Annons

Investor-profilens nya techbudget: 870 miljoner kronor

Mikael Johnsson, medgrundare av Oxx.
Mikael Johnsson, medgrundare av Oxx.
870 miljoner kronor. Det är summan som Investor-profilen Mikael Johnsson nu sitter på efter att riskkapitalbolaget Oxx stängt sin första investerarrunda.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det har gått lite drygt ett år sedan Investor-profilen Mikael Johnsson drog igång riskkapitalbolaget Oxx tillsammans med Richard Anton, med bakgrund i riskkapitalbolaget Amadeus Capital Partners.

Läs mer: Investor-profil drar igång techfond 

Målet vid starten var att få ihop 100 miljoner dollar, motsvarande 870 miljoner kronor. Nu har man nått det målet. 

”Det finns nästan en poetisk rättvisa i att vi får gå igenom samma process som vi utsätter entreprenörerna för. Att springa runt till investerare och förklara varför vi är så duktiga och bra och varför vi ska ge dem i en fantastisk avkastning”, säger Mikael Johnsson.

En av de kända och största investerarna i Oxx första investerarrunda är British Business Investments, en del av statliga British Business Bank. Även privata investerare har puttat in pengar, men Mikael Johnsson är förtegen om vilka det handlar om. 

”Jag kan inte nämna dem vid namn, men det är de som man skulle kunna vänta sig investerar i sådana här projekt. Det är stora internationella namn”, säger han.

Förutom att få in den mängd pengar man siktat på har Oxx redan gjort ett antal inledande investeringar. Man satsar på att investera i mjukvarubolag som riktar in sig på företagsförsäljning (business to business). I september gick man in i Stockholmsbaserade Apica där man nu sitter i styrelsen. 

Läs mer: Oxx går in tungt i Apica - tar styrelseplats 

Nu när målet på 870 Mkr är nått, är det dags att gå in i fler lovande företag. Mikael Johnsson räknar med tre till fyra investeringar på mellan 40 och 160 Mkr i bolag från Norden och Sverige inom kort. 

”Det är flera investeringar på gång. Vi ser bra affärsflöden och möjligheter i Norden och Sverige. Jag vågar inte säga något datum men vi hoppas kunna stänga något i Sverige väldigt snart”, säger han.

Man letar fortfarande efter mjukvarubolag som kommit en bit, men inte för långt. De bolag som nu är intressanta för Oxx att gå in i kommer vara yngre än Apica, som kanske inte riktigt har lika höga inkomstsiffror men som växer snabbare.

”Vi söker bolag som säljer mjukvara på abonnemangsbasis, som har en unik produkt, som har en kundbas och som kan bevisa att produkten är stark och skalbar”, säger Mikael Johnsson.

Men Oxx har inte bråttom. Även om kapitalet finns är man inte stressade över att göra affärer i hög takt, säger Mikael Johnsson.

”Vi är inte under någon som helst press att sysselsätta kapital. Vi kommer ta den tiden vi behöver för att träffa rätt bolag och rätt affär. Vi är måna om att det ska vara rätt affär för båda parter.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies