Annons
Carl Fritjofsson, Venture partner på Creandum.

”Det här är en smältpunkt för VC-världen”

Hyper Island satsar på ett molnbaserat affärssystem SPONSRAT AV Visma

Facebooks grundare Mark Zuckerberg säger sig vilja hjälpa statliga myndigheter fastställa vad som hände under valet 2016, då Donald Trump valdes till USA:s president.

Facebook överlämnar annonser med ryska kopplingar

Ett av Ikeas varuhus i Ryssland.

Ikea storsatsar på elbilar

Karl Andersson, vd på Matsmart och Jessica Schultz, partner på Northzone

Explosiv tillväxt för Matsmart – omsätter nu 200 miljoner

Missa inget viktigt!
Bli först med att ta del av trenderna, profilerna och Sveriges vassaste startupnyheter helt gratis direkt i mejlkorgen med Di Digitals nyhetsbrev.
Följ oss på sociala medier:
Tack!
Följ oss på sociala medier:

”Det här är en smältpunkt för VC-världen”

Carl Fritjofsson, Venture partner på Creandum.
Carl Fritjofsson, Venture partner på Creandum. Foto: Joey Abrait.
Creandums Carl Fritjofsson bär numera huvudansvaret för riskkapitalbolagets aktiviteter i USA. Hans närvaro i Silicon Valley ska locka dit portföljbolag i Europa.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

(Di Digital/Austin) Johan Brenner, partner på Creandum, lämnade i somras över arbetet i Silicon Valley till sin kollega Carl Fritjofsson (NTL) när han flyttade hem. Med det fick Carl Fritjofsson hela ansvaret för den amerikanska satsningen.

”Tidigare hade jag en deltidsroll där jag användes när min kompetens kändes relevant. Nu är det allt jag gör och mer därtill”, säger Carl Fritjofsson när Di Digital träffar honom på väg in till ett riskkapitalevent i Austin, Texas.

Creandum (NTL) har gått från att fokusera enbart på Norden till ett utökat fokus för att hjälpa även europeiska bolag att lansera i USA. Med det krävs ett starkt nätverk i USA för att kunna erbjuda något de andra europeiska VC-bolagen inte har.

Jag är mest här för att bygga relationer med amerikanska och internationella investerare.

”De flesta VC-bolag i Europa säger att de har bra kontakter i Silicon Valley och vi hävdar samma sak. Men vi kan peka på att vi har mig och Joel (Eriksson) här på heltid. Sen har jag även tagit bolaget Wrapp till USA så jag kan dela med mig av erfarenheten från att ha gjort hela den expansionsresan.” 

Det är just nätverkseffekten som tar Carl Fritjofsson till SXSW. 

”Det här är på något sätt en smältpunkt för VC-världen. Jag är mest här för att bygga relationer med amerikanska och internationella investerare som vi potentiellt kan eller redan har arbetat med”, säger Carl Fritjofsson.

Läs även: Därför öppnar Creandum kontor i Berlin 

I januari i fjol stängde Creandum en fjärde fond på 1,7 miljarder kronor. Det nya kapitalet krävde en förändring i investeringsstrategin.

”Ju större fond du har desto fler tidiga investeringar måste du göra alternativt investera större belopp i senare skeden. Vi är fortfarande dedikerade till tidiga skeden då det är vad vi kan och tycker om. Samtidigt som vi är otroligt positiva till Norden som ekosystem har vi också rest en större fond. Då är det naturligt för oss att vi breddar oss geografiskt”, säger Carl Fritjofsson.

Därmed beslutades det att Creandum skulle öppna ett kontor i Berlin. Med det kommer investeringarna, utöver de i Norden, intensifieras i Tyskland. Förutom att Berlin har en spännande techscen beror Creandums nya fokusområde även på att talangen har börjat röra på sig.

”Ta Soundcloud till exempel. Om vi hade följt våra strikta geografiska riktlinjer så hade vi kanske till och med missat nordisk talang som åker någon annanstans. Så kärnan i det vi gör som firma nu är att leta efter nordiska och tyska bolag men opportunistiskt letar vi efter de bästa entreprenörerna över hela Europa”, säger Carl Fritjofsson.

Ju större fond du har desto fler tidiga investeringar måste du göra alternativt investera större belopp i senare skeden.

Förutom verksamheten i Tyskland har Creandum även investerat i ett brittiskt bolag och tittar även på ett par i Frankrike. Riskkapitalbolaget investerade nyligen i det Mexikobaserade bolaget Cornershop med en svensk grundare. 

”Det är väldigt många europeiska företag som kommer genom Silicon Valley, och det blir mitt ansvar att identifiera och bygga relationer med dessa. Och inte bara de som åker förbi på besök utan även europeiska entreprenörer som väljer att starta sina bolag här borta.”

Läs även: Creandums nya bolag vill bota typ 2-diabetes

Genom att ha god kontakt med bolagen och kollegorna i Europa kan Carl Fritjofsson sedan testa den amerikanska marknaden för bolagen, genom sina kontakter på Silicon Valleys lokala VC-bolag. Genom att analysera marknaden med hjälp av andra VC-bolag kan Creandum även värva riskkapital för bolagens senare rundor. 

”Vi har inga problem att leda rundor i Europa men tillgång till kapital för bolag som ska skalar globalt är så mycket mer tillgängligt i Silicon Valley. Vi ser oss som en partner för kapital i sådd och A-rundor men när våra bolag tar in 50 miljoner dollar behöver vi ha rätt relationer
till den typ av investerare.”


 Det här är SXSW:

  • South by Southwest (förkortat SXSW) är världens största festival för musik, teknik och ”de kreativa industrierna”.
  • Festivalen, som grundades år 1987, har blivit känd som en grogrund för nya trender i den digitala världen. 
  • Tjänster som Twitter, Foursquare och senare även videotjänsten Meerkat fick alla sitt genombrott på SXSW.

Missa inget viktigt från Di Digital. Följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt kostnadsfria nyhetsbrev:
Foto:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post