Annons

Di Digitals nya krönikör: ”Techjättarna förskansar sig monopol”

Tove Andersson, rådgivare inom blockchain, tech och kommunikation är Di Digitals nya krönikör.
Tove Andersson, rådgivare inom blockchain, tech och kommunikation är Di Digitals nya krönikör. Foto: Amanda Lindgren
Hon ifrågasätter tanken om det kontantlösa samhället och längtar efter affärsmodeller som inte bygger på övervakning. Tove Andersson är ny skribent på Di Digital.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Välkommen till Di Digital! Vem är vår nya krönikör?

”Tack, vad kul det ska bli! Jag är rådgivare och föreläser om blockchain, tech och kommunikation, sitter i styrelsen för medtechbolaget Brighter och är grundare av Kryptogäris, Nordens största nätverk för kvinnor och ickebinära med intresse för blockchain och kryptovalutor.”

”Jag fascineras av ny teknologi och brinner för en mer genomtänkt och mänsklig tredje våg av internet. Jag är något av en nattuggla och får bäst flow nära inpå en deadline. Jag skriver oftast med den här livestreamen i öronen och gillar att fundera på vad alla andra lyssnare gör i samma stund.”

Vad tänker du skriva om hos oss?

”Jag fascineras av och reflekterar mycket över teknologisk utveckling från ett övergripande filosofiskt, spirituellt och ekonomiskt perspektiv och vill i mina krönikor dela dessa funderingar med läsaren. Ibland vill jag lyfta ett perspektiv som jag tycker saknas i debatten. Vi står mitt i en digital revolution och det är angeläget att vi alla funderar över hur vi ska konstruera dessa nya övergripande system för att skapa det framtida samhälle vi helst vill leva i.”

Du har tidigare skrivit att du inte vill se ett kontantlöst samhälle. Varför inte det?

”Den som är nyfiken gör bäst i att läsa krönikan eftersom det finns så många dimensioner i den här frågan. Men i grunden handlar det om att stärka individen och hela demokratin. Genom att tillhandahålla kontanter blir vi som nation starkare vid en kris med långvarigt strömavbrott, eller om någon skulle försöka införa ett mer totalitärt styre i Sverige. Kontanter fyller också en viktig funktion som betalningsmedel för den som inte har råd med bankens tjänster och som annars hamnar utanför samhället, eller för den som lever med en kontrollerande partner och vill köpa en tunnelbanebiljett för att hälsa på en vän i smyg. Bankens ägande över vår personliga data är en annan viktig aspekt.”

Din första text för Di Digital handlar om integritet på internet. Om du var tvungen att välja, skulle du radera ditt eget digitala avtryck (och aldrig återvända) eller låta bli?

”Även om jag gärna sett att det funnits en ta-bort-all-data-knapp har jag inga planer på att sluta verka digitalt. Det skulle vara att ställa mig utanför något alltför roligt och centralt för vår tid. Jag fascineras över ny tech och tycker mycket innovation. Jag ser heller inte att det är mitt eget digitala avtryck som är huvudsaken utan vårt gemensamma. Det är viktigt att vi på ett övergripande plan diskuterar och fattar aktiva beslut kring vilket samhälle vi bygger för kommande generationer.”

”Om vi ses över en fika på stan skulle det kännas märkligt om servitören slog sig ned vid bordet för att anteckna vad vi sa till varandra, analyserade våra personlighetstyper och sedan auktionerade ut informationen till högst bjudande. Så när beslutade vi egentligen att det här beteendet var okej på våra digitala kaféer?”

Bäst och sämst just nu?

”Bäst är att det på riktigt tycks finnas en vilja inom tech-communityn att utveckla nya lösningar utefter vad som gör människors liv rikare snarare än tvärtom. Våra populäraste plattformar i dag utformas inte i första hand för att ge oss människor största möjliga värde utan snarare för att skapa största möjliga beroende. Det blir spännande att se vilka nya modeller vi får se under de närmsta åren, samt om man lyckas skapa tillräckligt konkurrenskraftiga affärsmodeller och incitament för att nå målet om mer medmänsklig tech.” 

”Sämst är den ökade centraliseringen av makt och kontroll till världens techjättar som förskansar sig monopolliknande ställning. Amazon står i USA för cirka 75 procent av all försäljning av böcker, och är en privat aktör som fritt kan välja att inte ta in en bok som de inte gillar. Vad blir egentligen skillnaden mellan att en bokhandlare med monopol inte säljer en bok och ett bokbål?”

Läs Tove Anderssons första krönika: Fast i ett klaustrofobiskt fängelse: ”Jan Helin, ta bort mig!” 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer