Annons

Fjorton startups som vill förändra hur du äter

Medsols från vänster: Impossiblefoods, Airdine, Bakboxen, Qvicket, Foodora och Innocentia.
Medsols från vänster: Impossiblefoods, Airdine, Bakboxen, Qvicket, Foodora och Innocentia. Foto: Kollage
Tröttnat på den vanliga matkassen utanför dörren? Här är 14 startupföretag som vill förändra ditt sätt att köpa, äta och laga mat. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Alla måste äta. Det kanske är just därför nya lösningar för hur och var vi får tag i mat, samt vad vi stoppar i oss, dyker upp titt som tätt. 

Här är fem trender och 14 bolag att hålla koll på för dig som vill hänga med i trenderna inom mat och digital teknik: 

Boxar:

Bakboxen – En prenumerationstjänst som varje månad skickar hem recept, ingredienser och köksredskap för att göra ett hemligt bakverk. Bolaget Crate Inventors som står bakom Bakboxen har nyligen även lanserat andra boxar, som exempelvis Dejtboxen

Fikabox – En prenumerationstjänst som levererar en låda med valda nötter och choklad. Bolagets framtid är osäker sedan Fikabox har ansökt om rekonstruktion.

Veganboxen – En prenumerationstjänst som varje månad skickar hem veganska godsaker och djurvänliga snacks. 

Läs även: Spelmogul lanserar bakbox

Foto:

Utanför boxen:

Qvicket – Äta myror? Nej, men syrsor. Svenska Qvicket vill få dig att tänka miljömedvetet och välja syrsmjöl istället för köttprodukter. Det svenska bolaget ger dig även recept för hur du kan använda de nermalda insekterna i din matlagning.

Om syrsor inte faller dig i smaken kommer Impossible foods kött gjort av växter sannolikt att introduceras i Sverige inom kort.

Ipiit – Med ena foten i Malmö och den andra i Silicon Valley vill kvinnorna bakom Ipiit hjälpa dig att snabbt ta reda på vad det du väljer i matbutiken innehåller. Genom att scanna produkterna med din mobil får du information om de innehåller saker du inte tål eller inte vill äta. 

Innocentia – Litar du på köttets bäst-före-datum? Malmöbolaget Innocentia vill byta ut alla bäst-före-etiketter med sina smarta etiketter som analyserar gaserna som köttet ger ifrån sig, för att avslöja hur köttet egentligen mår.

Ät något på gränsen till gammalt: 

Resq – En finsk räddningstjänst som kopplar ihop gäster och restauranger för att rädda ätbar mat med hög kvalitet från att hamna i soptunnan. 

Sopköket – Bolaget samarbetar med matbutiker och lagar mat av butikernas råvaror som är nära utgångsdatum eller har skador och annars skulle ha slängts.

Yourlocal – En dansk startup som har tagit sig över Öresundsbron. Bolaget kopplar samman lokala matbutiker, take away-restauranger och boende i närområdet för att minska matsvinnet.

Läs även: Dansk startup vill sälja gammal mat till Malmöbor

Foto:

Matleveranser: 

Icas infridge – Ett pilotprojekt där Ica, det digitala låsföretaget Glue (NTL) och Postnord leverade matvaror direkt till kundernas kylskåp. Partnerna utvärderar nu pilotprojektet för att se hur det ska passa in i ett större projekt.

Wolt – Välj mat från restauranger och få den hemlevererad av cykelbud mot en kostnad. Finska Wolt är inte ensamma på marknaden – den största konkurrenten i Sverige är tyska Foodora

Rent a chef  – Om du vill ha en personlig touch utan att lämna hemmet finns en lyxigare lösning - hyr in en kock. Även här finns det flera aktörer och skillnader i prislapp. 

Läs även: Fulspel när mat-appar krigar om krogar

Foto:

Äta borta:

Airdine – Tjänsten för dig som är både social och hungrig. Airdine hjälper både de som vill ta emot gäster och de som vill betala en slant för att gå hem till någon annan för att äta. Fungerar som ett Airbnb för middagsgäster.

Invitationsdepartementet: En ideell plattform för privata middagsbjudningar, med syftet att hjälpa nyanlända personer att lära sig svenska. Till skillnad från Airdine ska middagarna vara gratis.

Läs även: Åtta heta trender i den svenska delningsekonomin

Har vi missat några spännande techbolag med inriktning på mat? Mejla gärna digital@di.se så lägger vi till dem på listan!

Du missar väl inte Di Digitals egen foodtech-blogg? Läs Internet of food här!

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer