Annons

Energistartupen Watty tar in 30 miljoner

Hjalmar Nilssone, vd för Watty.
Hjalmar Nilssone, vd för Watty.
Stockholmsbolaget Watty tar in närmare 30 miljoner kronor av bland andra EQT Ventures. Bolaget ska nu investera mer i sin maskinlärningsteknik för att hjälpa privatpersoner att elspara.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Stockholmsbaserade Watty (NTL) har en tjänst som visar hur mycket electricitet man använder i hemmet - för varje elpryl. Deras applikation ger hushållen en inblick i hur mycket el som används i jämförelse med andra hem och ger rekommendationer hur man ska få ner elpriset beroende på hur man  bor.

”Den typen av produkter har funnits länge men vi tar det till nästa nivå. Vi har koncentrerat oss på att ta fram en mjukvara med AI som är bättre att ta in energiförbrukning än människor och som även kan slå larm om något går fel med någon elprodukt i hemmet när man inte är där”, säger Wattys vd och medgrundare Hjalmar Nilssone.

I en ny finansieringsrunda tar bolaget in 3 miljoner euro, drygt 28 miljoner kronor, av EQT Ventures och Cleantech Invest. 

”Vi har hållit ett öga på grundarteamet på Watty sedan bolagets start. Med en sällsynt kombination av entreprenörsanda och maskininlärnings-kunskap i högsta klass passar Watty perfekt för att skaka om på den globala energimarknaden”, säger Hjalmar Winbladh, partner på EQT Ventures.

Nu ska Watty, som redan har kunder i Sverige, Norge, England och Tyskland att expandera till andra länder i Europa.

Läs även: Svensk bakom en av Silicon Valleys första AI-fonder

”Hittills har vi varit koncentrerade på att ta fram mjukvaran och nu när produkten är klar vill vi expandera till andra länder i Europa”, säger Hjalmar Nilsonne.

De var inte alls lika imponerade över att man byggt ett fantastiskt AI utan mer oroliga för vilka intäkter man kommer ha om sex månader.

Watty grundades 2013 och hade en omsättning på cirka 600 000 kronor i fjol. I början av 2015 tog bolaget in sin första finansieringsrunda om cirka 9 miljoner kronor från bland annat Spotifys produktchef Gustav Söderström (NTL). Hjalmar Nilsonne har däremot märkt av hur investeringsklimatet har förändrats sedan dess.

”Det har varit en intressant period att resa pengar i. Det tog längre tid, investerarna var inte alls lika stressade. De var inte alls lika imponerade över att man byggt ett fantastiskt AI utan mer oroliga för vilka intäkter man kommer ha om sex månader. Det är en oerhört skillnad på hur det var tidigare. Men vi är oerhört nöjda över de nya investerarna vi får in i bolaget”, säger Hjalmar Nilsonne. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer