Annons

Gaming-bolaget Fractal Design satsar med ny storägare

Hannes Wallin, medgrundare och vd för Fractal Design.
Hannes Wallin, medgrundare och vd för Fractal Design.
Med skandinavisk design har göteborgsbolaget Fractal Design fått ett genombrott på marknaden för PC-gaming. Nu går riskapitalbolaget Litorina in i det storsatsande företaget.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det har bara gått sex år sedan Hannes Wallin startade bolaget Fractal Design (NTL). Ändå omsatte de i fjol 250 miljoner kronor med lönsamhet. Bolaget har specialiserat sig på datorchassin för PC-gaming-marknaden.

”Jag drev tidigare ett distributionsbolag där jag sålde andra varumärkens produkter. Jag sålde det bolaget 2008 och startade Fractal Design 2010 eftersom jag såg en möjlighet att starta ett eget varumärke med en mer skandinavisk, stilren design”, berättar Hannes Wallin.

Fractal Design fick tidigt stor uppmärksamhet för sin avskalade design och har vuxit varje år sedan starten.

”Vi tyckte att det saknades ett formspråk på marknaden med ett mer avskalat och stilrent yttre. Vi har också skalat bort funktioner för att kunna erbjuda prisvärda produkter. Vi gör inga budgetprodukter men vi ser till att man får valuta för pengarna”, säger Hannes Wallin.

Läs mer: Här är bolagen som vinner på årets julklapp 

En annan viktig förklaring till bolagets framgång är att marknaden för PC-gaming har vuxit stadigt, och fortsätter att göra det. Till skillnad från marknaden för vanliga hemdatorer och laptops fortsätter efterfrågan på speldatorer med hög kapacitet att öka.

”Vi räknar med att marknaden växer 7–10 procent per år. Det finns en rad tillväxtfaktorer såsom VR som kräver kraftigare datorer. Intresset för e-sport och att pc tar andelar från spelkonsolerna hjälper också till”, säger han.

För att ta nästa kliv på tillväxtresan tar Fractal Design nu in riskkapitalbolaget Litorina som ny huvudägare. Litorina köper ut merparten av en tidigare passiv delägare samtidigt som de operativa grundarna stannar i bolaget.

”Vi har en ganska stark tillväxtplan, både i marknadsandel och för nya marknader. Vi ser det som att vi bara är i början av vår tillväxtresa. Med en stark ägare som har kompetens inom bolagsbyggande och som kan stödja med eventuellt kapital kan vi göra resan snabbare”, säger Hannes Wallin.

Litorina är inte någon dedikerad investerare i teknikbolag. Bland innehaven i bolagets senaste fonder finns företag som Euroflorist, Leos Lekland och Kungsängen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer