Hoppa till innehållet

Drönarbolaget tar in 19 miljoner – räddar kraftledningar från luften

Svenska Skyqraft utvecklar en smart mjukvara för att förändra sättet att inspektera elkraftledningar. Nu har bolaget säkrat 19 miljoner kronor från Subvenio Invest, startupfabriken Antler och ett antal affärsänglar.

Skyqrafts grundare (från vänster) Umar Chughtai, Turab Ali och David Almroth. Här tillsammans med bolagets dataanalytiker Uttejh Reddy.
Skyqrafts grundare (från vänster) Umar Chughtai, Turab Ali och David Almroth. Här tillsammans med bolagets dataanalytiker Uttejh Reddy.Foto: David Martinez Moreno

I Sverige finns det 205 000 kilometer elledningar över mark, som i dag kontrolleras manuellt genom att elkraftsingenjörer åker ut i helikoptrar. Det är en kostsam historia som också påverkar miljön. För att effektivisera arbetet med att kontrollera elnäten har Stockholmsbolaget Skyqraft tagit fram en mjukvara som är baserad på artificiell intelligens, ai, för bildanalys. 

Genom bilddata som samlas in och analyseras i mjukvaran kan bolagets drönare inspektera kraftledningar på ett smartare, säkrare och mer hållbart sätt. Det handlar både om att undvika riskerna med att människor skadar sig vid inspektioner, men också om att minska koldioxidutsläppen från helikoptertransporter.

Nu tar Skyqraft in cirka 19 miljoner kronor i en såddinvestering från det svenska riskkapitalbolaget Subvenio Invest, startupfabriken Antler som Skyqraft deltog i under 2019 och ängelinvesterar-gruppen Sustainable Energy Angels samt andra affärsänglar.

”Det här är en viktig investering för oss för vi rör oss mot att bli ett tillväxtbolag från att vara ett startupbolag. Finansieringen spelar en avgörande roll för flera stora avtal som vi är på väg att skriva med kunder och partners”, säger Skyqrafts medgrundare och marknadschef Sakina Turab Ali.

Pengarna ska användas för att förbättra mjukvaran och etablera sig på fler marknader. 

”Vi ska fortsätta utveckla våra ai-sökfunktioner och parallellt fortsätta att expandera både i Europa och USA”, säger Sakina Turab Ali.

Läs också: Antler genererar 13 nya bolag – får dela på 13 miljoner 

I fjol påbörjade Skyqraft arbetet med att inspektera elnät i Sverige och samarbetar med flera stora aktörer. Under 2020 kontrollerade deras drönare cirka 2 000 kilometer av det svenska elnätet. 

Hittills har man samlat in 150 000 bilder, och ju fler fel som dokumenteras desto bättre blir systemet på att upptäcka problem med kraftledningar. De kan bestå av trasiga komponenter, grenar som ligger för nära stolparna, eller att trät har torkat samt stolpar och reglar som lutar eller har ramlat ner.

Exempel på en drönarbild med en skadad träregel, som laddas upp i Skyqrafts mjukvara för analys.
Exempel på en drönarbild med en skadad träregel, som laddas upp i Skyqrafts mjukvara för analys.

 

Skyqraft har även kontakter på den amerikanska marknaden genom den spanska elnätjätten Iberdrola. I slutet av 2019 vann Skyqraft-grundarna en tävling som Iberdrola utlyste kring att skydda elnätverk mot stormar. Det spanska bolaget äger också elnät i andra länder och världsdelar, däribland USA, och har 100 miljoner slutkunder.

”De är två divisioner ovanför Vattenfall i storlek. Vi fick ett uppdrag genom Iberdrola att flyga för New York Gas & Electric under 2020, och lärde oss mycket av bilderna vi samlade in. Det var spännande att se hur lätt vårt system kunde lära sig den amerikanska utrustningen”, säger Skyqrafts medgrundare och vd David Almroth.

I Sverige är Skyqraft själv både mjukvaruleverantör och drönaroperatör, genom att köpa in drönare. Men i andra länder vill man samarbeta med befintliga drönaroperatörer för att samla in bilder till mjukvaran.

”I år hoppas vi kunna samla in över en miljon bilder”, säger David Almroth.

I fjol hade Skyqraft en blygsam omsättning om 2 Mkr, men målet för i år är att gå från pilotprojekt till fler betalande kunder.

Läs också: Skogsindustrin tar tekniksprång med AI – helautomatisering i siktet 

Innehåll från Stena RecyclingAnnons

Cirkulär IT-satsning minskar klimatavtrycket

Nu storsatsar Stena Recycling i Sverige med sitt reuse-erbjudande – återbruk av IT-produkter. Bolaget har kapacitet att hjälpa små som stora företag med att förlänga livslängden på alla typer av IT-produkter.

– Elektronikavfall är den snabbast växande avfallsströmmen globalt. Det vill vi bidra till att ändra på. Eftersom vi hanterar både återbruk och återvinning i våra egna processer ger vi företag full koll på spårbarheten, genom produktens hela livscykel. Det ger fördelar i omställningen till cirkulära affärsmodeller, säger Lars Håkansson, Head of Reuse och ansvarig för cirkulära IT-tjänster på Stena Recycling.

Stena Recycling erbjuder företag en komplett lösning för återbruk av datacenter, lagringsutrustning, servrar och workplace IT. I tjänsten ingår allt från hämtning och säker radering av data till återbruk – och återvinning i de fall det krävs. 

Upptäck Stena Recyclings cirkulära IT-tjänster  

För cirkulär IT märks en stadigt ökad efterfrågan, inte minst när det gäller återbruk av datacenter. 

– Vi har en unik produktexpertis och vi både köper företags utrustning och erbjuder företag att köpa återbrukad och testad IT, till bra priser genom oss, säger Lars Håkansson. 

I satsningen ingår ett specialistteam på ett tiotal personer som alla har specialistkompetens inom cirkulära tjänster för IT-produkter.

– Vårt team hjälper till med frågor kring allt från koldioxidbesparing till hur vi jobbar med informationssäkerhet och vår certifiering genom ISO 27001, avslutar Lars Håkansson. 

Läs mer om informationssäkerhet hos Stena Recycling  

 

 

Mer från Stena Recycling

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Stena Recycling och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera