Hoppa till innehållet

Forskare: Sparrobot kan lyfta "soffliggarfonden" AP7

En sparrobot som individanpassar svenskarnas pensionssparande skulle öka "soffliggarfonden" AP7:s avkastning. Det konstaterar tre forskare vid Swedish House of Finance. 

En sparrobot skulle kunna hjälpa svenska soffliggare att få ut mer av sitt pensionssparande, enligt en ny forskarstudie.
En sparrobot skulle kunna hjälpa svenska soffliggare att få ut mer av sitt pensionssparande, enligt en ny forskarstudie.

Soffliggarfonden AP7 Såfa samlar en stor del av svenskarnas premiepensionssparande. Fonden är en global aktieindexfond som anpassar risken efter spararnas ålder och har en hävstång på upp till 50 procent. De senaste åren har fonden tack vare hävstången varit mycket framgångsrik. Soffliggarna i PPM-systemet har i många fall haft betydligt bättre resultat i sina orangea kuvert jämfört med de sparare som valt fonder aktivt. 

Men AP7 skulle kunna bli ännu bättre. 

De tre forskarna Magnus Dahlquist, Roine Vestman och Ofer Setty vid Swedish House of Finance har undersökt hur en större individanpassning skulle påverka avkastningen. Resultatet är tydligt. 

"Med ganska lite individinformation kan man skräddarsy till något som är bättre. I genomsnitt, bland alla förvalssparare, får man en procent ökad pensionsinkomst per år utan att spara mer, i vissa fall får man upp till 3 procent mer", säger Roine Vestman, forskare vid Stockholms universitet och Swedish House of Finance. 

Redan i dag anpassas AP7 och liknande pensionsfonder aktierisken efter användarnas ålder. Det forskargruppen har gjort är att också ta med information om hur mycket pengar spararna har på pensionskontot och om de sparar i aktier vid sidan om pensionssparandet. Lösningen skulle kunna implementeras genom en algoritm som styr pensionssparandet, en slags robotrådgivare. 

"Det bättre utfallet kommer inte på bekostnad av att man sparar mer eller väljer en högre riskprofil i genomsnitt utan om att man skräddarsyr sparandet. Det är en gratis lunch", säger Roine Vestman. 

Har ni varit i kontakt med AP7 om studien?

"Absolut. Men de har istället fokuserat mycket på uttagsfasen sedan de införde livscykelprofil och hävstång 2010. Det finns också en pedagogisk utmaning i att införa en sådan här lösning: Olika personer skulle få olika avkastning". 

Läs mer: Reportage: Bankrådgivarnas sista strid

Automatiserade sparlösningar har de senaste åren tagit en allt större del av det totala sparandet. I Sverige har nätmäklare som Avanza och Nordnet automatiserade lösningar, liksom pensionsbolag som Lifeplan (NTL). Dessutom finns rena robotspar-lösningar som Lysa (NTL) och Opti (NTL).

I forskarnas studie har de undersökt hur lösningen skulle fungera för en förvalsfond likt AP7 men en liknande algoritm skulle också kunna användas i andra pensionsfonder. 

"Det skulle lika gärna kunna vara så att man erbjuder den här lösningen på ett fondtorg. Den som tycker att den är bra skulle kunna välja den här algoritmen", säger Roine Vestman. 

Finns det ytterligare individdata som skulle kunna göra modellen ännu bättre?

"Ja, framför allt om du kan ställa frågor om riskaversion. Annars skulle den stora förtjänsten vara om man kunde samordna olika pensionsengagemang. Det finns uppenbara samordningsvinster av att göra det". 

Läs mer: 900 miljoner kronor placerade via Avanzas robottjänst 

Innehåll från Techstep SwedenAnnons

Mac som nyckelverktyg för attraktiva arbetsgivare

Pontus Palmgren, strategisk rådgivare på Techstep, belyser vikten av att företag tillgodoser medarbetarnas tekniska preferenser genom att erbjuda Mac-datorer. Foto: Techstep
Pontus Palmgren, strategisk rådgivare på Techstep, belyser vikten av att företag tillgodoser medarbetarnas tekniska preferenser genom att erbjuda Mac-datorer. Foto: Techstep

Införandet av Mac i en organisation inrymmer mer än bara val av hårdvara; det är ett strategiskt beslut som ger konkurrensfördelar i kampen om talangerna.

– Att tillgodose medarbetarnas tekniska preferenser är ett måste, säger Fredrik Larsson, lösningsarkitekt på Techstep.

I takt med att det moderna arbetslandskapet förändras står företag inför nya utmaningar och möjlighet när det kommer till att locka till sig och behålla de bästa talangerna. En framträdande trend i både USA och Storbritannien är att fler företag erbjuder Mac till sina anställda jämfört med de nordiska länderna, även om företag i Norden börjar förstå fördelarna med att inkludera Mac i sin IT-miljö.

Användarperspektiv och viktiga överväganden

Pontus Palmgren, strategisk rådgivare på Techstep, förklarar att många unga talanger växer upp med Apple-produkter idag och föredrar Macs användargränssnitt. 

– Om de anställda får jobba med teknik de är bekväma med har det en direkt inverkan på prestation, motivation och lojalitet mot företaget. Att tappa personal kostar pengar och man går miste om talang och innovation, säger han.

Fredrik Larsson, lösningsarkitekt på Techstep, förklarar att företag ofta bara ser till den initiala kostnaden för en Mac, men jämfört med en PC är den totala ägandekostnaden ofta lägre.

– Mac-datorer kräver färre IT-resurser för hantering och support, vilket ger en lägre driftkostnad. 

Pontus tillägger att Mac:en, jämfört med andra PC-maskiner, har ett avsevärt högre andrahandsvärde vilket förbättrar kostnadskalkylen ytterligare samtidigt som återbruk av IT-utrustning är ett måste för att nå hållbarhetsmål.

Utmaningar och lösningar för implementering av Mac i företag

Fredrik lyfter även fram de utmaningar som företag kan stöta på när de inför Mac i sin tekniska miljö. Han berättar att många IT-avdelningar i Norden varit tveksamma till att ta in Mac.

– Jag tror att det bottnar i en osäkerhet kring hur klienterna ska hanteras. Det, i kombination med att det saknas resurser och kompetens, gör att företag tvingas tacka nej även om de egentligen vill tacka ja och erbjuda Mac till sina medarbetare.

Mac är en otroligt företagsvänlig plattform. Med verktyg som Jamf för enhetshantering föreligger inga tekniska hinder som möjliggör ett effektivt införande. 

– Saknas kompetens internt kan man anställa eller ta konsulthjälp, men det blir allt vanligare att företag köper en tjänst där klient och managering paketeras tillsammans. Vilken väg man än väljer måste onboardingen av Mac göras ordentligt, annars riskerar man att skapa skugg-IT på företaget då användarna kommer ta saken i egna händer.

Fredrik säger avslutningsvis: 

– Att tillgodose medarbetarnas tekniska preferenser och erbjuda Mac-datorer är inte bara ett sunt affärsbeslut från ett produktivitets-, kostnads- och hållbarhetsperspektiv, utan ett måste för att attrahera talanger, bolagets viktigaste resurs, och det är avgörande för att bibehålla konkurrenskraft. 

 

 

Mer från Techstep Sweden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Techstep Sweden och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera