Hoppa till innehållet

Experterna om EU:s granskning av Amazon: ”Risk för hårdare regleringar”

EU-kommissionen har inlett en granskning av hur Amazon använder data från sina återförsäljare. I värsta fall riskerar e-handelsgiganten dömas till miljardböter för konkurrensbrott. ”Det finns en risk att Amazon regleras hårdare framåt”, säger Niklas Lundin, fondförvaltare på Handelsbanken.

Nicklas Storåkers, vd på Pricerunner, och Niklas Lundin, fondförvaltare på Handelsbanken.
Nicklas Storåkers, vd på Pricerunner, och Niklas Lundin, fondförvaltare på Handelsbanken.Foto: Press.

På sin plattform säljer Amazon både egna produkter och varor från tredjepartshandlare. EU:s misstänker att Amazon har dragit nytta av data från andra e-handlare för att sätta egna konkurrerande produkter på marknaden.

”Amazon hämtar in data från mindre handlare som de står värd för, vilket så klart kan vara berättigat eftersom att de då kan förbättra sina tjänster. Men frågan är om de också använder den för att göra egna kalkyler”, säger Margrethe Vestager, EU:s konkurrenskommissionär.

Hon pekar på att Amazon kan ha dragit stora fördelar av att ha tillgång till information som andra e-handlare har genererat.

”Det kan handla om att ta reda på vad nästa nya försäljningssuccé blir på marknaden, vad kunderna vill ha just nu, vilka erbjudanden de gillar att få, och vad som får dem att köpa produkten”, säger Margrethe Vestager.

EU understryker dock att granskningen befinner sig i ett tidigt stadium – och att det ännu inte är någon formell utredning om misstänkt konkurrensbrott. Kommissionen har nu börjat förhöra tredjepartshandlare på Amazons plattform.

Läs mer: Amazon-anställda utreds för att ha sålt hemliga kunduppgifter 

Niklas Lundin är fondförvaltare på Handelsbanken och ansvarig för fonden Amerika Tema. För bara några veckor sedan besökte han Amazon, som finns i portföljen, nära Seattle i nordvästra USA.

Han tonar ned de affärsmässiga riskerna för Amazon, i det fall bolaget skulle fällas för konkurrensbrott och till exempel tvingas upphöra med datainsamlingen i Europa.

”Jag tror inte att tillgången till data från tredje part har haft någon avgörande betydelse för Amazons framgångar”, säger Niklas Lundin.

Han framhåller att Amazon har ungefär 15 procent exponering mot EU inom sin e-handel – men då står Storbritannien, som har begärt utträde från unionen, för cirka 6 procentenheter. Bara en femtedel av de totala försäljningsvolymerna kommer samtidigt från tredje part.

Niklas Lundin tror heller inte på ett dramatiskt börsfall för Amazonaktien på kort sikt.

”Det finns en risk att Amazon regleras hårdare framåt, men det upplever jag att marknaden är medveten om.”

Margrethe Vestager, EU:s konkurrenskommissionär och Jeff Bezos, Amazons vd och grundare.
Margrethe Vestager, EU:s konkurrenskommissionär och Jeff Bezos, Amazons vd och grundare.Foto: TT.

En växande del inom Amazonkoncernen är molntjänster, där man tillsammans med Microsoft ser ut att få en dominerande ställning på marknaden. Även denna del är hittills helt oreglerad, påpekar Niklas Lundin, och anser att det är naturligt att myndigheterna håller ett vakande öga på bolaget.

Enligt Nicklas Storåkers, e-handelsprofil och vd för prisjämförelsetjänsten Pricerunner, var EU:s beslut att granska Amazon väntat.

”Amazon har en extremt stark ställning på marknaden som de kan utnyttja. Inom e-handeln har det länge påståtts att de använt kunskapen om tredjepartsprodukter för att ta fram egna, liknande varor. Men jag vet inte om det ligger någon sanning i ryktena”, säger Nicklas Storåkers.

Läs mer: ”Amazons Sverigeplaner försenade” 

Han har svårt att se att EU:s besked skulle påverka konkurrenssituationen på e-handelsmarknaden på kort sikt eftersom utredningarna i regel tar många år att genomföra. 

Om Amazon i slutänden fälls riskerar bolaget både miljardböter, maximalt 10 procent av omsättningen, och regleringar på EU:s inre marknad. 

”Hittills har Amazon varit väldigt bra för kunderna. De trycker ned konsumentpriserna och deras tjänster hjälper e-handeln i stort att växa”, säger Niklas Lundin, förvaltare på Handelsbanken.

I somras dömdes Google att betala cirka 44 miljarder kronor för ett liknande konkurrensbrott.

”De stora techjättarna kör sitt eget lopp och har hittills visat ganska låg foglighet gentemot EU-kommissionen, även om böterna varit förhållandevis stora”, säger Nicklas Storåkers.

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera