Hoppa till innehållet

Hälften av hennes bolag lockar nytt kapital

En digital begravningsbyrå, en e-handelsplattform för tandläkarkliniker och en sagoboksapp för barnfamiljer. Det är tre av bolagen som har kommit ur riskkapitalbolaget The Springfield Projects acceleratorsprogram och lockat följdinvesteringar.

Anna Settman, partner och medgrundare på Springfield Project som investerat såddkapital i 23 bolag sedan starten 2014.
Anna Settman, partner och medgrundare på Springfield Project som investerat såddkapital i 23 bolag sedan starten 2014.

Under onsdagskvällen presenterar riskkapitalbolaget Springfield Project fjärde omgången av sitt acceleratorsprogram. Då ska man investera i 7–10 bolag med upp till en halv miljon kronor per bolag.

”Vi samlar bolagen för en kickoff i våra lokaler i A-house, i gamla Arkitekthögskolan i Stockholm”, förklarar Anna Settman, partner och medgrundare på Springfield Project.

Riskkapitalbolaget startades 2014 av Anna Settman, som tidigare var vd på Aftonbladet, och Anders Lindqvist, tidigare partner på IT-Provider och Via Venture. Sedan dess har man dragit in 100 miljoner kronor i riskkapital för investeringar i startupbolag i tidiga skeden.

En av de tongivande investerarna är it-miljardären Staffan Persson, känd för sina investeringar i bolag som Eniro, Unibet och Dibs. En annan investerare är Ernström & Co med ägaren Fabian Hielte. Man har även tagit in pengar från Per Josefsson och Peter Thelin, grundare av Brummer & Partners.

Läs mer: Anna Settman lämnar Eniros styrelse

Anna Settman uppger att Springfield Project hittills har investerat drygt 20 Mkr. Av de 14 bolag i de två första omgångarna har hälften lockat till sig följdinvesteringar.

”Vi har återinvesterat i två av dessa. Ytterligare fem bolag har tagit in kapital från externa partners”, säger Anna Settman.

De två bolag som lockat följdinvesteringar från Springfield Project är:

Cruitway – En rekryteringsplattform som tagit in totalt 5 Mkr från Springfield Project.

Lavendla – En digital begravningsbyrå som tagit in totalt 2,9 Mkr från Springfield Project.

De övriga fem bolagen har tagit in totalt 20 Mkr från Springfield Project och en handfull externa partners. De är:

  • Prodentor, en e-handelsplattform för tandläkarkliniker.
  • Codarica, som tagit fram Coda Game, ett lärande spel för barn kring kodning.
  • Storimi, en digital sagoboksupplevelse för barnfamiljer.
  • Bolånegruppen, grupplåneförhandlare som sänker bolånekostnaderna för hushåll.
  • Boxgard, en digital lösning för magasinering av flyttlådor och möbler.

”Efter ett och ett halvt år har hälften av de första 14 bolagen lockat följdinvesteringar. Det är vi jättenöjda med. Vi ser att vår metodik fungerar: att kombinera kapital och erfarenhet. Målet att investera i ett 60-tal bolag före 2018 kvarstår”, säger Anna Settman.

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera