Annons

Dokument avslöjar: Izettle-sfären får Paypal-aktier för en halv miljard

Izettles Magnus Nilsson och Jacob de Geer.
Izettles Magnus Nilsson och Jacob de Geer. Foto: Press.
Izettles grundare Jacob de Geer och Magnus Nilsson har nu fått ta del av Paypal-aktier efter uppköpet. Tillsammans med flera anställda som haft nyckelpositioner i det svenska betalbolaget kan de håva in runt 530 miljoner kronor om de bestämmer sig för att sälja.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I maj briserade bomben när Paypal annonserade att de köper svenska Izettle för motsvarande 19,2 miljarder kronor. I stället för en rekordnotering för techsektorn på Stockholmsbörsen slukades Izettle av den amerikanska betaljätten.

Affären gick i lås först under det tredje kvartalet 2018. I samband med det tilldelades Izettles grundare Magnus Nilsson och Jacob de Geer, tillsammans med flera andra anställda som haft nyckelpositioner på det svenska techbolaget, aktier i Paypal som en del av betalningen.

Totalt har nu 742 000 aktier som kontrolleras av Izettle-sfären registrerats genom en så kallad placering. Det framgår av dokument som skickats in till den amerikanska finansinspektionen, SEC.

I dokumenten understryks det att aktierna kan säljas närsomhelst i tiden. Aktörerna förbinder sig heller inte att avyttra sina innehav, enligt prospektet.

Genom en talesperson uppger Izettle att registreringen är odramatisk.

“Det har inte skett några försäljningar av Paypal-aktier från Izettles personal i samband med dagens registrering av aktier till SEC. Registreringen är gjord av administrativa skäl i linje med amerikansk värdepappersmarknadslagstiftning, och möjliggör framtida överlåtelser och försäljningar av de registrerade aktierna till de som har rätt till det.”

Paypal värderar aktierna till ett maximalt pris av 78,90 dollar styck, enligt dokumenten, och använder aktiekursen den 18 oktober i år som referens. Det motsvarar en rabatt på cirka 10 procent jämfört med tisdagens stängningskurs på 87,57 dollar.

De två enskilt största ägarna i handlingarna är bolagen FWH Stockholm AB och Ichip Holding AB. Dessa kontrolleras av Jacob de Geer och Magnus Nilsson vars aktier värderas till 169 respektive 182 Mkr. 

”Den maximala aktiekursen som nämns i samband med registreringen har ingen inverkan på möjliga framtida försäljningar”, uppger en talesperson för Izettle.

Sammanlagt har ett femtiotal Izettle-anställda registrerat aktier till ett totalt värde om motsvarande 530 Mkr. Finanschef Maria Hedengren, marknadschef Johan Bendz, chefsjurist Oskar Arndt och Izettles operativa chef Sara Arildsson har innehav som värderas till mellan 10 och 40 Mkr vardera.

”Än så länge har jag inga pengar på något konto. Det är klart att det vore kul att vara med att främja nya techbolag i någon form i framtiden, men det är inget jag ­tänker engagera mig i nu”, sa Jacob de Geer nyligen i en intervju med Di.

Dokumenten berättar också att aktierna som tilldelats Izettle-sfären åter kan tillfalla Paypal om de anställda slutar på företaget inom en treårsperiod. En del av miljardförvärvet betalades kontant, uppges det.

Fotnot: En första version av artikeln uppgav att Izettles-grundare säljer aktier i Paypal. En talesperson från Izettle har senare dementerat att några aktieaffärer hittills inträffat, utan att de enbart registrerats av administrativa skäl.

Läs mer: Izettle-grundarna blir it-miljardärer på affären 

Läs mer: Dramat bakom miljardaffären – "florerar massa konspirationsteorier" 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer