Annons

Hon tar över efter Lena Apler på Collector

Liza Nyberg tar över som vd för Collector Bank. Foto: Pressbild
Liza Nyberg tar över som vd för Collector Bank. Foto: Pressbild
Liza Nyberg tar över som vd för Collector Bank, efter grundaren Lena Aplers inhopp. Samma dag redovisar nischbanken ett starkt resultat för första kvartalet. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Collector-grundaren Lena Apler kan andas ut. Efter en tid som tillförordnad vd för börsnoterade Collector kan hon snart återgå till sitt gamla liv som investerare i startupsektorn. 

Ny vd för Collector blir Liza Nyberg. Hon har sedan 2014 varit vd för Landshypotek Bank, Sveriges nionde största bank. Där har hon bland annat drivit ett förändringsarbete med ”digitalisering och breddat produktutbud som främsta prioriteringar”, enligt pressmeddelandet. 

Att ta över på Nordens ledande digitala nischbank är oemotståndligt.

Läs mer: Här är storbankernas alla startupsatsningar

Innan sin tid på Landshypotek har Liza Nyberg bland annat varit vd för mjukvaruföretaget Emric, Skandiamäklarna och Danske Banks hypoteksinstitut.

”Det känns otroligt bra att ha hittat en vd som Liza. Hon förenar ett starkt entreprenöriellt driv med erfarenhet, kompetens och förståelse för bankverksamhet och det regulatoriska ramverk som omgärdar verksamheten. Liza är en drömrekrytering”, säger Lena Apler, grundare och tillförordnad vd för Collector.

Lena Apler blev tillförordnad vd för Collector Bank i slutet av mars. Detta sedan Stefan Alexandersson lämnat posten på kort varsel.

Liza Nyberg beskriver Collector som Nordens ”ledande digitala nischbank”.

”När jag fick erbjudandet om att bli vd i ett av Sveriges mest spännande bolag var det självklart att tacka ja, trots att jag har ett mycket stimulerande jobb idag. Att ta över ledarskapet i ett så framgångsrikt bolag, tillika Nordens ledande digitala nischbank, är oemotståndligt. Jag är imponerad över vad man har åstadkommit hittills och ska ge allt för att fortsätta framgångsresan i samma goda anda”, säger hon.

Liza Nyberg beräknas tillträda tjänsten under hösten 2017, dock senast den 1 november.

Läs mer: Collector storsatsar på Nordkap – vill skapa ny låneplattform

Samma dag som den nya vd:n offentliggjordes släppte Collector sina siffror för årets första kvartal. Av rapporten framgår att intäkterna ökade med 28 procent till 438 miljoner kronor. Resultat efter skatt ökade med 34 procent till 113 miljoner kronor.

Resultatet var dock i linje med förväntningarna och Collectors aktiekurs rörde sig knappt under tisdagsmorgonen. 

Collector Bank är en viktig investerare inom den svenska startupsektorn via sitt riskkapitalbolag Collector Ventures (NTL), med Lena Apler som ordförande. 

Läs mer: Lena Apler fyller Mondidos kassa

Under kvartalet investerade Collector i Nordkap. Bolaget beskriver affären som att man ”stärker sin position inom fintech”.


Läs mer: Därför är Lena Apler är kung i Di Digitals kortlek  

Foto:


Lena Apler startade Collector 1999 ihop med kollegan Johan Möller. I början var målet att arbeta med skuldsanering. Men bolaget växte och 2003 gjorde man om det till ett modernt finansbolag. Collector började erbjuda fakturaköp och sedan privatkrediter för postorder och e-handel.

2014 klev Lena Apler av vd-posten, fattade ordförandeklubban och började kratta inför Collectors notering. Steget in på Stockholmsbörsen har gjort henne förmögen. Lena Aplers Collector-aktier är i dag värda cirka 395 Mkr.

Under 2016 seglade Lena Apler (NTL) upp som en av Sveriges främsta startupinvesterare. Hon investerar dels privat i bolag som Sigmastocks, Na-kd, Dreams och Wint, och dels i egenskap av ordförande i Collectors riskkapitalbolag Collector Ventures. 

Läs mer: Collector Ventures investerar 10 miljoner kronor i Lånbyte

Fotnot: NTL-länkarna i texten går till Nordic Tech List, en databas med investerarna och bolagen inom den nordiska techsektorn. Driver du ett startupbolag? Då är du förmodligen redan med i Nordic Tech List. Gå in på sajten och se över din profil. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies