Annons

Embracer rusar på börsen: ”Vi hade 70 procent organisk tillväxt i kvartalet”

Lars Wingefors, vd för Embracer.
Lars Wingefors, vd för Embracer. Foto: Jack Mikrut
Embracer rusar på börsen sedan man redovisat ett rörelseresultat långt över förväntan för det senaste kvartalet. Gamingbolaget meddelar även att man genomför åtta förvärv. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Gamingbolaget Embracer redovisar ett rörelseresultat före avskrivningar, ebitda, på 965 miljoner kronor för bolagets första kvartal, som slutar den sista juni. Resultatet var långt över förväntan. Enligt S&P Global Market Intelligences sammanställning väntades resultatet landa på 675 miljoner kronor.

Nettoomsättningen uppgick till 2069 miljoner kronor, mot väntade 1660 miljoner.

Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till 732 Mkr.

”Vi har haft en stabil utveckling på affärerna, drivet av att folk stannat hemma under nedstängning och en mängd goda releaser”, säger vd:n Lars Wingefors i en intervju med DiTV på morgonen. 

Marknaden gjorde tummen upp för rapporten. Vid 11-tiden hade aktiekursen stigit med drygt 12 procent till 16,8 kronor. Bolagets marknadsvärde är därmed 57,5 miljarder kronor. Följ kursen här

I separata pressmeddelanden meddelar Embracer även att bolaget ingått avtal om att förvärva åtta bolag (se faktaruta). Detta efter ett kvartal då vissa analytiker kritiserat bolaget för att man gjort för få företagsköp.

Vd:n lyfter fram bolagen 4A Games, Deca Games och New World Interactive från Kanada som de tre strategiskt viktigaste förvärven.

”4A Games är en utvecklare på Malta med 150 pers som gör bra spel och vi förlägger ju Metro-serien med dem sedan många år. Sedan tar vi också ett steg inom mobilt där vi etablerar en plattform för att köpa etablerade spel och ta över driften av dem genom köpet av Deca Games. Sedan köper vi en ganska etablerad 'shooter studio' i Kanada”, säger han.

På en fråga om utvecklingskostnaderna och kassaflödet betonar vd:n att man investerar i organisk tillväxt.

”Vi hade drygt 70 procent organisk tillväxt i kvartalet. De spel vi gjorde klara i kvartalet hade vi investerat 250 miljoner kronor i, men vi investerar i kommande spel för 470 miljoner kronor drygt i kvartalet. Så det är en differens där, och det kommer driva den organiska tillväxten det kommande året. Så det är helt enligt strategin”, säger han. 

Erik Sprinchorn, förvaltare på Tin Fonder, hyllar rapporten.

”Det är en fantastisk rapport. Framför allt tycker jag det är kul att se den organiska tillväxten, drivet av att alla delkoncerner inom games slår alla förväntningar, men framför allt då Coffee Stain där spelen Satisfactory och Deep Rock Galactic går oerhört bra”, säger han, apropå spelutvecklaren från Skövde som Embracer köpte 2018.

Erik Sprinchorn gillar även att två av de tre större förvärven är drivna av det internationella dotterbolaget av Saber Interactive, som grundades i Fort Lauderdale, Florida.

”Det tycker jag visar på att Lars Wingefors företagsbygge verkligen fungerar och att det finns substantiella mjuka synergier. Matt Karch och hans entreprenörskollega på Saber är hungriga vargar som driver på den här typen av förvärv och adderar till koncernen långt mer än vad Saber i sin grundverksamhet kan göra. Det här är ännu bättre än vad vi ser i siffrorna”, säger Erik Sprinchorn, förvaltare på Tin Fonder, i en intervju med DiTV.

Embracer är ett av de viktigaste innehaven i fonden Tin Ny Teknik, enligt Tins hemsida.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer