Hoppa till innehållet

Edgeware går till börsen – värderas till över 800 miljoner

Streamingbolaget Edgeware, med Creandum i ägarkretsen, ska noteras på Stockholmsbörsen. I samband med det tar bolaget in cirka 150 miljoner kronor.

Edgewares vd Joachim Roos.
Edgewares vd Joachim Roos.Foto: Pressbild

Edgeware (NTL) säljer utrustning för att distribuera tv och video över internet. Bolagets mjuk- och hårdvarulösningar gör det möjligt för operatörer, som Telia Sonera, att ge strömmad rörlig bild till sina kunder.

Nu ska Edgeware börsnoteras på Stockhomsbörsens huvudlista, uppger bolaget i ett pressmeddelande. 

Edgwares vd och medgrundare Joachim Roos uppger att han förväntar sig att marknaden för TV- och videostreaming kommer att fortsätta att växa och bolaget har på senare år fått genombrottsavtal hos många stora operatörer, TV-bolag och innehållsägare världen över. Bolaget har bland annat ett kontor i Hongkong och ett i Mexiko, från vilket de säljer till Asien och Latinamerika.

”Det här är jätteroligt. Det här är en bransch som alla kan relatera till. Vi har goda möjligheter att flytta fram våra positioner”, säger Joachim Roos.

I samband med börsintroduktionen kommer bolaget att emittera 5 – 6 miljoner nya aktier. Nyemissionen förväntas tillföra bolaget cirka 150 miljoner kronor. Priset per aktie förväntas fastställas i intervallet 25–30 kronor per aktie, vilket värderar bolaget till cirka 816–885 Mkr. 

”Vi siktar på 150 miljoner kronor för att det är det behovet vi har för att få ett manöverutrymme”, säger Joachim Roos.

Kapitalet från nyemissionen kommer att användas för att expandera bolagets säljorganisation, genomföra potentiella strategiska förvärv och stärka bolagets balansräkning.

De fem institutionella investerarna Catella Fondförvaltning, Grenspecialisten Förvaltning, LMK Forward, Swedbank Robur Fonder och OstVast Capital Management har tillsammans åtagit sig att förvärva 54,41 procent av aktierna.

Bolaget, som grundades 2004, fick in riskkapitalbolaget Creandum (NTL) som delägare redan 2006. Det är en av Crendums tidiga investeringar som riskkapitalbolagets grundare Staffan Helgesson ansvarar för. 

”Edgeware har haft en fantastisk utveckling sedan bolaget grundades 2004 och vi på Creandum är som första investerare stolta över att ha varit med hela vägen till denna notering på Nasdaq Stockholm. Med noteringen får flera investerare möjlighet att vara med på bolagets fortsatta resa i den spännande videostreaming-branschen”, säger Staffan Helgesson i pressmeddelandet.

Läs även: Creandum tussar ihop startup-vd:ar i Silicon Valley

Under 2015 hade Edgeware en omsättning på 200 miljoner kronor och gjorde en vinst på 14 Mkr efter finansiella poster.

Edgeware har tagit in 180 Mkr i riskkapital sedan starten. Förutom Creandum har även Micron Ventures och Amadeus Capital Partners, som bland annat investerat i ögonstyrningsbolaget Tobii, gått in som delägare. 

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera