Hoppa till innehållet

”Det här är en smältpunkt för VC-världen”

Creandums Carl Fritjofsson bär numera huvudansvaret för riskkapitalbolagets aktiviteter i USA. Hans närvaro i Silicon Valley ska locka dit portföljbolag i Europa.

Carl Fritjofsson, Venture partner på Creandum.
Carl Fritjofsson, Venture partner på Creandum.Foto: Joey Abrait.

(Di Digital/Austin) Johan Brenner, partner på Creandum, lämnade i somras över arbetet i Silicon Valley till sin kollega Carl Fritjofsson (NTL) när han flyttade hem. Med det fick Carl Fritjofsson hela ansvaret för den amerikanska satsningen.

”Tidigare hade jag en deltidsroll där jag användes när min kompetens kändes relevant. Nu är det allt jag gör och mer därtill”, säger Carl Fritjofsson när Di Digital träffar honom på väg in till ett riskkapitalevent i Austin, Texas.

Creandum (NTL) har gått från att fokusera enbart på Norden till ett utökat fokus för att hjälpa även europeiska bolag att lansera i USA. Med det krävs ett starkt nätverk i USA för att kunna erbjuda något de andra europeiska VC-bolagen inte har.

Jag är mest här för att bygga relationer med amerikanska och internationella investerare.

”De flesta VC-bolag i Europa säger att de har bra kontakter i Silicon Valley och vi hävdar samma sak. Men vi kan peka på att vi har mig och Joel (Eriksson) här på heltid. Sen har jag även tagit bolaget Wrapp till USA så jag kan dela med mig av erfarenheten från att ha gjort hela den expansionsresan.” 

Det är just nätverkseffekten som tar Carl Fritjofsson till SXSW. 

”Det här är på något sätt en smältpunkt för VC-världen. Jag är mest här för att bygga relationer med amerikanska och internationella investerare som vi potentiellt kan eller redan har arbetat med”, säger Carl Fritjofsson.

Läs även: Därför öppnar Creandum kontor i Berlin 

I januari i fjol stängde Creandum en fjärde fond på 1,7 miljarder kronor. Det nya kapitalet krävde en förändring i investeringsstrategin.

”Ju större fond du har desto fler tidiga investeringar måste du göra alternativt investera större belopp i senare skeden. Vi är fortfarande dedikerade till tidiga skeden då det är vad vi kan och tycker om. Samtidigt som vi är otroligt positiva till Norden som ekosystem har vi också rest en större fond. Då är det naturligt för oss att vi breddar oss geografiskt”, säger Carl Fritjofsson.

Därmed beslutades det att Creandum skulle öppna ett kontor i Berlin. Med det kommer investeringarna, utöver de i Norden, intensifieras i Tyskland. Förutom att Berlin har en spännande techscen beror Creandums nya fokusområde även på att talangen har börjat röra på sig.

”Ta Soundcloud till exempel. Om vi hade följt våra strikta geografiska riktlinjer så hade vi kanske till och med missat nordisk talang som åker någon annanstans. Så kärnan i det vi gör som firma nu är att leta efter nordiska och tyska bolag men opportunistiskt letar vi efter de bästa entreprenörerna över hela Europa”, säger Carl Fritjofsson.

Ju större fond du har desto fler tidiga investeringar måste du göra alternativt investera större belopp i senare skeden.

Förutom verksamheten i Tyskland har Creandum även investerat i ett brittiskt bolag och tittar även på ett par i Frankrike. Riskkapitalbolaget investerade nyligen i det Mexikobaserade bolaget Cornershop med en svensk grundare. 

”Det är väldigt många europeiska företag som kommer genom Silicon Valley, och det blir mitt ansvar att identifiera och bygga relationer med dessa. Och inte bara de som åker förbi på besök utan även europeiska entreprenörer som väljer att starta sina bolag här borta.”

Läs även: Creandums nya bolag vill bota typ 2-diabetes

Genom att ha god kontakt med bolagen och kollegorna i Europa kan Carl Fritjofsson sedan testa den amerikanska marknaden för bolagen, genom sina kontakter på Silicon Valleys lokala VC-bolag. Genom att analysera marknaden med hjälp av andra VC-bolag kan Creandum även värva riskkapital för bolagens senare rundor. 

”Vi har inga problem att leda rundor i Europa men tillgång till kapital för bolag som ska skalar globalt är så mycket mer tillgängligt i Silicon Valley. Vi ser oss som en partner för kapital i sådd och A-rundor men när våra bolag tar in 50 miljoner dollar behöver vi ha rätt relationer
till den typ av investerare.”


 Det här är SXSW:

  • South by Southwest (förkortat SXSW) är världens största festival för musik, teknik och ”de kreativa industrierna”.
  • Festivalen, som grundades år 1987, har blivit känd som en grogrund för nya trender i den digitala världen. 
  • Tjänster som Twitter, Foursquare och senare även videotjänsten Meerkat fick alla sitt genombrott på SXSW.

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera