Annons

Eric Schmidt: ”Snart får Europa en startup i Google-storlek”

Eric Schmidt, Googles tidigare vd och numera toppchef inom koncernen Alphabet.
Eric Schmidt, Googles tidigare vd och numera toppchef inom koncernen Alphabet. Foto: Jesper Frisk
Europa lär snart producera ett techbolag som växer till Googles storlek. Det säger Eric Schmidt, styrelseordförande i Googles moderbolag Alphabet, under sitt Stockholmsbesök. Samtidigt riktar han kritik mot europeisk byråkrati.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Inom fem till tio år kommer det uppstå ett europeiskt techbolag som på sikt blir lika stort som Google. Det tror Eric Schmidt, Googles tidigare vd och numera topp inom koncernen Alphabet, som får frågan på techkonferensen Symposium i Stockholm.

”Det är nästan helt säkert”, säger han.

”Vi vet redan hur bra europeiska techarbetare är. Vi anställer tusentals av er varje år”, fortsätter han.

Samtidigt är Eric Schmidt, enligt Forbes världens hundrade rikaste person, kritisk mot europeisk byråkrati. Framförallt mot det han uppfattar som en ovilja att anpassa regelverken efter små och snabbt växande företag.

Till exempel behöver europeiska universitet och högskolor större resurser för att låta sina studenter testa idéer i mer avancerade miljöer, säger han.

 

Alla säger att det är en jättebra idé. Sedan händer det ingenting

”Man bör inte argumentera om ett nollsummespel, utan om tillväxt. Hur skapar man tillväxt? Jo, genom entreprenörer. Det bör vara målet för regleringen, för företag och för politikerna”‚ säger Eric Schmidt.

Eric Schmidt (tv), Skype-grundaren Niklas Zennström (mitten) och journalisten Robin Wauters på scen under Symposium-veckan i Stockholm.   Foto: Sven Carlsson.

I samtal med europeiska politiker uppger han sig ha föreslagit att de flesta arbetsrättsliga regler bör undantas företag med färre än 15 anställda.

”Alla säger att det är en jättebra idé. Sedan händer det ingenting”, säger Alphabet-toppen.

Google har till skillnad från till exempel Apple inte gjort någon hemlighet av sina planer på att utveckla en självkörande bil.

Läs mer: Här utspelar sig slaget om självkörande bilar

Eric Schmidt, som lämnade posten som vd för Google 2011 till förmån för Larry Page, tror att artificiell intelligens kommer att sammanflätas med vår tillvaro inom en snar framtid.

”Inom fem till tio år kommer tekniken vara rätt så bra på att assistera oss, med hjälp av djupgående data, att bli bättre människor”, säger han.

Men det riktiga genombrottet kommer först när vi kan ”utveckla intuition på en mänsklig nivå”, tillägger han.

”För full intelligens att utvecklas kommer ytterligare svåra problem att behöva lösas först”, säger Eric Schmidt.


Daniel Ek, vd på Spotify.

Läs mer: Daniel Ek: ”Jag kommer inte sälja”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer