Hoppa till innehållet

Digitala låsbolaget tar in 9 miljoner – förre Assa-toppen får nyckelroll

Låsbolaget Parakey från Göteborg växer så det knakar. Senaste draget är att ta in Assa Abloys förre Skandinavien-vd.

Parakeys medgrundare och vd Jonas Arvidsson.
Parakeys medgrundare och vd Jonas Arvidsson.Foto: Parakey.

Göteborgsbolaget Parakey gör det möjligt för användare att låsa och låsa upp dörrar på håll via en app. Nu tar bolaget in nytt kapital i form av 9 miljoner kronor för att höja tempot.

”Det känns väldigt skönt då vi kan satsa större resurser på att utöka vårt team både inom sälj och utveckling”, säger bolagets vd och medgrundare Jonas Arvidsson.

Bolaget grundades 2014 och de digitala låsen lanserades under förra året. Enligt bolaget har efterfrågan varit över förväntan, vilket innebär att kapital var nödvändigt för att kunna skala upp än mer med hjälp av nyrekryteringar. I dag är man 10 anställda, de ska öka.

Parakey backas sedan tidigare av bland andra Chalmers Ventures och Collector Banks doldisgrundare Johan Möller. 

Läs mer: Göteborgs digitala låsbolag vill slåss mot drakarna – tar in nytt kapital

Nya ägare som nu går in är bland andra Patrik Mossberg, som var med och grundade EasyPark, och Louise Ringström Grandinson, med bakgrund hos Convendum, Oscar Properties och MAG Interactive.

”Vi är oerhört glada över de som går in i bolaget. De har tidigare drivit små och stora bolag och vet vad det innebär. Gemensamt för investerarna vi knutit åt oss är att de kommer bidra till utvecklad och ökad försäljningstillväxt på olika sätt”, säger Jonas Arvidsson.

“Det är mycket glädjande att vi nu stärker upp med både tillväxtkapital och branschkompetens för att rulla ut bolagets mobila nycklar på bred front”, säger Håkan Krook, investeringschef på Chalmers Ventures, i en kommentar.

Samtidigt plockar Parakey in låsgiganten Assa Abloys tidigare Skandinavien-vd, Johannes Lind‐Widestam, i styrelsen.

”Johannes kommer ha en betydande roll för att öka försäljningstillväxten med sitt breda nätverk och sin kunskap om säkerhetsmarknaden”, säger vd Jonas Arvidsson.

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera