Hoppa till innehållet

Gaming-bolaget Fractal Design satsar med ny storägare

Med skandinavisk design har göteborgsbolaget Fractal Design fått ett genombrott på marknaden för PC-gaming. Nu går riskapitalbolaget Litorina in i det storsatsande företaget.

Hannes Wallin, medgrundare och vd för Fractal Design.
Hannes Wallin, medgrundare och vd för Fractal Design.

Det har bara gått sex år sedan Hannes Wallin startade bolaget Fractal Design (NTL). Ändå omsatte de i fjol 250 miljoner kronor med lönsamhet. Bolaget har specialiserat sig på datorchassin för PC-gaming-marknaden.

”Jag drev tidigare ett distributionsbolag där jag sålde andra varumärkens produkter. Jag sålde det bolaget 2008 och startade Fractal Design 2010 eftersom jag såg en möjlighet att starta ett eget varumärke med en mer skandinavisk, stilren design”, berättar Hannes Wallin.

Fractal Design fick tidigt stor uppmärksamhet för sin avskalade design och har vuxit varje år sedan starten.

”Vi tyckte att det saknades ett formspråk på marknaden med ett mer avskalat och stilrent yttre. Vi har också skalat bort funktioner för att kunna erbjuda prisvärda produkter. Vi gör inga budgetprodukter men vi ser till att man får valuta för pengarna”, säger Hannes Wallin.

Läs mer: Här är bolagen som vinner på årets julklapp 

En annan viktig förklaring till bolagets framgång är att marknaden för PC-gaming har vuxit stadigt, och fortsätter att göra det. Till skillnad från marknaden för vanliga hemdatorer och laptops fortsätter efterfrågan på speldatorer med hög kapacitet att öka.

”Vi räknar med att marknaden växer 7–10 procent per år. Det finns en rad tillväxtfaktorer såsom VR som kräver kraftigare datorer. Intresset för e-sport och att pc tar andelar från spelkonsolerna hjälper också till”, säger han.

För att ta nästa kliv på tillväxtresan tar Fractal Design nu in riskkapitalbolaget Litorina som ny huvudägare. Litorina köper ut merparten av en tidigare passiv delägare samtidigt som de operativa grundarna stannar i bolaget.

”Vi har en ganska stark tillväxtplan, både i marknadsandel och för nya marknader. Vi ser det som att vi bara är i början av vår tillväxtresa. Med en stark ägare som har kompetens inom bolagsbyggande och som kan stödja med eventuellt kapital kan vi göra resan snabbare”, säger Hannes Wallin.

Litorina är inte någon dedikerad investerare i teknikbolag. Bland innehaven i bolagets senaste fonder finns företag som Euroflorist, Leos Lekland och Kungsängen.

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera