Annons

Debatt: En miljon svenskar vill jobba med it – ändå råder kompetensbrist

Åsa Zetterberg är förbundsordförande på IT & Telekomföretagen, Hélène Barnekow är vd på Microsoft i Sverige.
Åsa Zetterberg är förbundsordförande på IT & Telekomföretagen, Hélène Barnekow är vd på Microsoft i Sverige. Foto: Press, TT och Jack Mikrut (Di).
Det saknas 70 000 it-experter i Sverige fram till 2022 – trots att en miljon svenskar kan tänka sig att jobba inom sektorn. Nu måste både branschen och regeringen kavla upp ärmarna för att lösa problemet, skriver bland andra Hélène Barnekow från Microsoft och Åsa Zetterberg från IT & Telekomföretagen på Di Digital Debatt.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Sveriges mål är att vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter och hamnar ofta högt i internationella rankingar. Men försprånget krymper och en av de främsta utmaningarna som behöver hanteras för att framtidssäkra Sverige rör utbildning och digital kompetens. Beräkningar från IT & Telekomföretagen visar att det fattas 70 000 it-experter fram till 2022.

Sveriges konkurrenskraft och möjlighet att ställa om till ett klimatsmart samhälle och erbjuda en god välfärd förutsätter en digital sektor i världsklass. Detta förutsätter i sin tur tillgång till talanger och personer med digital spetskompetens. Det är därför oerhört angeläget att Sverige tar vara på den vilja och det intresse som bevisligen finns bland många svenskar. 

Det har larmats om kompetensbristen länge. Vi har själva höjt rösten och stått på barrikaderna.

På vårt uppdrag har Kantar Sifo frågat svenska folket hur de ser på ett yrkesliv inom it och digitalisering. Undersökningen visar att en miljon svenskar kan tänka sig att jobba med it-relaterade områden och att hälften av dem kan tänka sig att vidareutbilda sig för detta. Då ter sig resursbristen på it-experter orimlig och onödig. 

Det är med andra ord väldigt tydligt att det finns en stor matchningsproblematik på den svenska arbetsmarknaden. Siffrorna visar ett överskott på flera hundratusen om rätt verktyg och utbildning tillgängliggörs. 

Det har larmats om kompetensbristen länge. Vi har själva höjt rösten och stått på barrikaderna för att väcka intresset för framtidsyrken som ingenjör, systemvetare och dataanalytiker. Men trots branschens rop på hjälp optimeras inte lärosätenas resurser för att ta emot dem som faktiskt vill utbilda sig. Inte heller lyckas näringslivet själva samla sig för ett gemensamt initiativ som fångar det enorma intresse som faktiskt finns.

Läs mer: Baylan efter utvisningsmissarna: ”Vi behöver göra mer” 

Så vad krävs för att Sverige ska ta hand om denna enorma vilja till omställning, vidareutbildning och utveckling som svenskarna själva uttrycker? Ytterst handlar det om en insikt hos många olika aktörer, och inte minst inom politiken, om att vi inte har råd att inte ta vara på och bejaka det intresse som finns.

Vi skulle vilja att regeringen tog initiativ till ett tech-kompetenslyft med följande insatser:

– Inför ett stöd som riktar sig till yrkesverksamma så att de kan vidareutbilda sig inom it och digitalisering. En tech-check som kan ses som vår tids pc-reform, där möjlighet ges till den breda allmänheten att stärka sig inom de kompetenser som är särskilt värdefulla för framtiden och arbetsmarknaden.

– Möjliggör för arbetsgivare att göra skatteavdrag för de investeringar som görs i kompetensutveckling, likt det som finns för forskning.

– Stimulera marknaden och främja förekomsten av fler utbildningsanordnare som kan erbjuda diversifierade tech-utbildningar anpassade till olika målgrupper, företag och offentlig sektor.

– Underlätta för yrkesverksamma att skaffa sig kompletterande högskoleutbildning, genom ett kursutbud som anpassas till deras förutsättningar, genom enklare antagningsregler och genom att göra det lättare att ta studielån.

Nu hoppas vi att regering och bransch ser till att agera snabbt för att ta tillvara det enorma intresse som svenskarna visar.

Hélène Barnekow, vd för Microsoft i Sverige

Åsa Zetterberg, förbundsordförande IT & Telekomföretagen

Angelica Hedin, Sverigechef på Bonnier Education och tillträdande kvalitetsdirektör på Atvexa

Lars Kry, vd för Sigma IT

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer