Annons

Före detta Klarna-chef blir ny delägare i horsetech-bolag

Jenny Gagnér, grundare och vd på Prevet.
Jenny Gagnér, grundare och vd på Prevet.
Den tidigare Klarna-chefen Helene Adalberth blir operativ delägare på det nystartade horsetech-bolaget Prevet.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Investeringsbolaget Nascent Invest och den tidigare Klarna-chefen Helene Adalberth, syster till grundaren Niklas Adalberth, går in med 2,5 miljoner kronor i den nystartade veterinärappen Prevet. 

Appen ska fungera som ett verktyg för kommunikation mellan främst hästägare och veterinärer, men även mellan de hästskötare, medryttare och hovslagare som på något sätt är inblandade i hästens och hästägarens liv. 

Genom att dokumentera hur hästen beter sig i friskt tillstånd kan fler lättare märka om någonting är fel, menar Jenny Gagnér, vd för Prevet. 

“50 procent av den skadeersättning från försäkringsbolag som betalas ut till hästägare är på grund av hältor. Hästar är ofta duktiga på att dölja sin smärta och det kan ta flera år innan man upptäcker en skada. Om man istället dokumenterar hästens beteendeförändringar kan det gå snabbare att förstå när något är fel”, säger Jenny Gagnér.

Läs mer: Deras träningsapp för ridsport fyller på kassan – vill expandera utomlands 

Förutom möjligheten att dokumentera hästens utveckling och förändringar kan användarna ta del av kvalitetssäkrad information för att utöka kunskapen.

Det finns ett stort kassaflöde inom hästindustrin.

Appens tidigaste användare var samtliga betalande kunder. Nu har bolaget valt att släppa den befintliga versionen gratis för att bygga datavolym. 

“Vi känner oss trygga i att det finns kunder som är villiga att betala för vår tjänst. Vi siktar på att ha igång fungerande betalmodeller för appen inom ett år.”

Prevet gör just nu en förstudie tillsammans med universitetsdjursjukhuset i Uppsala. Studien kommer att pågå fram till den 31 januari nästa år. I december 2019 väntas prototypen av den nya appen vara klar. I den nya appen ska det vara möjligt för alla parter som får ta del av hästens loggbok att fylla i information. 

“Förutom den tekniska biten är det också ett projekt att få ihop tjänsten så att den faktiskt hjälper till och inte gör det krångligare. Veterinärer har fullt upp och det är meningen att det här ska vara ett hjälpmedel", säger Jenny Gagnér.

Erik Gozzi, vd på Nascent Invest, är övertygad om att marknaden för horsetech kommer att växa och fortsätta sin digitaliseringsresa. 

“Det finns i allmänhet ett stort kassaflöde i djurvärlden och i synnerhet i hästindustrin. Det är nog också därför den är först ute med att digitaliseras. Veterinärbranschen har varit sen avseende digitaliseringen, men vi ser att det nu har ökat. Det här är nog bara början”, säger Erik Gozzi.

Läs mer: Hästspelet Star Stable växer: ”Vill fördjupa berättelsen” 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer