Annons

EQT storköper i snabbväxande musikbolaget Epidemic Sound

Oscar Höglund är vd på musikboalget Epidemic Sound.
Oscar Höglund är vd på musikboalget Epidemic Sound. Foto: Jesper Frisk
EQT investerar i svenska Epidemic Sound, uppger källor för Di Digital. Investeringen görs genom EQT:s fond Mid Market Europe.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

EQT går in i det svenska musikbolaget Epidemic Sound, erfar Di Digital. Epidemic Sounds grundare stannar kvar som ägare och riskkapitalbolaget Creandum deltar i den nya investeringen, enligt Di Digitals källor.

Hur mycket pengar riskkapitalbolaget går in med är oklart, men värt att notera är att det enligt uppgift inte är EQT:s teknikgren EQT Ventures som investerar utan fonden Mid Market Europe.

Fonden tog tidigare i år in cirka 16 miljarder kronor och ska göra enskilda investeringar i storleksklassen 1–3 miljarder kronor.

Läs mer: Epidemic Sound om succéåret: ”Kan inte växa snabbare än så här” 

”EQT Mid Market har följt Epidemic Sound i flera år och det är verkligen en av Sveriges bäst bevarade hemligheter med ett unikt erbjudande till sina kunder i snabbväxande marknadsvertikaler. Succén bygger på en kombination av två av Sveriges starkaste exportindustrier: musik och tech”, säger Johan Dettel som är partner på EQT Partners i ett pressmeddelande.

Epidemic Sound skapar och äger själva sin musik som de sedan säljer till företag, tv-kanaler och Youtubers som därigenom inte behöver tänka på upphovsrättsfrågan. Dessutom finns Epidemic Sounds musik tillgänglig på Spotify.

2016 omsatte Epidemic Sound 54 miljoner kronor. Förlusten blev en kvarts miljon kronor. I år är tillväxten på omkring 100 procent, uppgav vd:n Oscar Höglund i en intervju med Di Digital i somras.

"EQT Mid Market ska stödja Epidemic Sounds tillväxtresa genom ytterligare investeringar i produktplattformen och fortsatt internationell expansion med målet att frigöra Epidemic Sounds fulla tillväxtpotential både på befintliga och nya marknader”, heter det i pressmeddelandet.

En av musikbolagets grundare är Hjalmar Winbladh, som även är partner i EQT:s teknikgren EQT Ventures. Bland Epidemic Sounds ägare finns Paradox-chefen Fredrik Westers investeringsbolag Kichi Invest.

Läs mer: Paradox-miljardären in i snabbväxande musikbolag

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer