Hoppa till innehållet

Goodbye Kansas satsar i norr

Arctic Game Lab får nytt sällskap. Goodbye Kansas Game Invest köper bolaget bakom den norrländska spelsatsningen och öppnar samtidigt en filial i Skellefteå.

En utställning från Arctic Game Lab och Per-Arne Lundberg, vd på Googbye Kansas Game Invest.
En utställning från Arctic Game Lab och Per-Arne Lundberg, vd på Googbye Kansas Game Invest.Foto: Press.

Formellt köper Goodbye Kansas Game Invest bolaget European Minds International som fokuserat på dataspelsindustrin under varumärket Arctic Game Lab. Det startades för tre år sedan och drivs av fem kommuner i Norr- och Västerbotten.

”Vi har en plan att växa ännu mer”, säger Per-Arne Lundberg, vd på Goodbye Kansas Game Invest.

Parterna avslöjar inte köpesumman, men European Minds grundare Johan Lindblom, Göran Sjöberg och Tommie Helgee går sannolikt inte lottlösa.

”Det är vår första investering i norr. Verksamheten består av fem otroligt kompetenta medarbetare med ett upparbetat nätverk och erfarenhet av spelindustrin från Boden i norr till Umeå i söder. Lars Lindblom fortsätter som platschef och vi ska rekrytera ett par personer till”, säger Per-Arne Lundberg.

Läs mer: Goodbye Kansas värvar spelprofilen Per-Arne Lundberg 

Arctic Game Lab har haft spelklustret i Skövde som förebild. Där har utbildning och startup-verksamhet inom spelbranschen blandats framgångsrikt. Ett av de mer kända exemplen från den nyföretagarmyllan är Coffee Stain Studios, som gjorde det hyllade spelet Goat Simulator. 

”De har lyckats bra i sin strategi, men behöver riskvilligt kapital för att kunna nå full potential. Vi kommer fortsätta att jobba med det”, säger Per-Arne Lundberg, som själv tidigare var drivande kraft i Skövde som vd för Gothia Science Parks spelinkubator. 

Läs mer: Skövdes get-simulator gjorde global succé – nu säljs bolaget för 317 miljoner 

Förvärvet och etableringen av en egen bas öppnar för kommande uppköp eller investeringar i nya spelbolag som finns i regionen. 

“Lokal närvaro är superviktig för att kunna investera i ett tidigt skede. De bolag vi normalt går in i är start-ups på gräsrotsnivå”, säger Per-Arne Lundberg.

Innehåll från Leksands KnäckebrödAnnons

Klimatmärkt knäckebröd – en investering i framtiden

Leksands Knäckebröd är ett av tre svenska livsmedelsföretag som kan skryta med klimatmärkning på sina förpackningar.

– Det är ett sätt att kommunicera vårt starka fokus på hållbarhet och klimat. Att kartlägga hela produktionskedjan ger oss en fullständig bild av var vi står oss idag och ett bra underlag för framtida förbättringar, säger Peter Joon, företagets vd.

Det finns mycket man kan lära sig genom att läsa det finstilta på en matförpackning. Numera kan man även kan få information om en varas hållbarhet och klimatavtryck. Enbart tre svenska företag har klimatmärkning på sina förpackningar och Leksands Knäckebröd är ett av dem.

– Vi har jobbat hårt med hållbarhetsarbetet under många år. 2021 tog vi steget fullt ut och började klimatmärka vårt knäckebröd.

Leksands Knäckebröd följer brödets påverkan på miljön hela vägen från fält till butik.

– Vi kartlägger hela produktionskedjan i detalj. I beräkningen inkluderas allt från råvaror och jordbruk, tillverkning, energiavfall i produktion och förpackningsmaterial såväl som transporter till butik och konsumentsvinn.

Hållbar produktion under två sekler

Produkterna har ett genomsnittligt klimatavtryck på 0,578 CO2e per kilo.

– Det är kul att äntligen svart på vitt kunna visa hur bra vi är. Detta är en riktigt bra siffra, men vi ska bli ännu bättre, säger Peter Joon, vd och sjätte generationens bagarmästare.

Peter berättar att företaget jobbade med hållbarhet redan på 1950-talet, då hans farfar började återvinna värmen från ugnarna som ett led i att sänka energikostnaderna. Vid närmare eftertanke, menar Peter, har inriktningen mot hållbarhet funnits ända sedan starten på 1800-talet.

– Vi har en gammal ärofull traditionen som vi förvaltar och utvecklar för kommande generationer. Min gammelfarmors mormor Jakobs Karin visste att man måste hushålla med resurserna. Vi fortsätter i samma anda nästan tvåhundra år senare.

Höga krav på råvaror

Peter berättar om alla de åtgärder som gör att Leksands Knäckebröd kan skryta med ett lågt klimatavtryck:

– Vi väljer närodlad råg och hämtar vatten från vår egen källa i Badelundaåsen. Vi byter bilar och frakter till fossilfria alternativ och ska installera solpaneler på bageriets tak. Vi har tagit bort all plast i kassar, muggar och kartongband och återvinner all värme från ugnarna till lokalvärme och varmvatten. Ugnarna värms med grön och lokalproducerad el, främst från Trängslet i Älvdalen.

Förbättringar för kommande generationer

Det är inte dyrare att vara grön, menar Peter Joon.

– Vi måste alltid var konkurrenskraftiga prismässigt. Miljöarbetet och besparing går ofta hand i hand. Att vi tar tillvara all överskottsvärme från ugnarna och använder den för uppvärmningen av lokalerna och allt varmvatten sparar både pengar och energi.

Hållbarhetsarbete kan kommuniceras på två sätt – genom att man slår sig på bröstet eller jobbar med ödmjuk självkritik. Enligt Peter Joon väljer Leksands Knäckebröd det sistnämnda.

– Vi har infört klimatmärkningen för att kunna genomföra framtida förbättringar där de ger bäst resultat. Vi är ett familjeföretag och vi tittar inte på kvartalsekonomi – vi tittar på sekel. Min tid som vd är bara en kort stund och sedan tar någon annan över. Leksands Knäckebröd ska leva i många generationer till, då är det minsta vi kan göra att ha ett fortsatt starkt fokus på hållbarhet och klimat, avslutar Peter.

 

 

Mer från Leksands Knäckebröd

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Leksands Knäckebröd och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera