Annons

Enkät: Så kommer vi att använda framtidens teknik

Foto: TT
Roboten tjänar pengarna åt oss, batterierna laddar inte ur och tekniken blir närmast otäckt lik en människa. Det tror vana internetanvändare om framtiden, enligt Ericssons rapport.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Ericsson Consumer Lab har släppt sin rapport om heta konsumenttrender för 2018 och framåt. Rapporten bygger på en onlineenkät som besvarades av drygt 5 000 vana internetanvändare i flera städer runt om i världen under oktober.

Enkäten tyder på ett paradigmskifte där konsumenter förväntar sig att digital teknik i allt högre grad kommer att fungera mer på mänskliga villkor, säger bolaget i sin spaning.

De tio trenderna är:

1. Din kropp är användargränssnittet

Mer än hälften av de befintliga användarna av smarta röstassistenter tror att människor kommer att använda kropp, uttryck och beröring för att interagera med tekniska enheter som om de vore medmänniskor.

2. Förstärkt hörsel

63 procent av konsumenterna uppger sig vilja ha hörlurar som översätter språk i realtid. 52 procent vill blockera en familjemedlems snarkning.

3. Eviga nybörjare

30 procent uppgav att ny teknik gör det svårare för dem att hålla sina färdigheter uppdaterade. Men de gör oss också till omedelbara experter.

4. Sändning på sociala medier

Sociala medier är fulla av information från traditionella tv-företag. Men hälften av konsumenterna anser att artificiell intelligens kommer att vara användbart för att kontrollera fakta som publicerats på sociala nätverk.

5. Annonser kan ersätta själva produkten

Annonser kan bli för smarta för sitt eget bästa. Mer än hälften av användarna av augmented och virtual reality tror att annonser kommer att bli så realistiska att de så småningom ersätter produkterna själva.

Läs mer: "Det känns helt galet att äntligen få visa upp klockan"

6. Obehaglig teknik

50 procent uppgav att man skulle bli rädda om de inte kunde skilja en människa från en maskin vid samtal. 40 procent skulle bli rädda om deras smartphone kunde reagera på deras humör.

7. Roboten gör jobbet

40 procent uppgav sig vilja ha en robot som fungerar och tjänar pengar åt dem, vilket gör att de själva har mer fritid. 

8. Fotot utgör ett rum

75 procent tror att det om fem år kommer bli möjligt att med hjälp av virtual reality gå in i en smartphone-bild för att återuppleva ett minne.

9. Drönare i luften

39 procent tror att deras städer kommer att behöva ett vägnätverk för drönare och flygbilar. Nästan lika många är rädda att dessa kan falla på dem.

10. Eviga batterier

Mer än 80 procent tror att vi om fem år kommer att ha batterier som håller så länge att man inte behöver oroa sig för laddningen.

(Finwire/Di Digital)

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies