Hoppa till innehållet

Fjorton startups som vill förändra hur du äter

Tröttnat på den vanliga matkassen utanför dörren? Här är 14 startupföretag som vill förändra ditt sätt att köpa, äta och laga mat. 

Medsols från vänster: Impossiblefoods, Airdine, Bakboxen, Qvicket, Foodora och Innocentia.
Medsols från vänster: Impossiblefoods, Airdine, Bakboxen, Qvicket, Foodora och Innocentia.Foto: Kollage

Alla måste äta. Det kanske är just därför nya lösningar för hur och var vi får tag i mat, samt vad vi stoppar i oss, dyker upp titt som tätt. 

Här är fem trender och 14 bolag att hålla koll på för dig som vill hänga med i trenderna inom mat och digital teknik: 

Boxar:

Bakboxen – En prenumerationstjänst som varje månad skickar hem recept, ingredienser och köksredskap för att göra ett hemligt bakverk. Bolaget Crate Inventors som står bakom Bakboxen har nyligen även lanserat andra boxar, som exempelvis Dejtboxen

Fikabox – En prenumerationstjänst som levererar en låda med valda nötter och choklad. Bolagets framtid är osäker sedan Fikabox har ansökt om rekonstruktion.

Veganboxen – En prenumerationstjänst som varje månad skickar hem veganska godsaker och djurvänliga snacks. 

Läs även: Spelmogul lanserar bakbox

Foto:

Utanför boxen:

Qvicket – Äta myror? Nej, men syrsor. Svenska Qvicket vill få dig att tänka miljömedvetet och välja syrsmjöl istället för köttprodukter. Det svenska bolaget ger dig även recept för hur du kan använda de nermalda insekterna i din matlagning.

Om syrsor inte faller dig i smaken kommer Impossible foods kött gjort av växter sannolikt att introduceras i Sverige inom kort.

Ipiit – Med ena foten i Malmö och den andra i Silicon Valley vill kvinnorna bakom Ipiit hjälpa dig att snabbt ta reda på vad det du väljer i matbutiken innehåller. Genom att scanna produkterna med din mobil får du information om de innehåller saker du inte tål eller inte vill äta. 

Innocentia – Litar du på köttets bäst-före-datum? Malmöbolaget Innocentia vill byta ut alla bäst-före-etiketter med sina smarta etiketter som analyserar gaserna som köttet ger ifrån sig, för att avslöja hur köttet egentligen mår.

Ät något på gränsen till gammalt: 

Resq – En finsk räddningstjänst som kopplar ihop gäster och restauranger för att rädda ätbar mat med hög kvalitet från att hamna i soptunnan. 

Sopköket – Bolaget samarbetar med matbutiker och lagar mat av butikernas råvaror som är nära utgångsdatum eller har skador och annars skulle ha slängts.

Yourlocal – En dansk startup som har tagit sig över Öresundsbron. Bolaget kopplar samman lokala matbutiker, take away-restauranger och boende i närområdet för att minska matsvinnet.

Läs även: Dansk startup vill sälja gammal mat till Malmöbor

Foto:

Matleveranser: 

Icas infridge – Ett pilotprojekt där Ica, det digitala låsföretaget Glue (NTL) och Postnord leverade matvaror direkt till kundernas kylskåp. Partnerna utvärderar nu pilotprojektet för att se hur det ska passa in i ett större projekt.

Wolt – Välj mat från restauranger och få den hemlevererad av cykelbud mot en kostnad. Finska Wolt är inte ensamma på marknaden – den största konkurrenten i Sverige är tyska Foodora

Rent a chef  – Om du vill ha en personlig touch utan att lämna hemmet finns en lyxigare lösning - hyr in en kock. Även här finns det flera aktörer och skillnader i prislapp. 

Läs även: Fulspel när mat-appar krigar om krogar

Foto:

Äta borta:

Airdine – Tjänsten för dig som är både social och hungrig. Airdine hjälper både de som vill ta emot gäster och de som vill betala en slant för att gå hem till någon annan för att äta. Fungerar som ett Airbnb för middagsgäster.

Invitationsdepartementet: En ideell plattform för privata middagsbjudningar, med syftet att hjälpa nyanlända personer att lära sig svenska. Till skillnad från Airdine ska middagarna vara gratis.

Läs även: Åtta heta trender i den svenska delningsekonomin

Har vi missat några spännande techbolag med inriktning på mat? Mejla gärna digital@di.se så lägger vi till dem på listan!

Du missar väl inte Di Digitals egen foodtech-blogg? Läs Internet of food här!

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera