Annons

Google får rekordbot på 44 miljarder kronor av EU

Googles vd Sundar Pichai.
Googles vd Sundar Pichai.
EU-kommissionen tvingar Google att böta rekordhöga 44 miljarder kronor efter konkurrensbrott.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Google får böter på 4,3 miljarder euro, motsvarande cirka 44 miljarder kronor, av EU-kommissionen i det uppmärksammade målet om appar till deras mobiloperativsystem Android. Det skriver Bloomberg News som hänvisar till anonyma källor.

Bötesbeloppet är historiskt högt för ett konkurrensmål och överstiger med marginal förra årets rekordbot på 2,4 miljarder euro, eller 24 miljarder kronor, som då gällde Googles shoppingtjänst. Det har senare överklagats av Googles moderbolag Alphabet.

Nivåerna baseras på de intäkter som Google gör på den europeiska marknaden, men får inte överstiga 10 procent av bolagets globala årsomsättning. Under 2017 tjänade Google enligt tidigare uppskattningar runt 25 miljarder euro, eller 257 miljarder kronor, på digital annonsering i Europa.

Läs mer: Margrethe Vestager synar techjättarna: ”Dominanta företag hämmar konsumentmakten” 

Googles vd Sundar Pichai ska sent på tisdagen ha haft ett samtal i ärendet med EU:s danska konkurrenskommissionär Margrethe Vestager. Bötesbeloppet om Android-apparna kommer att presenteras officiellt senare under onsdagen i Bryssel, men de nationella konkurrensmyndigheterna ska redan vara överrens om botens storlek.

Utredningen har gällt hur Google utformat sina kontrakt med mobiltelefontillverkare för deras operativsystem Android. EU-kommissionen anklagar Google för att ha missbrukat sin starka ställning på marknaden för operativsystem för att stärka bolagets dominans på sökmarknaden. Utredningen har pågått i många år och bland annat tagit sikte på att bolaget rest villkor på att Google Search och Google Chrome ska förinstalleras på utrustning.

EU menar till exempel att den amerikanska jätten tvingat mobiltelefontillverkare att införa ett paket av Googles egna tjänster när de vill licensiera appbutiken Play. Därmed har andra apputvecklare fått sämre möjligheter att konkurrera på marknaden, heter det. 

Enligt EU-kommissionen hade Google en marknadsandel på över 90 procent för internetsökningar, operativsystem och appbutiker i Androids mjukvara under 2016.

(Direkt/ TT/ Di Digital)

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer