Annons

Digitala entrepenörer vill inspirera i förorten

Susanne Najafi (th), som driver fonden Backing Minds tillsammans med Sara Wimmercranz, var på plats i Tensta på onsdagskvällen.
Susanne Najafi (th), som driver fonden Backing Minds tillsammans med Sara Wimmercranz, var på plats i Tensta på onsdagskvällen. Foto: Patrik Olsson
Orten.io vill ta techvärlden till förorten. På onsdagen samlades en rad namnkunniga entreprenörer i Tensta och pratade utmaningar och möjligheter. ”Det är sådana här events som behövs”, säger Truecallers Nami Zarringhalam.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Orten.io startade på onsdagskvällen sin eventturné i Tensta, där flera välkända namn deltog. Enligt Orten.io:s grundare Zakaria Hersi är eventet bara en del i arbetet för att hitta talanger i förorten och öka mångfalden inom startupsektorn.

”Vi kommer även arrangera ett bootcamp där deltagarna kommer att lära sig programmera själva”, säger hon till Di Digital.

 

De har stängt ner alla kontaktpunkter, därför behövs sådana här initiativ.

 

Under träffen talade bland andra Sara Wimmercranz och Susanne Najafi från Backing Minds, en investeringsfond som ska hitta talanger bortom Stureplan. Bakom fonden står bland andra H&M:s vd Karl-Johan Persson.

Läs mer: H&M-backad fond ska hitta startup-succéer bortom Stureplan

Enligt Susanne Najafi kom flera personer fram till dem under kvällen för att presentera sina idéer.

”Några var väldigt intressanta och har potential att lösa stora problem. Vi tror att den här typen av evenemang är väldigt viktiga för sådant här händer annars inte ute i förorten. De har stängt ner alla kontaktpunkter, därför behövs sådana här initiativ”, säger hon.

Susanne Najafi växte själv upp i närliggande Rinkeby. Samtliga talare hade någon form av koppling till förorten eller utanförskap.

Nami Zarringhalam, grundare av det heta startupbolaget Truecaller, invandrade till Sverige som barn och berättar att han känner sig som iranier i Sverige men som svensk i Iran.

”Det är en hjärtefråga att människor kommer in på arbetsmarknaden, och viktigt att folk testar på att vara entreprenörer. Det är sådana här events som behövs”, säger han.

 

Jag blev kär i möjligheterna med teknik och ville hitta något sätt att kombinera det med konst.

 

Crowdfundingplattformen Foundedbymes grundare och vd Daniel Daboczy berättade i sin presentation om sin uppväxt som invandrand rumän i Sverige och uppbyggnaden av sitt företag.

”Det är alltid viktigt att inspirera och jag tror att mycket kreativitet är på plats i lokalen här i kväll”, säger Daniel Daboczy innan han kliver upp för att hålla sitt tal.

Purfärska entrepenörer talade också under kvällen, som Zahra Abdulla som håller på att utveckla en tjänst för underlätta för allergiker som vill hitta allergifria områden att vistas i eller till exempel restauranger.

Läs mer: Deras app ska bli ett “Swish för utlandsbetalningar”

Artan Mansouri som skapat AI-wearablen Tracy tracker berättade om sin uppväxt i Hässelby, samarbeten med Google och Nasa och passionen för konst och teknik.

”Jag blev kär i möjligheterna med teknik och ville hitta något sätt att kombinera det med konst. Jag tycker man ska fokusera på vad som är viktigt i livet, och sluta tänka på var man vill hamna”, säger Artan Mansouri.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies