Annons

Gullspång Invest: ”Entreprenörer lär sig vård snabbare än vården lär sig tech”

Gullspång Invests Gustaf Brandberg (tv) och Addlifes vd Kristina Willgård talade på Di Digital och Dagens Medicins scen i Almedalen.
Gullspång Invests Gustaf Brandberg (tv) och Addlifes vd Kristina Willgård talade på Di Digital och Dagens Medicins scen i Almedalen. Foto: Jack Mikrut
Trots höga värderingar och upphandlingskrav har tech stor potential inom digital hälsa, enligt onsdagens healthtech-panel. ”Techentreprenörer är vana att innovera i ett helt annat tempo”, säger Gustaf Brandberg.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Gullspång Invest har ett flertal edtechbolag och solenergiplattformen Trine i portföljen. Riskkapitalbolaget har endast gjort en investering inom digital hälsa, i Stockholmsbolaget Collabodoc.

Det kommer dock fler healthtech-investeringar, säger Gustaf Brandberg på Di Digital och Dagens Medicins scen i Almedalen.

Samtidigt varnar han för höga techvärderingar på hälsoområdet.

”Det är väldigt mycket förväntan i de här bolagen. De har höga ambitioner men vi är ändå väldigt avvaktande”, säger Gustaf Brandberg.

Han får medhåll av Kristina Willgård, vd på lifesciencebolaget Addlife.

Läs mer: Hennes uppdrag: Digitalisera USA åt Obama 

För att locka hennes intresse måste ett e-hälsobolag vara lönsamt, vilket i dagsläget diskvalificerar såväl Kry som Linköpingsbolaget Amra och en rad andra bolag på området.

”Vi känner i dag att det finns för mycket förväntan. Vi vill komma in i nästa fas där vi ser att ett bolag faktiskt är kommersiellt gångbart”‚ säger Kristina Willgård.

Techentreprenörer är vana att innovera i ett helt annat tempo

En tydlig tröskel just inom digital hälsa är att techbolagen måste komma in som upphandlingskandidater, något större vårdkoncerner har betydligt större vana av.

”De behöver hjälp att få igång efterfrågan. Har man inte det får man inte en kommersiellt gångbar produkt”, säger Kristina Willgård.

Se hela paneldebatten: TV: Hälso-investerarnas hetaste trender 

Det techbolagen kan erbjuda är ett medfött innovationsarbete, påpekar Gustaf Brandberg.

”Techentreprenörer är vana att innovera i ett helt annat tempo än inom vården”, säger han.

”Jag tror att techentreprenörer lär sig vård snabbare än vården lär sig tech. Samtidigt är det många som tror sig kunna vården men kanske inte har full koll.”

Psst! Det är dags att söka till höstens stora pitchevent för bolag inom digital hälsa. Health Tech Pitch Day äger rum i Stockholm den 6 september. Läs mer här.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies