Annons

Guldregn över Epishines pyttesmå solceller

Emma Woxlin, Epishines medgrundare och marknadschef.
Emma Woxlin, Epishines medgrundare och marknadschef.
Solcellsbolaget Epishine tar in 11 miljoner kronor i riskkapital. Pengarna ska användas till att sätta bolagets banbrytande teknik i produktion.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Pyttesmå solceller som ersätter batterier i världens alla brandvarnare och elektriska småprylar. Det var budskapet i den pitch som fick Epishines marknadschef Emma Woxlin att gå till final i Di Digitals Startup Tour i Linköping i höstas.

Nu tar bolaget in 11,3 miljoner kronor i riskkapital från Almi Invests Greentechfond, Potential Invest, Lars Björk (NTL) och LiU Holding.

Enligt bolaget ska kapitalet användas till att sätta Epishines patenterade teknik i produktion, samt till produktutveckling och utökat sälj- och marknadsarbete.

Epishine har världsledande kunskap på området

”Tack vare denna investering kan vi accelerera vår utveckling och börja gå från lab till produktion på riktigt. Vi är väldigt glada att vi har fått så engagerade investerare som vill jobba mot samma mål som oss och delar vår vision, säger Emma Woxlin, bolagets medgrundare och marknadschef.

Epishine (NTL) grundades 2016 och arbetar för att ta fram billiga, skalbara och klimatsmarta solceller. I dagsläget använder man dessa för att skapa solcellssystem för inomhusbruk.

Epishines solcell av plast.
Epishines solcell av plast. Foto: Ⓒ Lisa Öberg www.lisafotograf.se

Man har utvecklat en unik lamineringsprocess för att producera solceller som kan generera elektricitet vid extremt låga ljusförhållanden. Produktionsmetoden använder organiska material och undviker dyra eller giftiga ämnen som silver och arsenider.

Läs mer: Epishine är ny finalist i Di Startup Tour 

”Utvecklingen av organiska solpaneler har tagit flera viktiga kliv framåt de senaste året, med betydligt ökad effekt som resultat, framförallt för användning inomhus. Epishine har världsledande kunskap på området och en teknik gör det möjligt att producera rullar av solpaneler extremt energi- och kostnadseffektivt. Vi ser fram emot att vare en del av bolaget och få tekniken fullt kommersialiserad”, säger Markus Hökfelt, fondchef på Almi Invest Greentech.

Epishines solceller är resultatet av över 25 års forskning, vid bland annat Linköpings Universitet. Solcellerna är tunna, flexibla, lätta och väl anpassade för intergration i smarta, uppkopplade produkter som behöver fungera utan fast elinstallation eller batteribyten, som exempelvis larmsensorer.

Vill du vara publik vid Di Digital Startup Tour i Luleå, Linköping, Malmö, Göteborg eller Stockholm? Biljetterna är gratis för folk i startupsvängen. Säkra din plats i publiken här: startuptour.di.se.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer