Annons

Elbilsfabrik etableras i Skåne – vill ta in en halv miljard

Elbilsbolaget Uniti etablerar en bilfabrik i Skåne. Tillsammans med Siemens bygger man en fullt automatiserad fabrik som ska leverera de första fordonen under 2019.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Bortsett från lyxbilstillverkaren Koenigsegg i Ängelholm har det inte tillverkats bilar i Skåne sedan Saab lade ner sin bilfabrik i Malmö 1991. Men nu kan Di Digital avslöja att en ny och modern bilfabrik etableras i antingen Malmö eller Landskrona, när elbilsbolaget Uniti tillsammans med Siemens bygger en fullt automatiserad produktionslinje som ska klara av att tillverka 50 000 elfordon under det första året. 

“Partnerskapet med Siemens är grundläggande för våra långsiktiga planer eftersom vi nu har möjligheten att inte enbart utveckla en hållbar bil, utan även tillverka den på ett hållbart sätt i stor skala, snabbare och med signifikant mindre kapitalinsats. Vår fullt automatiserade produktionslinje kan i princip ha lamporna släckta 22 timmar om dygnet”, säger Lewis Horne, vd för Uniti Sweden. 

Läs mer: Svensk elbil tar in fem miljoner via crowdfunding 

Partnerskapet är baserat på mjukvara från Siemens PLM, Product Lifecycle Management, som gör det möjligt att planera hela produktionsprocessen virtuellt innan den implementeras fysiskt. 

Att fabriken hamnar i Skåne är klart och just nu utvärderas olika lägen i Malmö och Landskrona.

”Det första fordonet som rullar av produktionslinjen kan säljas direkt till kund utan att några testfordon måste produceras,” säger Mats Friberg, vd för Siemens PLM Software i Norden.

Att fabriken hamnar i Skåne är klart och just nu utvärderas olika lägen i Malmö och Landskrona. Enligt uppgift till Di Digital är det goda placeringar vid eller intill en hamn som kan avgöra var fabriken slutligen placeras. 

Läs mer: Tesla-svensken miljardsatsar på stor batterifabrik 

“Tack vare vår snabba tillväxt har vi varit tvungna att byta lokal två gånger på ett år. Nästa lokal vi flyttar till kommer att vara vår produktionslokal som placeras i antingen Malmö eller Landskrona. Den kommer att vara stor nog för oss att göra oss hemmastadda på lång sikt”, säger Lewis Horne, som i dag sitter i företagets lokaler i Lund. 

De första bilarna ska enligt Uniti kunna levereras under 2019.

Produktionslinan ska börja byggas inom 18 månader och de första bilarna ska enligt Uniti kunna levereras under 2019. Siemens har fram till i dag investerat motsvarande 3 Mkr i mjukvara och support i bolaget för att möjliggöra planering av fabrik och massproduktion. 

Läs mer: Harald Mix bland ägarna bakom Tesla-svenskens batterifabrik

I en crowdfundingkampanj i höstas fick Uniti in drygt 11,6 miljoner kronor genom 570 investerare i 45 länder. Pengarna från kampanjen ska användas till att bygga en första prototyp av den lilla stadsbilen, som presenteras under andra halvan av 2017. Men redan nu sägs bolaget förbereda en större finansieringsrunda där man under slutet av året planerar att ta in 60 miljoner euro, motsvarande drygt 570 Mkr, från privata och institutionella investerare, för att på sikt börsnotera bolaget. 

Bilarna som ska tillverkas i fabriken har ännu inga slutliga specifikationer, men bilen ska kosta omkring 200 000 kronor, väga 400 kilo, ha en toppfart på 90-120 km/h och ha en räckvidd på mellan 15 och 30 mil beroende på modell. Unitis bil är tänkt att fungera som familjens andrabil eller som en bil för den unga pendlaren som är medel- eller höginkomsttagare. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies