Annons

Digital psykolog tar in 85 miljoner – befarar ”pandemi i psykisk ohälsa”

Rickard Lagerqvist är grundare och vd för Mindler som nu fyller kassan med 85 miljoner kronor.
Rickard Lagerqvist är grundare och vd för Mindler som nu fyller kassan med 85 miljoner kronor.
Sveriges största digitala psykologmottagning Mindler tar in 85 miljoner kronor. Bland investerarna utmärker sig mediekoncernen Schibsted. ”Det är mycket blandade känslor just nu”, säger grundaren Rickard Lagerqvist.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Mental hälsa är på tapeten i rådande coronakris.

Experterna är ense om att den nuvarande samhällssituationen liknar både Kreguerkraschen och finanskrisen 2008 – vilka fick enorm påverkan på en stor grupp människors psykiska hälsa.

”Viruspandemin kan leda till en ny pandemi i psykisk ohälsa”, sa Mindler grundare och vd Rickard Lagerqvist till Di Digital i förra veckan.

Tajmingen på Mindlers a-runda kunde inte vara bättre.

”Vanligtvis när du stänger en runda är du uteslutande glad, men nu är det en situation som gör allting väldigt annorlunda. Det är klart vi är glada, men vi inser att vi måste spendera de här pengarna väldigt klokt nu”, säger Rickard Lagerqvist nu.

Investeringsrundan på sammanlagt 85 miljoner kronor leddes av franska Ventech, tillsammans med Schibsted Growth. Befintliga delägare som Luminar Ventures, Lundinfamiljens bolag Back In Black och spelmiljardären Fredrik Westers bolag Kichi Invest har alla försvarat sitt ägande.

Pengarna ska, som det heter, användas till expansion ut i världen.

Mindler finns i dag i Sverige och i Nederländerna med totalt 250 anställda över de två marknaderna. 

”Vi är redan mitt uppe i vår expansion och kommer snarare att omvärdera och accelerera vissa delar på grund av coronakrisen. Vi kommer till exempel att växla upp i Nederländerna, som är värre drabbade än Sverige. Men vi ser att flera marknader – Tyskland, Frankrike och Storbritannien – nu öppnar upp för digital vård på ett helt nytt sätt, och det gynnar förstås oss”, säger han.

Enligt Rickard Lagerqvist är det svårt att välja vilka marknader att de välja i vilken ordning, eftersom problematiken med psykisk ohälsa ser väldigt lika ut i hela västvärlden.

Kajsa Gatenback, investeringsansvarig på Schibsted Growth, säger att Mindler har vad som krävs för att breda till en förbättrad mental hälsa i samhället.

”Med en helt digital patientresa kan Mindler öka kvaliteten, effektiviteten och tillgängligheten av psykisk vård. Schibsteds förhoppning är att med en tjänst som Mindler kommer ännu fler människor få det stöd och den vård de behöver”, säger hon.

Mindler har redan rekryterat 70 nya psykologer i Sverige för att hantera effekterna av coronakrisen. Men enligt Rickard Lagerqvist är det inte en enda förstärkningen som behöver göras.

”Vi har ju en motsatt situation jämfört med många andra techbolag och växer just nu. Så det känns bra att vi kan ta över några av de personer som tvingats lämna andra bolag. Vi behöver bland annat rekrytera till vårt techteam”, säger Rickard Lagerqvist.

Läs mer: Rusning till nätpsykologer: ”Coronakrisen kan följas av pandemi i psykisk ohälsa”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer