Hoppa till innehållet

Deras solceller för inomhusbruk lockar nya investerare

Epishine ska i år börja serietillverka och sälja sina små solceller – som är ett resultat av över 25 års forskning. Nu tar bolaget in 30 miljoner kronor i kapital för att växa sin personalstyrka och bygga ut produktionen i Linköping. 

Emma Woxlin är marknadschef på Epishine, som tagit fram tunna solceller för inomhusbruk.
Emma Woxlin är marknadschef på Epishine, som tagit fram tunna solceller för inomhusbruk.Foto: Press.

Det Linköpingsbaserade solcellsbolaget Epishine tar in 30 miljoner kronor i nytt kapital.

Ledande investerare i rundan är Beijer-familjen genom deras bolag Beijer Ventures, tillsammans med näringslivsveteranen Vigo Carlund som var vd för Kinnevik mellan 1999 och 2006. 

Bolaget vill med sina pyttesmå solceller ersätta batterier i produkter som brandvarnare, larmsensorer och elektriska småprylar. 

”Tanken är att pengarna ska räcka fram till sommaren 2021. Vi ska utveckla organisationen, planen är att gå från 20 till 30 anställda, och industrialisera vår produktion”, säger Emma Woxlin, marknadschef och medgrundare på Epishine.

Bolaget grundades 2016 av Mattias Josephson, Jonas Bergqvist, Emma Woxlin, Anders Elfwing, Olle Inganäs och Thomas Österberg. Solcellerna är dock ett resultat av över 25 års forskning vid bland annat Linköpings universitet.

I stället för att använda solljus för att producera el kan Epishines solceller utnyttja ljus från inomhuslampor för att försörja trådlösa produkter med ström.

De är tillverkade i återvinningsbar plast, i stället för metall. Det innebär att Epishine kan hålla nere priserna på sin produkt.

Tanken är att en bredare, kommersiell lansering av solcellerna ska ske på marknaden under 2020.

Just nu bedriver bolaget ett antal pilotprojekt. Det enda samarbete som Epishine hittills kommunicerat offentligt är med Ica och kretsar kring temperaturmätning i deras frysar.

”Men vi har fler projekt i gång. Planen är att omvandla dessa från tester till serieproduktion i år”, säger Emma Woxlin.

Under 2018, det senast redovisade räkenskapsåret, omsatte Epishine drygt 0,5 Mkr och redovisade ett minusresultat på 6 Mkr. 

Hösten 2018 tog Epishine in 11,3 Mkr i riskkapital från bland andra Almi Invest. I fjol säkrade solcellsbolaget också ett bidrag motsvarande 24 Mkr från EU-kommissionen.

Läs mer: Svenskt solcellsbolag får mångmiljonstöd från EU 

Innehåll från TelinkAnnons

Svenskt molnväxel bolag i framkant med AI teknik på vanliga mobilsamtal

I en tid då snabbhet och effektivitet är viktigt för företag introducerar Telink AI-lösningar som syftar till att förbättra affärsprocesser. Med artificiell intelligens i sitt arbetsflöde kan företag snabbare få insikter och minska tidskrävande administration.

Telinks AI-teknologi hjälper till med transkribering och sammanfattning av helt vanliga samtal, vilket ger en snabb översikt över huvudpunkterna i varje diskussion. Detta bidrar till att viktiga detaljer och insikter inte riskerar att missas, och underlättar snabb uppföljning och beslutsfattande.

– Artificiell intelligens optimerar arbetsprocesserna genom att automatisera vanliga uppgifter och behandla omfattande datamängder snabbare än tidigare. Detta gör att vi kan ägna mer tid och uppmärksamhet åt kreativa och strategiska initiativ, vilket leder till förbättrad effektivitet och innovation i alla typer av organisationer, säger Aziz Jdidi - vd, Telink.

Telink är kompatibelt med alla stora svenska teleoperatörer. Detta gör det lätt för företag att använda Telink oberoende av vilken teleoperatör de använder. Systemet är designat för att vara enkelt att installera och använda, vilket gör det möjligt för företag att snabbt integrera det i sin verksamhet.

Effektivisera CRM-system genom att automatiskt transkribera och lagra samtal

Telink inkluderar också verktyg för att effektivisera användningen av CRM-system. Genom att automatiskt transkribera och lagra samtal i relevanta kundprofiler, minskas behovet av manuellt arbete och företag kan hålla sin kundinformation aktuell och tillgänglig.

En annan funktion hos Telink är dess AI-assistent, som automatiserar skapandet av att-göra-listor och kalenderinbjudningar baserade på information från samtal och samtidigt uppdaterar CRM-systemet. Detta frigör tid för företagsledare att fokusera på strategiska mål istället för administrativa uppgifter.

Efter att ha upplevt brist av denna sorts verksamhetskritisk information tog vi initiativ till att samarbeta med Meetric, väletablerade inom transkriberingsteknologi i Skandinavien. Detta partnerskap ledde till utvecklingen och slutprodukten av Telink AI.

Med Telink kan företag förbättra sin produktivitet, beslutsprocesser och kundservice. Företag som vill effektivisera sin verksamhet kan dra nytta av Telink AIs funktioner för att uppnå bättre resultat och ökad lönsamhet.

Mer information finns på Telinks hemsida. 

 

Mer från Telink

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Telink och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera