Hoppa till innehållet

Fler techbolag siktar på börsen

Noteringsivern ser ut att fortsätta bland landets techbolag. I år håller många tummarna för att musikjätten Spotify, hörlursjätten Zound och e-handelsbolaget Boozt gör börsdebut.

Tre börskandidater 2017: Zound Industries, med vd Pernilla Ekman, Boozts vd Hermann Haraldsson och Daniel Ek, grundare och vd på Spotify.
Tre börskandidater 2017: Zound Industries, med vd Pernilla Ekman, Boozts vd Hermann Haraldsson och Daniel Ek, grundare och vd på Spotify.

Techsektorn fortsätter att vara glödhet på börsen. I fjol noterades hela 38 techbolag på de svenska handelsplatserna, vilket är nytt rekord. Många experter tror att noteringshysterin fortsätter i år.

”Sektorn har momentum nu, vilket kan medföra att vi får se lika många noteringar i år”, säger Greger Johansson, rådgivare på Redeye.

Totalt tog de 38 bolagen som gick till börsen 2016 in 1,5 miljarder kronor i kapital via nyemissioner under året. Överlag har de varit en bra investering. Under 2016 slog de OMXS30-index med i snitt 51 procent, enligt en rapport från Redeye. Endast 11 av bolagen gick sämre än index. 

Intresset för förvärv och fusioner har aldrig varit starkare

Per Roman, medgrundare och managing partner på GP Bullhound, som är rådgivare för och delägare i en rad svenska börskandidater, som Spotify (NTL), Klarna (NTL) och Zound Industries (NTL) tror också på ett starkt noteringsår i år.

”Intresset på marknaden för förvärv och fusioner har aldrig varit starkare i branschen, och det brukar korrelera ganska väl med antalet börsnoteringar”, säger han och tillägger att fler techbolag noterades i Stockholm än i London i fjol.

Per Roman vill inte kommentera specifika portföljbolag. Men enligt flera källor till Di Digital förbereder Spotify en notering under slutet av 2017 eller början av 2018. Bolaget värderas idag till cirka 70 miljarder kronor och en notering spås ske parallellt i både Stockholm och New York. Att det dragit ut på tiden beror på att Spotify vill förhandla om sina licensavtal med skivbolagen, som i många fall även är delägare i bolaget. Samtidigt talar tidigare finansieringsavtal för en notering senast i mars nästa år.

Läs mer: ”Snapchats notering avgör Spotifys öde”

Ett annat bolag som själva bekräftar att de överväger en notering är Zound Industries, känt för hörlurarna Urban Ears och de mobila högtalarna Marshall. Bolaget har vuxit snabbt och omsatte redan 2015 hela 750 miljoner kronor, med en vinst på 22 miljoner kronor.

Börsnoteringen hänger dock på ett avtal med Marshall, som äger rättigheterna till varumärket som under första halvåret 2016 stod för knappt 80 procent av Zounds försäljning, enligt uppgift till Di Digital.

”Det är ett intensivt arbete kring frågan hur vi bör positionera oss för att fortsätta att växa i samma takt som vi växt hittills. En börsnotering är ett av flera spår som diskuteras, men inga slutgiltiga beslut är fattade”, säger Tommy Jacobsson, ordförande i Zound, och delägare i bolaget via riskkapitalbolaget Varenne.

Zounds senaste kapitalrunda, som skedde under sommaren 2015, indikerade en värdering på cirka 1,5 miljarder kronor, enligt källor till Di Digital. Börsvärdet spås dock bli högre än så.

Även e-handelsbolaget Boozt (NTL) siktar på en notering under 2017, enligt Di Digitals källor. Bolaget uppges få en värdering på cirka två miljarder kronor.

Höjer man blicken bortom 2017 står en rad större teknikbolag på tur. Ägarna bakom betalbolaget Izettle, som värderas till 4,3 miljarder kronor, förbereder just nu bolaget för en framtida notering. Samma sak gäller livsmedelsleverantören Mathem, som nyligen tog in 160 Mkr i riskkapital. Betaljätten Klarna, som värderas till cirka 20 miljarder kronor, har sagt att man inte har några omedelbara börsplaner, men att man håller dörren öppen i framtiden.

Läs även: Experter varnar för börsens småskuttar
Foto: NTL-länkarna i texten går till Nordic Tech List, en databas med investerarna och bolagen på den nordiska techscenen.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera