Hoppa till innehållet

Investor-profilens nya techbudget: 870 miljoner kronor

870 miljoner kronor. Det är summan som Investor-profilen Mikael Johnsson nu sitter på efter att riskkapitalbolaget Oxx stängt sin första investerarrunda.

Mikael Johnsson, medgrundare av Oxx.
Mikael Johnsson, medgrundare av Oxx.
Oxx-grundarna Richard Anton och Mikael Johnsson.
Oxx-grundarna Richard Anton och Mikael Johnsson.

Det har gått lite drygt ett år sedan Investor-profilen Mikael Johnsson drog igång riskkapitalbolaget Oxx tillsammans med Richard Anton, med bakgrund i riskkapitalbolaget Amadeus Capital Partners.

Läs mer: Investor-profil drar igång techfond 

Målet vid starten var att få ihop 100 miljoner dollar, motsvarande 870 miljoner kronor. Nu har man nått det målet. 

”Det finns nästan en poetisk rättvisa i att vi får gå igenom samma process som vi utsätter entreprenörerna för. Att springa runt till investerare och förklara varför vi är så duktiga och bra och varför vi ska ge dem i en fantastisk avkastning”, säger Mikael Johnsson.

En av de kända och största investerarna i Oxx första investerarrunda är British Business Investments, en del av statliga British Business Bank. Även privata investerare har puttat in pengar, men Mikael Johnsson är förtegen om vilka det handlar om. 

”Jag kan inte nämna dem vid namn, men det är de som man skulle kunna vänta sig investerar i sådana här projekt. Det är stora internationella namn”, säger han.

Förutom att få in den mängd pengar man siktat på har Oxx redan gjort ett antal inledande investeringar. Man satsar på att investera i mjukvarubolag som riktar in sig på företagsförsäljning (business to business). I september gick man in i Stockholmsbaserade Apica där man nu sitter i styrelsen. 

Läs mer: Oxx går in tungt i Apica - tar styrelseplats 

Nu när målet på 870 Mkr är nått, är det dags att gå in i fler lovande företag. Mikael Johnsson räknar med tre till fyra investeringar på mellan 40 och 160 Mkr i bolag från Norden och Sverige inom kort. 

”Det är flera investeringar på gång. Vi ser bra affärsflöden och möjligheter i Norden och Sverige. Jag vågar inte säga något datum men vi hoppas kunna stänga något i Sverige väldigt snart”, säger han.

Man letar fortfarande efter mjukvarubolag som kommit en bit, men inte för långt. De bolag som nu är intressanta för Oxx att gå in i kommer vara yngre än Apica, som kanske inte riktigt har lika höga inkomstsiffror men som växer snabbare.

”Vi söker bolag som säljer mjukvara på abonnemangsbasis, som har en unik produkt, som har en kundbas och som kan bevisa att produkten är stark och skalbar”, säger Mikael Johnsson.

Men Oxx har inte bråttom. Även om kapitalet finns är man inte stressade över att göra affärer i hög takt, säger Mikael Johnsson.

”Vi är inte under någon som helst press att sysselsätta kapital. Vi kommer ta den tiden vi behöver för att träffa rätt bolag och rätt affär. Vi är måna om att det ska vara rätt affär för båda parter.”

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera