Hoppa till innehållet

Hyrklädtjänsten tar in 20 miljoner – expanderar i Europa

Hack your closets kunder får en månadsprenumeration där stylister handplockar begagnade kläder åt dem – med syftet att återvinningssystemet ska öka livslängden på varje plagg. Nu tar hyrklädtjänsten in 20 miljoner kronor i en ny runda. 

Hack your closets medgrundare och vd Lisa Gautier (till vänster) och Mikaela Larsell Ayesa (till höger), medgrundare och operativ chef.
Hack your closets medgrundare och vd Lisa Gautier (till vänster) och Mikaela Larsell Ayesa (till höger), medgrundare och operativ chef.Foto: Joakim Grevér

Hack your closet lanserades sommaren 2019 med syftet att motverka två stora problem i klädindustrin: det växande antalet osålda kläder och det växande antalet oanvända kläder.

”Vi köper ofta mycket kläder, men använder bara 20 procent av det vi köpt”, säger Lisa Gautier, medgrundare och vd för Hack your closet.

Hyrklädtjänsten inspekterar, tvättar och lagrar kläder i en delad garderob. Genom en prenumeration får kunder varje månad hem en box med kläder utvalda av bolagets stylister som de får låna i fyra veckor. De senaste tolv månaderna har Hack your closet skickat ut 10 000 boxar med 20 000 plagg. 

”När kläder redan producerats går det tyvärr inte att göra så mycket åt saken, men vi ger konsumenten ett val att använda det här alternativet istället för att köpa nytt”, säger Lisa Gautier, som är från Frankrike och flyttade till Sverige 2016. 

Hack your closet har nu avslutat en finansieringsrunda på 20 miljoner kronor. Den leddes av den klimatinriktade riskkapitalfonden Pale Blue Dot tillsammans med de befintliga investerarna J12 Ventures och Luminar Ventures, som var med på bolagets första runda i mars förra året. 

”Jag tror det här visar – inte bara för oss utan för hela ekosystemet i branschen – att det är möjligt att resa kapital och vara ändamålsdriven. Att du kan göra något med hållbarhet som syfte, men också skapa lönsamhet. Det är otroligt viktigt att ha investerare som verkligen tror på det du gör, så att de kan hjälpa dig komma längre”, säger Lisa Gautier. 

Läs även: Miljonregn över bolag som spårar kläder med blockkedjan

Hon säger att finansieringen delvis kommer att gå till att utveckla bolagets research och utveckling.

”Vår avdelning i Sverige är lite som vårt laboratorium där vi testar oss fram inom dessa två områden. Vi provar nya saker, testar produkterna och gör förbättringar för att utveckla vår tjänst.”

Men merparten kommer att gå till att expandera tjänsten till en bredare europeisk marknad, där Hack your closet börjar med Lisa Gautiers hemland Frankrike. Bolaget vill av klimatskäl öppna flera lager i strategiskt utvalda områden för att kunna nå så många kunder som möjligt och därmed begränsa transportsträckor.

”Vår plan är att öppna vad vi kallar gemensamma garderober runtom i Europa och sedan öppna en eller två sådana enheter varje år. Det skulle till exempel kunna handla om södra Sverige för att kunna nå Danmark. För oss är det verkligen viktigt att visa att vi kan skala vår vision och vårt uppdrag och att vi kan driva förändring för mer hållbarhet inom klädindustrin”, säger Lisa Gautier. 

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera