Annons

Drönarbolaget tar in 19 miljoner – räddar kraftledningar från luften

Skyqrafts grundare (från vänster) Umar Chughtai, Turab Ali och David Almroth. Här tillsammans med bolagets dataanalytiker Uttejh Reddy.
Skyqrafts grundare (från vänster) Umar Chughtai, Turab Ali och David Almroth. Här tillsammans med bolagets dataanalytiker Uttejh Reddy. Foto: David Martinez Moreno
Svenska Skyqraft utvecklar en smart mjukvara för att förändra sättet att inspektera elkraftledningar. Nu har bolaget säkrat 19 miljoner kronor från Subvenio Invest, startupfabriken Antler och ett antal affärsänglar.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I Sverige finns det 205 000 kilometer elledningar över mark, som i dag kontrolleras manuellt genom att elkraftsingenjörer åker ut i helikoptrar. Det är en kostsam historia som också påverkar miljön. För att effektivisera arbetet med att kontrollera elnäten har Stockholmsbolaget Skyqraft tagit fram en mjukvara som är baserad på artificiell intelligens, ai, för bildanalys. 

Genom bilddata som samlas in och analyseras i mjukvaran kan bolagets drönare inspektera kraftledningar på ett smartare, säkrare och mer hållbart sätt. Det handlar både om att undvika riskerna med att människor skadar sig vid inspektioner, men också om att minska koldioxidutsläppen från helikoptertransporter.

Nu tar Skyqraft in cirka 19 miljoner kronor i en såddinvestering från det svenska riskkapitalbolaget Subvenio Invest, startupfabriken Antler som Skyqraft deltog i under 2019 och ängelinvesterar-gruppen Sustainable Energy Angels samt andra affärsänglar.

”Det här är en viktig investering för oss för vi rör oss mot att bli ett tillväxtbolag från att vara ett startupbolag. Finansieringen spelar en avgörande roll för flera stora avtal som vi är på väg att skriva med kunder och partners”, säger Skyqrafts medgrundare och marknadschef Sakina Turab Ali.

Pengarna ska användas för att förbättra mjukvaran och etablera sig på fler marknader. 

”Vi ska fortsätta utveckla våra ai-sökfunktioner och parallellt fortsätta att expandera både i Europa och USA”, säger Sakina Turab Ali.

Läs också: Antler genererar 13 nya bolag – får dela på 13 miljoner 

I fjol påbörjade Skyqraft arbetet med att inspektera elnät i Sverige och samarbetar med flera stora aktörer. Under 2020 kontrollerade deras drönare cirka 2 000 kilometer av det svenska elnätet. 

Hittills har man samlat in 150 000 bilder, och ju fler fel som dokumenteras desto bättre blir systemet på att upptäcka problem med kraftledningar. De kan bestå av trasiga komponenter, grenar som ligger för nära stolparna, eller att trät har torkat samt stolpar och reglar som lutar eller har ramlat ner.

Exempel på en drönarbild med en skadad träregel, som laddas upp i Skyqrafts mjukvara för analys.
Exempel på en drönarbild med en skadad träregel, som laddas upp i Skyqrafts mjukvara för analys.

 

Skyqraft har även kontakter på den amerikanska marknaden genom den spanska elnätjätten Iberdrola. I slutet av 2019 vann Skyqraft-grundarna en tävling som Iberdrola utlyste kring att skydda elnätverk mot stormar. Det spanska bolaget äger också elnät i andra länder och världsdelar, däribland USA, och har 100 miljoner slutkunder.

”De är två divisioner ovanför Vattenfall i storlek. Vi fick ett uppdrag genom Iberdrola att flyga för New York Gas & Electric under 2020, och lärde oss mycket av bilderna vi samlade in. Det var spännande att se hur lätt vårt system kunde lära sig den amerikanska utrustningen”, säger Skyqrafts medgrundare och vd David Almroth.

I Sverige är Skyqraft själv både mjukvaruleverantör och drönaroperatör, genom att köpa in drönare. Men i andra länder vill man samarbeta med befintliga drönaroperatörer för att samla in bilder till mjukvaran.

”I år hoppas vi kunna samla in över en miljon bilder”, säger David Almroth.

I fjol hade Skyqraft en blygsam omsättning om 2 Mkr, men målet för i år är att gå från pilotprojekt till fler betalande kunder.

Läs också: Skogsindustrin tar tekniksprång med AI – helautomatisering i siktet 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer