Annons

Kinnevik pumpar in miljoner i matsvinnsbolaget Karma

Karmas team.
Karmas team. Foto: pressbild
Matsvinnsappen Karma tar in drygt 110 miljoner kronor. Bakom investeringen står bland andra Kinnevik och Electrolux.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Kinnevik och Electrolux satsar på att rädda maten. I varje fall ser det så ut i och med bolagens senaste investering i svenska startupbolaget Karma, som utvecklar en app där kunder kan köpa mat som blivit över från restauranger caféer och matbutiker. 

I en ny runda tar Norrskensbolaget Karma, med grundarna Hjalmar Ståhlberg Nordegren, Elsa Bernadotte, Ludvig Berling och Mattis Larsson i täten, in 12 miljoner dollar, motsvarande nästan 110 miljoner kronor. Rundan leds av Kinnevik och pengarna ska användas för en expansion i Europa.

”Vi är jätteglada att det just är Kinnevik som går in. De kan komma in med operativ expertis för internationell expansion”, säger medgrundaren Elsa Bernadotte och fortsätter:

”Finansieringsrundan ger oss alla möjligheter att skala up, det kommer också synas i siffrorna. Vi investerar i tillväxt nu.”

Även Kinnevik delar Karmas syn på deras framtida roll i bolaget.

“Vi är glada att få arbeta med Hjalmar, Elsa, Ludvig, Mattis och resten av Karma-teamet. Vi tror stenhårt på deras vision och är riktigt imponerade av vad de åstadkommit hittills. Vi ser fram emot att hjälpa dem skala upp till nästa nivå på deras resa”, kommenterar Andreas Bernström, investeringsansvarig på Kinnevik i ett pressmeddelande.

Enligt bolaget har man i dag 350 000 användare och fler än 1500 anslutna restauranger, caféer och matbutiker som levererar maten till appens kunder.

”När vi startade var vissa kritiska till om folk skulle vara villiga att gå till restaurangen eller caféet för att hämta maten, men i och med att man får maten för halva priset så är folk verkligen villiga”, säger Elsa Bernadotte.

Så sent som i juli förra året tog Karma in strax över 30 miljoner kronor för Europaexpansionen, men nu krävs alltså mer pengar för att tillväxten ska ta fart.

Läs mer: Matsvinnsappen Karma tar in över 30 miljoner för expansion i Europa 

”Vi tog in pengar förra sommaren för att gå utanför Sverige. Vi började i Storbritannien och det har gått fantastiskt i London. Nu ska vi expandera aggressivt på flera marknader i Europa”, säger Elsa Bernadotte.

Elsa Bernadotte ser också fram emot det samarbete som investeringen innebär med Electrolux. Enligt medgrundaren ska man ha träffat Electrolux vid flera tillfällen under våren och sommaren där man hållit workshops för att se vilka produkter man kan ta fram tillsammans.

”Tanken är att vi tillsammans ska utveckla framtidens maträddarprodukter. Exakt vad det blir kan jag inte gå in på men man kan ju låta fantasin flöda när det kommer till möjliga nya produkter de kan ta fram med hjälp av oss”, säger hon.

Förutom Kinnevik och Electrolux investerar även det amerikanska anrika riskkapitalbolaget Bessemer Venture Partners i Karma. Befintliga aktieägarna e.ventures går också in med ytterligare kapital i bolaget.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer