är med andra ord väldigt tydligt att det finns en stor matchningsproblematik på den svenska arbetsmarknaden. Siffrorna visar ett överskott på flera hundratusen om rätt verktyg och utbildning tillgängliggörs. 

Det har larmats om kompetensbristen länge. Vi har själva höjt rösten och stått på barrikaderna för att väcka intresset för framtidsyrken som ingenjör, systemvetare och dataanalytiker. Men trots branschens rop på hjälp optimeras inte lärosätenas resurser för att ta emot dem som faktiskt vill utbilda sig. Inte heller lyckas näringslivet själva samla sig för ett gemensamt initiativ som fångar det enorma intresse som faktiskt finns.

Läs mer: Baylan efter utvisningsmissarna: ”Vi behöver göra mer” 

Så vad krävs för att Sverige ska ta hand om denna enorma vilja till omställning, vidareutbildning och utveckling som svenskarna själva uttrycker? Ytterst handlar det om en insikt hos många olika aktörer, och inte minst inom politiken, om att vi inte har råd att inte ta vara på och bejaka det intresse som finns.

Vi skulle vilja att regeringen tog initiativ till ett tech-kompetenslyft med följande insatser:

– Inför ett stöd som riktar sig till yrkesverksamma så att de kan vidareutbilda sig inom it och digitalisering. En tech-check som kan ses som vår tids pc-reform, där möjlighet ges till den breda allmänheten att stärka sig inom de kompetenser som är särskilt värdefulla för framtiden och arbetsmarknaden.

– Möjliggör för arbetsgivare att göra skatteavdrag för de investeringar som görs i kompetensutveckling, likt det som finns för forskning.

– Stimulera marknaden och främja förekomsten av fler utbildningsanordnare som kan erbjuda diversifierade tech-utbildningar anpassade till olika målgrupper, företag och offentlig sektor.

– Underlätta för yrkesverksamma att skaffa sig kompletterande högskoleutbildning, genom ett kursutbud som anpassas till deras förutsättningar, genom enklare antagningsregler och genom att göra det lättare att ta studielån.

Nu hoppas vi att regering och bransch ser till att agera snabbt för att ta tillvara det enorma intresse som svenskarna visar.

Hélène Barnekow, vd för Microsoft i Sverige

Åsa Zetterberg, förbundsordförande IT & Telekomföretagen

Angelica Hedin, Sverigechef på Bonnier Education och tillträdande kvalitetsdirektör på Atvexa

Lars Kry, vd för Sigma IT

Innehåll från Exclusive NetworksAnnons

Upptäck framtidens datalagring med Cloudian

Cloudian omdefinierar datalagring med innovativa lösningar som hanterar ostrukturerad data i stor skala, så att organisationer kan dra största möjliga nytta av denna värdefulla tillgång. Med ett öga på framtiden prioriterar Cloudian säkerhet, enkel skalbarhet och sömlös integration med populära AI- och dataanalysverktyg.

I takt med att mängden digital information ökar ställs allt fler företag inför utmaningen att effektivt hantera och utvinna värde ur ostrukturerad data som bilder, dokument och maskindata. Cloudians främsta mål sedan företaget grundades 2011 har varit att tillhandahålla innovativa och skalbara datalagringslösningar, vilket har blivit allt mer relevant med den exponentiella tillväxten av data som genereras av AI-applikationer, arbetsbelastningar för dataanalys och IoT-enheter (Internet of Things). Cloudians flaggskeppsplattform HyperStore erbjuder nästa generations S3-kompatibla objektlagring och skapar ett effektivt, AI-optimerat data lake-ekosystem. Halvor Evensen, Regional Sales Manager för Norden och Baltikum, kommenterar:

– Ostrukturerad data, som inte följer en specifik modell eller ett specifikt format, utgör en stor del av all data som skapas idag. Dess värde förblir dock ofta outnyttjat på grund av svårigheter med hantering och analys. Det är viktigt att företag förstår de möjligheter som dagens dataexplosion innebär. Cloudians lösningar är inte bara utformade för att skydda information utan också för att ge organisationer möjlighet att utnyttja denna data för innovation och tillväxt.

Säkerhet och skalbarhet: Cloudians löfte

Cloudians plattform har blivit känd för sin förmåga att hantera stora datamängder och för sitt fokus på säkerhet. Erkänd för sin robusta hantering av massiva datauppsättningar, prioriterar Cloudian säkerhet med funktioner som datakryptering och nyckelhantering, tillsammans med S3 Object Lock för att skydda data mot ransomware genom att göra den oföränderlig. Denna säkerhetsnivå, kombinerat med plattformens skalbarhet, har lett till att flera statliga och offentliga organisationer i Europa har valt Cloudian som en lösning. Halvor fortsätter:

– Säkerhet är hörnstenen i allt vi gör. Våra kunder värderar möjligheten att behålla full kontroll över sina data, samtidigt som de också kan skalas upp vid behov.

Lösningar för den moderna digitala eran

Cloudian fokuserar på att möta behoven hos större företag som står inför utmaningen att hantera omfattande datamängder på ett sätt som är både effektivt och kostnadseffektivt. Genom att noggrant lyssna och anpassa sig till varje organisations unika krav har Cloudian etablerat sig som en tankeledare inom datalagring, alltid med målet att förenkla komplexiteten i den digitala världen

– Genom att anamma rätt strategier för datalagring kan företag inte bara skydda sin mest värdefulla tillgång - data - utan också omvandla den till en katalysator för innovation och tillväxt. Vårt mål är att hjälpa stora organisationer att navigera i datalagringslandskapet med våra skräddarsydda lösningar, avslutar Halvor.

 

 

Mer från Exclusive Networks

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Exclusive Networks och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera