Hoppa till innehållet

Guldregn över Epishines pyttesmå solceller

Solcellsbolaget Epishine tar in 11 miljoner kronor i riskkapital. Pengarna ska användas till att sätta bolagets banbrytande teknik i produktion.

Emma Woxlin, Epishines medgrundare och marknadschef.
Emma Woxlin, Epishines medgrundare och marknadschef.

Pyttesmå solceller som ersätter batterier i världens alla brandvarnare och elektriska småprylar. Det var budskapet i den pitch som fick Epishines marknadschef Emma Woxlin att gå till final i Di Digitals Startup Tour i Linköping i höstas.

Nu tar bolaget in 11,3 miljoner kronor i riskkapital från Almi Invests Greentechfond, Potential Invest, Lars Björk (NTL) och LiU Holding.

Enligt bolaget ska kapitalet användas till att sätta Epishines patenterade teknik i produktion, samt till produktutveckling och utökat sälj- och marknadsarbete.

”Tack vare denna investering kan vi accelerera vår utveckling och börja gå från lab till produktion på riktigt. Vi är väldigt glada att vi har fått så engagerade investerare som vill jobba mot samma mål som oss och delar vår vision, säger Emma Woxlin, bolagets medgrundare och marknadschef.

Epishine (NTL) grundades 2016 och arbetar för att ta fram billiga, skalbara och klimatsmarta solceller. I dagsläget använder man dessa för att skapa solcellssystem för inomhusbruk.

Epishines solcell av plast.
Epishines solcell av plast.Foto: Ⓒ Lisa Öberg www.lisafotograf.se

Man har utvecklat en unik lamineringsprocess för att producera solceller som kan generera elektricitet vid extremt låga ljusförhållanden. Produktionsmetoden använder organiska material och undviker dyra eller giftiga ämnen som silver och arsenider.

Läs mer: Epishine är ny finalist i Di Startup Tour 

”Utvecklingen av organiska solpaneler har tagit flera viktiga kliv framåt de senaste året, med betydligt ökad effekt som resultat, framförallt för användning inomhus. Epishine har världsledande kunskap på området och en teknik gör det möjligt att producera rullar av solpaneler extremt energi- och kostnadseffektivt. Vi ser fram emot att vare en del av bolaget och få tekniken fullt kommersialiserad”, säger Markus Hökfelt, fondchef på Almi Invest Greentech.

Epishines solceller är resultatet av över 25 års forskning, vid bland annat Linköpings Universitet. Solcellerna är tunna, flexibla, lätta och väl anpassade för intergration i smarta, uppkopplade produkter som behöver fungera utan fast elinstallation eller batteribyten, som exempelvis larmsensorer.

Vill du vara publik vid Di Digital Startup Tour i Luleå, Linköping, Malmö, Göteborg eller Stockholm? Biljetterna är gratis för folk i startupsvängen. Säkra din plats i publiken här: startuptour.di.se.

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera