Annons

Deras solceller för inomhusbruk lockar nya investerare

Emma Woxlin är marknadschef på Epishine, som tagit fram tunna solceller för inomhusbruk.
Emma Woxlin är marknadschef på Epishine, som tagit fram tunna solceller för inomhusbruk. Foto: Press.
Epishine ska i år börja serietillverka och sälja sina små solceller – som är ett resultat av över 25 års forskning. Nu tar bolaget in 30 miljoner kronor i kapital för att växa sin personalstyrka och bygga ut produktionen i Linköping. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det Linköpingsbaserade solcellsbolaget Epishine tar in 30 miljoner kronor i nytt kapital.

Ledande investerare i rundan är Beijer-familjen genom deras bolag Beijer Ventures, tillsammans med näringslivsveteranen Vigo Carlund som var vd för Kinnevik mellan 1999 och 2006. 

Bolaget vill med sina pyttesmå solceller ersätta batterier i produkter som brandvarnare, larmsensorer och elektriska småprylar. 

”Tanken är att pengarna ska räcka fram till sommaren 2021. Vi ska utveckla organisationen, planen är att gå från 20 till 30 anställda, och industrialisera vår produktion”, säger Emma Woxlin, marknadschef och medgrundare på Epishine.

Bolaget grundades 2016 av Mattias Josephson, Jonas Bergqvist, Emma Woxlin, Anders Elfwing, Olle Inganäs och Thomas Österberg. Solcellerna är dock ett resultat av över 25 års forskning vid bland annat Linköpings universitet.

I stället för att använda solljus för att producera el kan Epishines solceller utnyttja ljus från inomhuslampor för att försörja trådlösa produkter med ström.

De är tillverkade i återvinningsbar plast, i stället för metall. Det innebär att Epishine kan hålla nere priserna på sin produkt.

Tanken är att en bredare, kommersiell lansering av solcellerna ska ske på marknaden under 2020.

Just nu bedriver bolaget ett antal pilotprojekt. Det enda samarbete som Epishine hittills kommunicerat offentligt är med Ica och kretsar kring temperaturmätning i deras frysar.

”Men vi har fler projekt i gång. Planen är att omvandla dessa från tester till serieproduktion i år”, säger Emma Woxlin.

Under 2018, det senast redovisade räkenskapsåret, omsatte Epishine drygt 0,5 Mkr och redovisade ett minusresultat på 6 Mkr. 

Hösten 2018 tog Epishine in 11,3 Mkr i riskkapital från bland andra Almi Invest. I fjol säkrade solcellsbolaget också ett bidrag motsvarande 24 Mkr från EU-kommissionen.

Läs mer: Svenskt solcellsbolag får mångmiljonstöd från EU 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer