Hoppa till innehållet

Ethereum-grundaren: ”Det är klart det finns spekulanter”

Kryptovalutan ether har rusat så kraftigt i år att finansbranschens makthavare varnar för en kryptobubbla. ”Det är klart det finns folk som vill ta risk”‚ säger Ethereum-grundaren Joseph Lubin om kritiken.

Joseph Lublin är en av grundarna av Ethereum, en digital plattform vars drivmedel är kryptovalutan ether.
Joseph Lublin är en av grundarna av Ethereum, en digital plattform vars drivmedel är kryptovalutan ether.Foto: Sven Carlsson

(Di Digital/Lissabon) En enhet av ether, den näst största kryptovalutan efter bitcoin, kostade 8 dollar vid början av 2017. På onsdagen stod valutan i över 311 dollar. 

Även bitcoin har stigit kraftigt i värde under året, vilket har spätt på oron på finansmarknaden. JP Morgans inflytelserika vd Jamie Dimon liknande i september bitcoins prisutveckling vid handeln med tulpanlökar i Nederländerna på 1900-talet.

Medan makthavarna varnar för en kryptobubbla menar Joseph Lublin, grundare av ether-valutans plattform Ethereum, att spekulation hör till när nya tillgångar dyker upp på marknaden.

”Det är klart det finns spekulanter på det här området. Varje gång folk tror att något är på väg att bli stort och tillgången på den saken minskar, så är det klart att det finns de som vill ta risk”‚ säger Joseph Lubin under techkonferensen Web Summit i Lissabon.

”Folk spekulerar i olja men det betyder inte att oljan existerar endast för att folk ska kunna spekulera i den”, tillägger han.

Joseph Lubin är en av grundarna bakom den blockchain-baserade plattformen Etheruem, vars drift betalas för med enheter av ether. Den som köper ether investerar därmed i plattformens potential.

Läs mer: De la till ”blockchain” i bolagsnamnet – aktien steg 400 procent

Tanken är att Ethereum ska kunna utfärda så kallade smarta kontrakt och genomföra globala och helt transparenta transaktioner i realtid. Själva bensinen är ether, som nu seglat upp som den näst största kryptovalutan.

”Ether är användbar, nödvändig och har en kärnfunktion. Ether behövs för driften på samma sätt som det krävs el för att sköta alla olika applikationer inom det den globala handeln”, säger Joseph Lubin.

Blockchain, tekniken som även ligger till grund för bitcoin, har på senare tid testats av såväl svenska storbanker som Lantmäteriet och Axel Johnson-gruppens stiftelse Ax Foundation.

Läs mer: Axel Johnson-gruppen vill ta blockkedjan till fruktdisken

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera