(Di Digital/San Francisco) Att det finns en rädsla i samhället över att robotar kommer och tar över våra jobb är ingen nyhet. Men när det gäller att flippa hamburgare är vi alla fall inte där än.
Efter flera år av hajp har San Francisco-bolaget Creator öppnat en hamburgerrestaurang där de två robotarna på plats kan producera upp till 130 hamburgare i timmen.
Restaurangen är än så länge i ”beta” och är hittills bara öppen tre förmiddagar i veckan. Inom ett år planerar bolaget att öppna fem restauranger till.
Creator ligger i centrala stan, i samma hus som butikskedjan Macy’s har sitt kontor för e-handeln. När vi kommer dit är den inte bara full av besökare, utan också personal.
En person möter oss i dörren, en annan tar upp en beställning på en mobil, en tredje leder oss fram till där vi kan vänta. Flera personer står och övervakar själva roboten som gör hamburgare och fyra personer står och delar ut ordrar som är klara. Totalt räknar vi till minst tolv personer som jobbar i restaurangen.
Frågan är hur lönsamt det kan bli med så många på plats, även om lönerna inom restaurangbranschen är låga här jämfört med i Sverige?
En hel del görs alltså fortfarande manuellt, även om själva hamburgaren tillagas och sätts samman av en robot.
Personalen matar roboten med bröd, inlagd gurka, salladsblad, skivade tomater och lök, ost och olika såser. Ketchup och majonnäs får man fråga efter i utlämningsdisken.
Roboten har 350 sensorer och det krävs 20 datorer för att en hamburgare ska bli klar. Det går att beställa fem olika sorters hamburgare, och sallader och pommes frites tillagas vid sidan.
Sju minuter efter vi gjorde beställningen var vår sexdollarshamburgare (cirka 54 kronor) klar och det ska sägas att den var god. Då gillar jag välstekt, vilket är det enda roboten kan göra för tillfället.
Grundaren av Creator, Alex Vardakostas, har jobbat med att utveckla roboten i åtta år. Han har bland andra fått med sig Google Ventures, Kohsla Ventures och Root Ventures på tåget och totalt, enligt uppgifter hos Techcrunch, har bolaget fått investeringar på 24,3 miljoner dollar, motsvarande runt 220 miljoner kronor.
En rolig omständighet kring Creators hamburgerrobot är att Alex Vardakostas utvecklade den i ett garage i Silicon Valley. Och det är klart att alla stora uppfinningar i dalen måste komma från ett garage. Frågan är bara om det här är en av dem som kommer att bli framgångsrika.
Läs också: Svenska Furhat tar sin robot till marknaden: "Eplosion inom fem år"