Annons

E-kronan testas i nytt pilotprojekt

Riksbankchefen Stefan Ingves.
Riksbankchefen Stefan Ingves. Foto: Josefine Stenersen
Riksbankens omtalade e-krona ska pilottestas med blockkedjeteknologi. Uppdraget att bygga plattformen har gått till Accenture.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Den nya testmiljön där e-kronan just nu prövas bygger på en blockkedja och ska kunna nyttjas i såväl mobiltelefoner som smarta klockor. Det rapporterar Ny teknik.

”Pilotens mål är att i en isolerad testmiljö skapa en digital krona som är enkel och användarvänlig och samtidigt uppfyller kritiska krav gällande säkerhet och prestanda”, skriver Riksbanken sin senaste rapport.

Läs mer: E-kronan rycker allt närmare - men Ingves vill inte släppa kontanterna: ”Finns fördelar”

De konstaterar att användare i pilotprojektet ska kunna skicka och ta emot e-kronor från andra användare liksom betala handlare från sina digitala plånböcker. 

Den egna digitala plånboken också kunna användas via ett betalkort.

Uppdraget att bygga plattformen gick till konsultbolaget Accenture. Till en början, under projektets gång, kommer systemet bygga på en tillståndsbaserad, privat, blockkedja, skriver Ny teknik.

Testet löper fram till februari 2021.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer