Hoppa till innehållet

Ingen gräddfil för Zuckerberg – därför fick hans lyx-aktier nobben

Mark Zuckerbergs slopade plan tyder på att Silicon Valley-stjärnornas makt börjar krympa, enligt en expert.

Mark Zuckerberg är vd och grundare av Facebook.
Mark Zuckerberg är vd och grundare av Facebook.Foto: Noah Berger/AP.

Denna vecka skulle Mark Zuckerberg, Facebooks vd och en av nätverksjättens grundare, ha hörts i domstol i USA. Anledningen var hans plan att omklassificera vissa Facebook-aktier och slopa deras rösträtt.

De nya aktierna skulle låta Mark Zuckerberg behålla sin makt över Facebook samtidigt som han storsäljer aktier för att finansiera sitt välgörenhetsarbete.

Läs mer: Facebook-grundaren säljer av aktier för miljarder

Tanken vara att skapa tre aktieklasser: en för investerare (med rösträtt), en för grundare (med stärkt rösträtt) och en helt utan rösträtt. I praktiken skulle Mark Zuckerberg kunna äga så lite som 2 procent av sitt bolag och ändå kontrollera voteringar i styrelsen, rapporterar CNBC.

Facebooks förslag liknar det som Goolges moderbolag Alphabet har genomfört. På så vis har Google-grundarna Larry Page och Sergey Brinn kunnat behålla sitt inflytande och samtidigt som de säljer av aktier.

Så blev det dock inte.

Vinden har vänt för techbolagen

Facebook kommer inte att utfärda nya röstlösa aktier, meddelade bolaget nyligen. Mark Zuckerberg menar att detta är på grund av Facebooks starka kursutveckling sedan aktieplanen presenterades under våren 2016. Sedan dess har bolagets kurs stigit med drygt 50 procent.

Läs mer: Uber tvingas lämna London

Samtidigt verkar beslutet noggrannt tajmat. Facebook-grundaren skulle i veckan ha hörts i en domstol efter en stämningsansökan från andra aktieägare som motsatte sig de nya röstlösa aktierna.

Att Facebook överger sin plan innebär att bolaget har nått en förlikning utanför domstol.

Vissa menar att Facebooks slopade plan tyder på att marknaden inte är beredd att gå trechgrundare till mötes i samma utsträckning som tidigare.

Marknaden förförs inte längre av profiler i Silicon Valley, säger Scott Galloway, professor vid New York University, till Financial Times:

”Jag tror den större historien här är att vinden har vänt för techbolagen. Jurister, myndigheter, politiker och domare är lite trötta på balkungen som alla tycker är charmig”, säger han.

Tillsammans räknar Mark Zuckerberg och hans fru Priscilla Chan med att sälja mellan 35 och 75 miljoner Facebook-aktier under de kommande 18 månaderna. Det skriver Mark Zuckerberg i sitt inlägg. Det motsvarar i dag mellan 48 och 104 miljarder kronor.

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fzuck%2Fposts%2F10104055333186581&width=450&show_text=true&height=301&appId

 

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera