Annons

Debatt: ”Nordeas vd förstår inte bitcoin”

Christoffer de Geer är vice vd på BTCx, en börs för kryptovalutor.
Christoffer de Geer är vice vd på BTCx, en börs för kryptovalutor.
Casper von Koskulls utspel om bitcoin visar bara att Nordea är på fel sida vår tids viktigaste teknologiska skifte, skriver bitcoin-entreprenören Christoffer de Geer.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Nyligen gav sig Casper von Koskull, Nordeas vd, på bitcoin. Bitcoin är en ”absurd” konstruktion som trotsar logik men blockkedjetekniken är ”superviktig”, påstår han.

Jag skulle vilja påstå att denna åsikt börjar bli allt vanligare bland många som inte har satt sig in i vad bitcoin och blockkedjan innebär för vårt samhälle. Så låter klockorna hos de som förstår absolut minst om den här teknologin, hävdar jag. Nedan tänkte jag gå igenom Caspers artikel och bit för bit förklara varför jag tror att han är på fel sida av vår tids viktigaste teknologiska skifte.

... vad tror ni hade hänt om Sverige förbjöd ett specifikt ord i det svenska språket? Det hade nog blivit det mest populära ordet någonsin

Casper tror att man kan ”låta något som bitcoin leva”. Det han inte förstår är att bitcoin är långt långt utanför Nordeas, Sveriges eller ens människans kontroll.

Bitcoin är ett protokoll, eller kanske ännu mer likt ett språk för att skicka värde – precis som internet är ett språk eller ett protokoll för att skicka information. Det finns där att användas, oavsett vad länder eller banker tycker och tänker. För att leka med tanken att “Sverige skulle förbjuda bitcoin”, vad tror ni hade hänt om Sverige förbjöd ett specifikt ord i det svenska språket? Personligen tror jag att det hade blivit det mest populära ordet någonsin.

Jag förstår såklart också Caspers uttalande. Han är orolig för vad bitcoin och andra kryptovalutor kommer göra med hans industri. Visar sig bitcoin användbart för någon så har nu denne friheten att använda det. Det sätter konkurrens på bankerna. Så jag förstår att Casper von Koskull är rädd, för till skillnad från honom så tar inte bitcoin en välförtjänt sovmorgon på helgen.

Vem skulle betala för en konsertbiljett om en av ingångarna till konserten var obevakad?

Det finns dock aspekter av det hela där jag håller med Casper. Exempelvis när han pratar om bitcoin och regleringar så säger han att ”jag förstår det inte – det är absurt”. Här håller jag med honom, i alla fall i det att han inte verkar förstå det här.

Nordeas vd uppger också att ”Det finansiella systemet är bara så starkt som sin svagaste länk”, och även detta kan jag skriva upp på. För vem skulle betala för en konsertbiljett om en av ingångarna till konserten var obevakad?

Precis som hål i en damm så läcker vatten ut den enklaste vägen, så om bankerna inte erbjuder en enklare lösning än vad bitcoin kommer att göra när det har mognat så kommer nog jag – och miljontals andra som är trötta på bankdagar och 10–15 fasoner – att välja det enklast möjliga sättet att leva våra liv.

”Givet att det finns mycket bevis på att bitcoin används för ekonomiska brott, vad är poängen?" frågar sig Casper von Koskull.

Poängen, Casper, är just att åsikter från folk som dig själv plötsligt blivit irrelevanta. Folk köper mat och medicin i Venezuela för bitcoin då deras egna land förbjuder dem. I Venezuela sade nämligen mäktiga män ifrån och såg hellre svält än vad de kallade för ”kapitalflykt”. Bitcoin blir en antireaktion mot avsaknaden av ekonomisk frihet.

Utvecklingen påminner om när internet kom. Då var det bara att anpassa sin affärsmodell efter tekniken istället för att försöka knöla in tekniken i affärsmodellen. Tråkigt nog tror jag, på bedömningen av dina uttalanden, att Nordea blir den sista banken i Sverige – eller förlåt, i Finland – att förstå logiken i det hela.

Nämligen att bitcoin och blockkedjan också är något man själv får anpassa sig efter – inte något som ryms inom gamla strukturer.

Christoffer de Geer

Vice vd på bitcoinbörsen BTCx


Detta är ett debattinlägg. Vill du också skriva? Mejla digital@di.se!

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer