Annons

Här är Teslas nya bil

Som väntat är elbilstillverkaren Teslas nya Model 3 något mindre än lyxversionen Model S, och kostar mindre än halva priset.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

På fredagsmorgonen svensk tid samlades press och Tesla-ägare i Teslas designstudio i Hawthorne, Kalifornien, för att se bolagets nya Model 3. Eventet sändes live och allt pressuppbåd runtomkring Teslas bilsläpp liknar mer ett av Apple eller Googles event, snarare än när andra biltillverkare presenterar nya modeller.

Som väntat kommer priset för en Model 3 börja på 35 000 dollar i USA. Det är mindre än hälften av priset för en Model S. Prisklassen motsvarar modeller som BMW:s 3-serie och Audi A4. Priset för en Model 3 i Sverige tros börja på runt 400 000 kronor.

Model 3

I standardmodellen av Model 3 ingår hårdvaran för körning med autopilot och möjligheten att superladda, som det heter på Tesla-språk - alltså att snabbladda bilen.

Grundmodellen av bilen beräknas kunna köra nära 35 mil på en laddning. Det är något mer än väntat och Teslas vd Elon Musk hävdar att det ska vara minimum vad som går att få ut. Som jämförelse ger det minsta batteriet i Model S en körsträcka på runt 37 mil.

Morgonens event förväntas vara första lanseringen av Model 3, som är tänkt att rikta sig till massmarknaden. Teslas vd och grundare Elon Musk har redan flaggat för att det blir ett ytterligare event där man ska ge mer specifik information. Han sa dock inget om det på scenen i designstudion. Innan han visade upp Model 3 pratade han om Teslas masterplan - som först var en triologi, men som ändrades till fyra steg i och med att man byggde suv:en Model X på samma plattform som Model S.

Model 3

Model 3 har dock inte börjat tillverkas än och, enligt Elon Musk, ska bilen börja levereras i slutet av 2017. Tesla är inte känt för att vara i tid med leveranser och Model X var utlovad till i mitten av 2014, men kom till slut ut till kund i oktober 2015.

"Model 3 ska börja levereras i slutet av nästa år. Jag känner mig ganska säker på det", sa Elon Musk på scenen, och drog ner många skratt från publiken.

På torsdagen var det många som stod i kö för att reservera en Model 3. Till exempel i Stockholm, där första personen började köa vid halv sex på morgonen.

Läs också: Här köar de för en bil som inte finns

Elon Musk berättade att det hittills har reserverats 115 000 bilar i butiker och på nätet, där man öppnade upp för reservationer för bara några timmar sedan. Han besökte själv butiken i köpcentrumet Century City i Los Angeles under gårdagen och gjorde high fives med några av de som väntade.

juUmu7NHEr8

Tesla-aktien tappade rejält i början av året, men vände uppåt igen när senaste kvartalsrapporten kom i februari. Då flaggade bolaget för att man kommer producera fler bilar än väntat under 2016. Vid börsens stängning på torsdagen låg aktiekursen en dryg procent upp.

Tesla har bara visat vinst under ett enda kvartal i sin snart trettonåriga historia. Elbilsproduktion kostar pengar och Elon Musks mål är att producera 500 000 bilar om året 2020. I år beräknas produktsiffran till 80 000-90 000 bilar, så det är en bit kvar.

Model 3

Läs mer: Tesla lovar många bilar i år - aktien rusar

Läs också: Den svenska Tesla-höjdaren hoppade av - nu är han affärsängel

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies